En directe

Missa amb motiu de la solemnitat de la Immaculada Concepció

PAPA FRANCESC

Francesc escenifica el pont entre Cuba i els EUA, després de proclamar "la revolució de la tendresa i la proximitat"

Dues imatges marquen l’actualitat de les últimes hores. Són imatges de pont, d’un pontífex (aquest és el sentit de la paraula) que va ser decisiu…

22 setembre 2015

Redacció

Comparteix
Dues imatges marquen l’actualitat de les últimes hores. Són imatges de pont, d’un pontífex (aquest és el sentit de la paraula) que va ser decisiu perquè Cuba i els Estats Units anunciessin, ara fa un any, el restabliment de relacions diplomàtiques. Una imatge és la que es produïa aquest dimarts al vespre (cap a les 19.00, hora catalana): El president cubà, Raúl Castro, acomiada Francesc a l’aeroport de Santiago de Cuba, després de gairebé 4 dies d’estada a l’illa. L’altra imatge es podia veure unes tres hores i mitja després, quan el Sant Pare era rebut a Washington pel president nord-americà, Barak Obama. Serà aquest el preludi de la primera encaixada demans entre els dos mandataris? Més enllà d’això, la visita de Francesc a Cuba i els Estats Units deixarà grans petjades i grans flames de pau i reconciliació.
Francesc va finalitzar aquest dimarts a la tarda la seva visita a Cuba, i va viatjar als Estats Units. Ha estat un dimecres en què ha tingut, entre altres activitats, un encontre amb famílies a la catedral de Santiago de Cuba, després de presidir l’Eucaristia al santuari de la Verge de la Caridad del Cobre. Des de l’aeroport de la segona ciutat de l’illa, de 400.000 habitants, va ser acomiadat per Raúl Castro i per les principals autoritats civils i eclesiàstiques de Cuba.
Aquest dimarts al migdia, en la seva homilia al Santuari de la Verge de la Caritat del Cobre, el Sant Pare ha destacat que "la pàtria cubana va néixer i va créixer en el caliu de la devoció a la Verge de la Caritat, que ha donat una forma pròpia i especial a l'ànima cubana". Francesc ha posat en el centre del seu missatge Jesús, que ens empeny a actuar en el seu nom i "ens treu de casa". Francesc ha recordat que la Mare de Déu "ha suscitat els millors ideals d'amor a Déu, a la família i al propi país en el cor dels cubans"
El Sant Pare ha recordat més endavant que "ni les desgràcies ni les penúries van aconseguir apagar la fe i l'amor que el poble professa a Maria sota l’advocació del Cobre”. Ha afegit que, "fins i tot en els contratemps més grans de la vida, quan més propera estava la mort o més pròxima la desesperació, ha sorgit sempre com llum dissipadora de tot perill, com una rosada consoladora".  El pontífex també ha parlat d’una altra revolució, la dels cristians, que "passa per la tendresa, per l'alegria que es fa sempre propera, que es fa sempre compassió i ens porta a involucrar-nos en la vida dels altres per servir-los”.
Francesc, en la mateixa línia, ha destacat que la fe en cristiana ajuda a “sortir de casa i anar a la trobada dels altres per compartir goigs i alegries, esperances i frustracions”, com també “per visitar el malalt, el pres, el qui plora i el qui sap també riure amb el qui riu”. Com a conclusió, el Papa ha assegurat que els cristians, “com Maria, volen ser una Església que serveix, que surt de casa, que surt dels seus temples, de les sweves sagristies, per acompanyar la vida, sostenir l'esperança i ser signe d'unitat”. Finalment, ha assegurat que l’Església "vol ser, com Maria, Mare de la Caritat, una Església que surti de casa per tendir ponts, trencar murs i sembrar reconciliació". Al final de la celebració, va quedar formalment inaugurat l’Any Jubilar Marià amb motiu del centenari de la proclamació de la Verge de la Caridad del Cobre com a patrona de Cuba, per decisió del papa Benet XV.
Trobada amb els bisbes i vetlla de pregària

D'altra banda, dilluns al vespre, Francesc va ser a Holguín, on va presidir una Missa a la plaça de la revolució d’aquesta ciutat, la tercera de Cuba en nombre d’habitants, coincidint amb la festa litúrgica de Sant Mateu evangelista. Després, va beneir la ciutat des de la Loma de la Cruz, un turó situat al nord. Al vespre, hora catalana, el Papa ja es va traslladar a Santiago de Cuba, on va tenir un encontre amb els bisbes cubans al seminari de San Basilio, a la mateixa ciutat. Ja a la nit, va presidir una pregària amb els bisbes a la basílica menor del santuari de la Verge de la Caridad del Cobre. Durant l’estona de pregària, Francesc va fer seu el clam de molts cubans que s’adrecen a la seva patrona. Abans, el Papa s'havia trobat al seminari de Sant Basili amb els bisbes cubans, tot just després de beneir la ciutat d’Holguín, aturat davant la creu situada en un turó al nord. Rebut per un cor infantil, Francesc va demanar la pau per a Cuba i per a tot el món.
I com a previsió, destaquem que Francesc serà rebut aquest dimecres (15.30, hora catalana, 13.30 GMT) pel president dels Estats Units, Barak Obama, a la Casa Blanca. Després, al Santuari de la Immaculada Concepció, també a Washington, el Sant Pare presidirà la cerimònia de canonització de Fra Juníper Serra, d’origen mallorquí. S’espera la presència d’unes 600 persones procedents de les Illes Balears.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció