En directe

La Missa de cada dia

PAPA FRANCESC

Francesc escenifica el pont entre Cuba i els EUA, després de proclamar "la revolució de la tendresa i la proximitat"

Dues imatges marquen l’actualitat de les últimes hores. Són imatges de pont, d’un pontífex (aquest és el sentit de la paraula) que va ser decisiu…

22 setembre 2015

Redacció

Comparteix
Dues imatges marquen l’actualitat de les últimes hores. Són imatges de pont, d’un pontífex (aquest és el sentit de la paraula) que va ser decisiu perquè Cuba i els Estats Units anunciessin, ara fa un any, el restabliment de relacions diplomàtiques. Una imatge és la que es produïa aquest dimarts al vespre (cap a les 19.00, hora catalana): El president cubà, Raúl Castro, acomiada Francesc a l’aeroport de Santiago de Cuba, després de gairebé 4 dies d’estada a l’illa. L’altra imatge es podia veure unes tres hores i mitja després, quan el Sant Pare era rebut a Washington pel president nord-americà, Barak Obama. Serà aquest el preludi de la primera encaixada demans entre els dos mandataris? Més enllà d’això, la visita de Francesc a Cuba i els Estats Units deixarà grans petjades i grans flames de pau i reconciliació.
Francesc va finalitzar aquest dimarts a la tarda la seva visita a Cuba, i va viatjar als Estats Units. Ha estat un dimecres en què ha tingut, entre altres activitats, un encontre amb famílies a la catedral de Santiago de Cuba, després de presidir l’Eucaristia al santuari de la Verge de la Caridad del Cobre. Des de l’aeroport de la segona ciutat de l’illa, de 400.000 habitants, va ser acomiadat per Raúl Castro i per les principals autoritats civils i eclesiàstiques de Cuba.
Aquest dimarts al migdia, en la seva homilia al Santuari de la Verge de la Caritat del Cobre, el Sant Pare ha destacat que "la pàtria cubana va néixer i va créixer en el caliu de la devoció a la Verge de la Caritat, que ha donat una forma pròpia i especial a l'ànima cubana". Francesc ha posat en el centre del seu missatge Jesús, que ens empeny a actuar en el seu nom i "ens treu de casa". Francesc ha recordat que la Mare de Déu "ha suscitat els millors ideals d'amor a Déu, a la família i al propi país en el cor dels cubans"
El Sant Pare ha recordat més endavant que "ni les desgràcies ni les penúries van aconseguir apagar la fe i l'amor que el poble professa a Maria sota l’advocació del Cobre”. Ha afegit que, "fins i tot en els contratemps més grans de la vida, quan més propera estava la mort o més pròxima la desesperació, ha sorgit sempre com llum dissipadora de tot perill, com una rosada consoladora".  El pontífex també ha parlat d’una altra revolució, la dels cristians, que "passa per la tendresa, per l'alegria que es fa sempre propera, que es fa sempre compassió i ens porta a involucrar-nos en la vida dels altres per servir-los”.
Francesc, en la mateixa línia, ha destacat que la fe en cristiana ajuda a “sortir de casa i anar a la trobada dels altres per compartir goigs i alegries, esperances i frustracions”, com també “per visitar el malalt, el pres, el qui plora i el qui sap també riure amb el qui riu”. Com a conclusió, el Papa ha assegurat que els cristians, “com Maria, volen ser una Església que serveix, que surt de casa, que surt dels seus temples, de les sweves sagristies, per acompanyar la vida, sostenir l'esperança i ser signe d'unitat”. Finalment, ha assegurat que l’Església "vol ser, com Maria, Mare de la Caritat, una Església que surti de casa per tendir ponts, trencar murs i sembrar reconciliació". Al final de la celebració, va quedar formalment inaugurat l’Any Jubilar Marià amb motiu del centenari de la proclamació de la Verge de la Caridad del Cobre com a patrona de Cuba, per decisió del papa Benet XV.
Trobada amb els bisbes i vetlla de pregària

D'altra banda, dilluns al vespre, Francesc va ser a Holguín, on va presidir una Missa a la plaça de la revolució d’aquesta ciutat, la tercera de Cuba en nombre d’habitants, coincidint amb la festa litúrgica de Sant Mateu evangelista. Després, va beneir la ciutat des de la Loma de la Cruz, un turó situat al nord. Al vespre, hora catalana, el Papa ja es va traslladar a Santiago de Cuba, on va tenir un encontre amb els bisbes cubans al seminari de San Basilio, a la mateixa ciutat. Ja a la nit, va presidir una pregària amb els bisbes a la basílica menor del santuari de la Verge de la Caridad del Cobre. Durant l’estona de pregària, Francesc va fer seu el clam de molts cubans que s’adrecen a la seva patrona. Abans, el Papa s'havia trobat al seminari de Sant Basili amb els bisbes cubans, tot just després de beneir la ciutat d’Holguín, aturat davant la creu situada en un turó al nord. Rebut per un cor infantil, Francesc va demanar la pau per a Cuba i per a tot el món.
I com a previsió, destaquem que Francesc serà rebut aquest dimecres (15.30, hora catalana, 13.30 GMT) pel president dels Estats Units, Barak Obama, a la Casa Blanca. Després, al Santuari de la Immaculada Concepció, també a Washington, el Sant Pare presidirà la cerimònia de canonització de Fra Juníper Serra, d’origen mallorquí. S’espera la presència d’unes 600 persones procedents de les Illes Balears.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Més actualitat

ACCIÓ SOCIAL

CÀRITAS

“Càritas no és una ONG, és l’acció de l’església cristiana per a les persones en situacions més vulnerables” 

Eduard Sala ha estat escollit nou director de Càritas Diocesana de Barcelona després d'estar vinculat a l’entitat des de fa quatre dècades i ser responsable de l’àrea social de la institució els últims nou anys.

29 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

El Pare Abat de Poblet reivindica el monestir com a pol espiritual i turístic de la Conca de Barberà 

El Pare Abat de Poblet reivindica el monestir com a pol espiritual i turístic de la Conca de Barberà 

El pare Abat de Poblet ha explicat la història del monestir, l’espiritualitat i les activitats que s'hi fan

29 setembre 2023

Redacció

POLÍTICA

José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés: "No donem per feta la investidura de Pedro Sánchez"

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi, i José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés, l'última nit electoral, el 23 de juliol

En una entrevista a Ràdio Estel, el polític socialista lamenta que la dreta "no accepti que ha perdut les eleccions" i augura "una legislatura molt dura"

28 setembre 2023

Redacció