En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

Francesc exalta la misericòrdia i alerta davant "els ministres de la rigidesa" que prioritzen una "llista de manaments"

El Papa Francesc ha rebutjat "els ministres de la rigidesa" perquè "Déu vol misericòrdia". Aquesta ha estat la base de la reflexió que el pontífex…

6 octubre 2015

Redacció

Comparteix
El Papa Francesc ha rebutjat "els ministres de la rigidesa" perquè "Déu vol misericòrdia". Aquesta ha estat la base de la reflexió que el pontífex ha proposat aquest dimarts, adreçant-se als participants en el Sínode sobre la família i també a tot el món, durant l'Eucaristia matinal a la capella de la residència Santa Marta del Vaticà.
D'altra banda, en la primera sessió del  Sínode, el relator general de l'Assemblea, Petr Erdö, ha recordat, en el seu discurs d’obertura, el camí de penitència i continència per als divorciats tornats a casar que proposava Joan Pau II a l’exhortació apostòlica Familiaris Consortio. En relació amb els divorciats que s'han tornat a casar pel civil, el cardenal Erdö ha assegurat que cal un acompanyament pastoral «misericordiós, però que no deixa dubtes sobre la veritat de la indissolubilitat del matrimoni ensenyada per Jesucrist mateix». El relator general ha recordat que «la misericòrdia de Déu ofereix al pecador el perdó, però exigeix la conversió». Petr Erdö ha aclarit que «no és el naufragi del primer matrimoni, sinó la convivència en la segona relació el que impedeix l'accés a l'Eucaristia». Segons el purpurat hongarès, «el que impedeix alguns aspectes de la plena integració no consisteix en una prohibició arbitrària, sinó que és una exigència del testimoni eclesial». Erdö, això sí, ha recordat que tot plegat requereix una reflexió més profunda que ha posat en mans dels pares sinodals i de la resta de participants. 
El relator també ha tornat a reflexionar sobre la possibilitat d'aplicar el model ortodox a l'Església catòlica llatina. Havia estat el cardenal Walter Kasper qui va indicar, en el context del Sínode extraordinari de l'any passat, que, seguint aquest model, l'Església catòlica podria admetre a algunes parelles de divorciats que s'han tornat a casar a l'Eucaristia després d'un recorregut penitencial. En relació amb la referència a «la pràctica pastoral de les Esglésies ortodoxes, no pot ser avaluada de manera adequada utilitzant només l'instrument conceptual que es va desenvolupar a Occident durant el segon mil•lenni».
I dins l’inci de les sessions sinodals, el bisbe de Bilbao, Mario Iceta, també president de la Subcomissió de Família i Vida de la Conferència Episcopal Espanyola, ha destacat la importància de la intervenció del Papa Francesc ahir en l’obertura de les sessions del Sínode a l’aula principal, sobretot per l’esperit de comunió i d’escoltar la inspiració divina i les paraules dels participants. El bisbe de Bilbao, a més, ha recordat que, a les diòcesis espanyoles, han sortit nombroses iniciatives per acompanyar persones en situacions de trencament o de problemes matrimonials. Mario Iceta ha explicat que escoltar els reptes de la família, en connexió amb el Sínode extraordinari de l’any passat,
Crida del Papa a no tancar-se a la misericòrdia
El Pontífex, al matí d'aquest dimarts, ha fet una crida a "no resistir a la misericòrdia del Senyor, pel fet de creure que són més importants els propis pensaments o una llista de manaments que cal observar". En l’homilia de la Missa celebrada a la capella de la Residència Santa Marta, Francesc s’ha referit al profeta Jonàs, que es resisteix a la voluntat de Déu, però al final aprèn que ha d'obeir el Senyor. Francesc ha desenvolupat la seva homilia partint de la primera lectura, i ha destacat que la gran ciutat de Nínive es converteix, precisament, gràcies a la seva predicació.
El Papa ha afegit que "Jonàs va experimentar gran dolor i va ser menyspreat". En aquesta línia, ha conclòs que, si el cor és dur, la misericòrdia de Déu no pot entrar. El Sant Pare ha explicat que "el mateix drama, també Jesús l’ha viscut amb els Doctors de la Llei, que no entenien per què Ell no va deixar que apedreguessin la dona adúltera, per què Ell sopava amb els publicans i els pecadors". El Papa ha trobat l’explicació a tot plegat en el fet de “no entendre la misericòrdia”. Finalment, el Papa ha avisat els sacerdots i ministres de l’Església que no poden basar-se en la rigidesa, perquè el Senyor ens demana misericòrdia i, amb ell, la redempció és gran.
Recordem també que aquest dimarts es va iniciar la Primera Congregació General de l'Assemblea General Ordinària del Sínode, amb el títol "La vocació i la missió de la família en l'Església i en el món contemporani". Després de la intervenció del Papa Francesc, el Cardenal Lorenzo Baldisseri, Secretari General del Sínode, va explicar quines eren les modalitats d'aquesta Assemblea Ordinària, des del temps assignat als Pares dins l'aula fins a l’espai concedit als Cercles Menors, on el debat serà més intens, així com la importància concedida a les intervencions dels matrimonis i les relacions dels participants en el Sínode amb els mitjans de comunicació.
En la seva dissertació, el secretari general del Sínode també va recordar la importància de l'Assemblea Sinodal, que va qualificar "d’expressió de la catolicitat de l'Església, que correspon a la dimensió universal del cristianisme i alhora a la força universal d'aquesta comunitat humana fonamental i insubstituïble que és la família". En aquesta línia, Baldisseri va afegir que el Sínode es desenvolupa en "un moment d'especial gràcia per a tota l'Església, sobretot perquè commemorem els 50 anys de la conclusió del Concili Vaticà II, un veritable do de Déu per a l'Església i la humanitat”.
I pel que fa a les previsions, aquest dimecres 7 d'octubre, coincidint amb la festa litúrgica de la Mare de Déu del Roser, el Papa Francesc celebrarà a les 10.00, a la Plaça de Sant Pere, la seva tradicional audiència general, davant la presència de diversos milers de fidels i pelegrins dels cinc continents. Aquest mateix dia els Pares Sinodals es reuniran per a la seva II sessió en Cercles Menors de 9.00 a 12.30, mentre la III sessió es desenvoluparà de 16.30 a 19.00 hores.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES
ARA (només usuaris registrats): Pressió sobre el Vaticà
LA VANGUARDIA: El Papa afirma que el sínode no és un parlament per assolir acords
 
EL MUNDO: El Sínode sobre la família
 
LA NACIÓN (diari argentí): El Papa diu que el Sínode no és un parlament
HUFFINGTON POST: El Papa, el Sínode i el matrimoni
 
LA REPUBBLICA: L'Església busca una mediació davant el Sínode sobre la família
LA STAMPA: Crònica del Sínode de la família
 
NEW YORK TIMES: El Sínode sobre la família i el Papa Francesc
 
BBC: El món, pendent del Sínode
 
THE GUARDIAN (diari britànic): El Papa inaugura el Sínode sobre la família 

Més actualitat

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sense categoria

Josep-Lluís Serrano Pentinat, nomenat bisbe coadjutor d’Urgell

Bisbe coadjutor d'Urgell

El Papa ha nomenat aquest sacerdot de la diòcesi de Tortosa, conseller de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu, com a futur successor de Joan-Enric Vives

12 juliol 2024

Ignasi Miranda

SOCIETAT

Els socorristes avisen de l’exposició solar: "Se’ns en va la pell"

En una entrevista a Ràdio Estel, Nacho Ibáñez, portaveu de Sos Socorristes, critica que les cadires de vigilància "són precàries".

12 juliol 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Rutes originals per Barcelona

Rutes originals per Barcelona

Totes les propostes amaguen històries curioses i llegendes antigues de la capital catalana

11 juliol 2024