En directe

Vespres

PAPA FRANCESC

Francesc fa seves "les esperances i els somnis dels nord-americans" en una intensa jornada a Washington

Francesc ha assegurat aquest dimecres, a la Casa Blanca i davant del president dels Estats Units, que comparteix "les esperances i els somnis dels nord-americans".…

23 setembre 2015

Redacció

Comparteix
Francesc ha assegurat aquest dimecres, a la Casa Blanca i davant del president dels Estats Units, que comparteix "les esperances i els somnis dels nord-americans". En aquesta línia, el pontífex ha recordat la importància de la família entesa com la institució bàsica per a totes les persones, de qualsevol ideologia i religió, perquè és precisament la família el nucli que ens ajudarà a progressar i a créixer en valors "en el moment crític que la nostra civilització està vivint". Paraules profètiques, clares i esperançadores d’un Papa que ha estat molt ben rebut en les últimes hores als Estats Units, no només a la residència de Barak Obama, sinó sobretot per desenes de milers de persones pels carrers de Washington.
El Papa ha estat rebut aquest dimecres a la tarda a la residència oficial i la principal oficina del president dels Estats Units, i més concretament al South Lawn, el famós prat de la Casa Blanca on es duen a terme importants cerimònies. És també el mateix lloc on ja havia estat rebut el seu predecessor Benet XVI. En aquesta Cerimònia de Benvinguda al bisbe de Roma als Estats Units, Francesc ha agraït al president Barack Obama l'acollida dispensada en nom dels ciutadans nord-americans. El pontífex s’ha presentat com el "fill d'una família d'immigrants", i ha expressat l'alegria de ser físicament al país que "ha estat construït en gran part per aquestes famílies d’immigrants".
A més de manifestar el seu desig d'escoltar i compartir les esperances i somnis del poble nord-americà, el Papa ha parlat d'alguns esdeveniments destacats de la seva estada al país, com una sessió aquest dijous al Congrés, on espera "transmetre paraules d’encoratjament als encarregats de dirigir el futur polític de la nació en fidelitat als seus principis fundacionals”. També s’ha referit a les properes jornades a Filadèlfia, on es fa fins diumenge la VIII Trobada Mundial de les Famílies," per celebrar i donar suport a la institució del matrimoni i de la família en aquest moment crític de la història de la nostra civilització".
El Sant Pare ha recordat la importància del compromís dels catòlics amb el propi país i els conciutadans dins l’esforç per a la construcció d'una societat veritablement tolerant i inclusiva, "en què es preservin els drets de les persones i les comunitats, i es rebutgi tota forma de discriminació injusta". En referència a la iniciativa del president Obama per reduir la contaminació atmosfèrica, i citant l'última encíclica Laudato Sí, el pontífex ha animat a "fer els canvis necessaris per aconseguir un desenvolupament sostenible i integral", i ha afirmat que "la humanitat encara posseeix la capacitat de col•laborar per construir la nostra casa comuna"
Finalment el Bisbe de Roma ha parlat dels esforços realitzats recentment per reparar relacions trencades i obrir noves portes a la cooperació dins de la nostra família humana, "passos positius", va dir, en el camí de la reconciliació, la justícia i la llibertat, i va expressar el seu desig que "tots els homes i dones de bona voluntat donen suport a les iniciatives de la comunitat internacional per protegir els més vulnerables i per suscitar models integrals i inclusius de desenvolupament".
Record per a les "víctimes de l'avortament, de la fam, del terrorisme i de les guerres"

El Sant Pare, després de la recepció oficial a la Casa Blanca, ha tingut també aquest dimecres una intensa trobada amb els bisbes dels Estats Units. Ha recordat la importància de "la unitat dels nord-americans en un projecte comú fonamentat en els valors de la pau i la justícia", i ha garantit que "ningú no s'ha de sentir exclòs, més enllà de creences i ideologies, de l'abraçada del Papa". D'altra banda, Francesc ha tingut un record per a les "víctimes de l'avortament, de la fam, del terrorisme i de les guerres", alhora que ha demanat als pastors que tinguin "coratge per transmetre la misericòrdia de Déu a tot el poble, com tots farem en l'Encontre de les Famílies a Filadèlfia". Finalment, el pontífex ha recordat que "no hi ha cap institució nord-americana que treballi per ajudar els immigrants com les comunitats cristianes de les diòcesis dels Estats Units".
Precisament tot és a punt, a Filadèlfia, per a la vuitena Trobada Mundial de la Família. Yago de la Cierva, encarregat de la premsa internacional en aquesta cita mundial, ha explicat a Ràdio Vaticana que ja són més de 8.000 les sol•licituds d’acreditacions per a l’esdeveniment, un encontre que ha qualificat d’històric en tots els sentits. De la Cierva també ha destacat l'interès i la presència de l'Església en el món de la comunicació, unes realitats molt importants per dialogar amb l'home i portar-lo a l’encontre amb Crist. En aquest sentit, ha posat els exemples del Concili Vaticà II, el decret conciliar Inter Mirifica, i el fet que la Jornada de les Comunicacions Socials, és l'única celebració mundial impulsada directament pel mateix Concili.
Durant la trobada, entre molts altres gestos, el Sant Pare repartirà un milió de còpies de l’Evangeli de Lluc amb la idea de transmetre l’Evangeli de la Misericòrdia, tot just a les portes d’un Sínode dedicat a la família, que començarà el 4 d’octubre, i també de l’Any Jubilar de la Misericòrdia, a partir del 8 de desembre
Canonització de Fra Juníper Serra
El Papa ha presidit aquest dimecres a la nit, al Santuari de la Immaculada Concepció de Washington, la canonització del mallorquí Juníper Serra. Aquest missioner va portar l'Evangeli al sud-oest dels Estats Units i va fundar nou obres evangelitzadores durant el segle XVIII. Amb la seva canonització, de forma extraordinària sense necessitat de miracle, Francesc valora el treball de tants missioners espanyols que van evangelitzar Amèrica, alhora que fa una crida a tota l'Església perquè es comprometi amb la missió universal de proposar Jesucrist. Una delegació de Mallorca de 60 persones, encapçalada pel bisbe Xavier Salinas, participa en la celebració.
José Antonio Sanz, un missioner a Califòrnia i autor del llibre Creus i fletxes, ha dit que "Fra Juníper va ser un personatge controvertit en vida i en sepultura”. "A mitjans del segle XX, segons aquest mateix sacerdot, quan van començar els moviments d'alliberament dels africans, hispans i altres col•lectius presents a la zona, fra Juníper passar a ser el home cruel que turmentava als indis", explica. De fet aquesta canonització ha estat mal rebuda per alguns grups de nadius nord-americans.
Sigui com sigui, aquest missioner mallorquí va deixar la seva càtedra de professor a Mallorca per anunciar l'Evangeli a la perifèria més allunyada del seu temps, que era Califòrnia. Sanz afirma que fra Juníper va viure amb gran desencís el temps en què li va tocar viure, "tot provocant que la seva vida fos viscuda en tensió contínua, especialment contra els governadors militars i els colons que volien 'abusar' dels indis" . De fet, el futur sant va intercedir davant el virrei a Ciutat de Mèxic pels indígenes, i allà va presentar un document anomenat Representació, que ha estat considerat una carta de drets dels indis.
"Encara que excepcionalment hi va haver mals exemples, la major part dels missioners van consumir les seves vides lliurant-se amb autèntica caritat cristiana a l'evangelització". Així s’ha expressat Guzmán Carriquiry, secretari general de la Pontifícia Comissió per a Amèrica Llatina, en el seu escrit titulat Juníper Serra en el context de l'evangelització d'Amèrica. Significat i abast de la seva canonització. En aquest document, Carriquiry denuncia que s’hagi titllat el nou sant de racista, quan va lliurar la seva vida pels indígenes i els va defensar.
El Papa Francesc reconeix la santedat de Juníper Serra amb la canontizació d'aquest dimecres. Fra Juníper Serra, que està representat amb una estàtua al Capitoli de Washington entre els pares fundadors i altres personatges destacats, es converteix, per tant, en el primer sant hispà als Estats Units. 
Recordem que Francesc presidia dimarts a la tarda un encontre amb famílies a la catedral de Santiago de Cuba, on va assegurar que aquesta institució bàsica és la millor escola d’humanitat. Aquest encontre ha estat l’última activitat multitudinària a territori cubà, on Francesc ha recordat les arrels cristianes d’un país on la fe no s’ha vist anul•lada per cap circumstància adversa, en una referència implícita dels atacs que la revolució i el règim castrista han fet contra la llibertat religiosa i particularment el catolicisme.
I pel que fa a les previsions, el Papa visita aquest dijous el Congrés dels Estats Units, al Capitoli de Washington, on parlarà en una sessió extraordinària de les dues cambres legislatives, que són el Senat i la Cambra de Representants. Després, està programada una visita del pontífex a un centre caritatiu i una trobada amb els sense sostre també a Washington.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Més actualitat

SOCIETAT

Els experts alerten de la dificultat de restringir l’accés als mòbils fins als setze anys  

restriccions dels mòbils a nens i adolescents

El president de SOS Bullying, el psicòleg Ferran Barri, i el vicedegà de Ciberseguretat del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtic de Catalunya, Xavier Rubiralta, veuen complicat que un reial decret solucioni el problema

4 desembre 2024

Redacció

JUSTÍCIA

SOCIETAT

Joan Jubany: "Amb el Santi, hi ha 0 discrepàncies que vol dir 100% de coincidència"

El germà d'Helena Jubany reclama sinceritat a tots aquells que encara no han explicat tota la veritat

2 desembre 2024

Redacció

POLÍTICA

Alfred Bosch: “La resta de candidatures ens estan festejant, però encara no hem sortit a la pista de ball” 

Foc Nou

El candidat de Foc Nou a la secretaria general s’ha mostrat molt crític amb Elisenda Alamany: “Si sortís escollida, hi hauria un conflicte d’interessos molt gros”

2 desembre 2024

Redacció