En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

Francesc fa una crida als creients perquè "es deixin perdonar i es converteixin en instruments de la Misericòrdia de Déu"

El Papa Francesc ha pregat aquesta tarda per l’Església i pel món. Ha estat en una visita a les grutes vaticanes, on hi ha la…

2 novembre 2015

Redacció

Comparteix
El Papa Francesc ha pregat aquesta tarda per l’Església i pel món. Ha estat en una visita a les grutes vaticanes, on hi ha la tomba de Sant Pere i les de molts dels predecessors de l’actual bisbe de Roma. El Sant Pare ha recordat, no només avui sinó també ahir, festa de Tots Sants, que el camí de la felicitat no té caducitat perquè porta a la glòria eterna, un pas de fer que ha animat tothom a fer sense desconnetar-se del món.
En el dia que l'Església commemora als difunts, com cada any, el papa Francesc ha baixat aquest dilluns a la tarda a les grutes vaticanes, per presidir un moment de pregària privada a les tombes dels pontífexs que l'han precedit, començant per la de Sant Pere. Les grutes vaticanes són uns passadissos que s'estenen per sota d'una part de la nau central de la basílica de Sant Pere, on es troben les capelles i sepultures de diversos pontífexs. A més, aquest dimarts a les 11.30 del matí, el Papa presidirà la missa a la basílica de Sant Pere pels cardenals, arquebisbes i bisbes morts al llarg de l'any. Els purpurats morts entre el 26 d'octubre de 2014 i el mateix dia d'aquest 2015 són 12, i els arquebisbes i bisbes són 99.
Dos detinguts al Vaticà per presumpta divulgació de documents secrets
El sacerdot espanyol Lucio Àngel Vallejo Balda i Francesca Chaouqui, respectivament secretari i membre de l’organisme vaticà que s’encarrega dels afers econòmics, han estat detinguts al Vaticà aquest cap de setmana. Les detencions s'han produït en el marc de les investigacions que fa la policia judicial sobre la sostracció i divulgació de notícies i documents reservats. Tant dissabte com ahir diumenge, els dos arrestats van ser convocats per a ser interrogats "pels elements recollits i les evidències apuntades", segons explica un comunicat de la Santa Seu distribuït a la premsa aquest dilluns. La Santa Seu recorda que la divulgació de notícies i documents és un delicte previst en la llei del Vaticà.
El Papa celebra Tots Sants en un cementiri de Roma
"Les benaurances són el camí de la santedat, és el camí que ha recorregut Jesús, és més, és Ell mateix aquest camí: qui camina amb Ell i passa a través d'Ell entra a la vida, a la vida eterna". Així es va expressar el Papa Francesc a la Missa celebrada al Cementiri Monumental de l'Estiu de Roma, en la Solemnitat de Tots Sants.
En la seva homilia, el Sant Pare va traçar la via que porta a la santedat, és a dir, "a la felicitat, aquest camí passa a través del protocol de les Benaurances inspirades en el passatge bíblic de Mateu, capítol 25". Francesc va dir que "la paraula del Senyor ressuscitat i viu indica també a nosaltres el camí per aconseguir la veritable felicitat, el camí que condueix al Cel”. En aquesta línia, el va qualificar de “camí difícil de comprendre perquè va contra corrent, però el Senyor ens diu que qui va per aquest camí és feliç, i tard o d'hora arriba a la felicitat".
El pontífex va recordar que “no hi ha altra manera, no hi ha altre camí que el de les benaurances. Francesc va afegir que "aquest és el camí que ha recorregut Jesús, i fins i tot és Ell mateix aquest camí”. Finalment, va destacar la importància de “ser persones senzilles i humils, amb la gràcia de saber plorar, de treballar per la justícia i la pau i sobretot la gràcia de deixar-nos perdonar per Déu per convertir-nos en instruments de la seva misericòrdia".
D'altra banda, a l'hora de l'Àngelus del mateix diumenge, festa de Tots Sants, el Papa va fer una crida urgent pels "dolorosos episodis que en aquests últims dies han intensificat la delicada situació de la República Centreafricana". També va anunciar l'obertura de la Porta Santa a la catedral de Bangui, la capital del país, "per manifestar la proximitat de tota l'Església en aquesta nació tan afligida i turmentada, a través de la pregària, i exhortar tots els centreafricans a ser sempre més testimonis de misericòrdia i de reconciliació”. L’obertura de la porta santa es farà el diumenge 29 de novembre, durant el Viatge Apostòlic que portarà el pontífex a tres països africans.
Encara sobre la República Centreafricana, el Sant Pare va fer "una crida a les parts involucrades perquè es posi fi a aquest cicle de violències”, alhora que es va mostrar “espiritualment proper als Pares Combonians de la parròquia Mare de Déu de Fàtima a Bangui, que acullen nombrosos refugiats”. Finalment, el pontífex va expressar laseva “solidaritat amb l'Església, amb les altres confessions religioses i amb tota la nació Centreafricana, tan durament castigada mentre fa tota mena d'esforç per superar les divisions i reprendre el camí de la pau".
Francesc diu a Eugenio Scalfari que els divorciats, si ho demanen, podran accedir als sagraments
 
Eugenio Scalfari, el creador del diari La Reppublica, revelava aquest dilluns en l’editorial del rotatiu (a les pàgines 1 i 27) que el 28 d'octubre, la setmana passada, Francesc li va trucar per telèfon i tots van parlar uns 15 minuts. En aquest editorial, a partir d’un moment d'aquesta conversa en què ell i el Sant Pare van comentar les conclusions del recent Sínode sobre la família, Scalfari diu, posant entre cometes la frase atribuïda al Papa, que Francesc li va dir que tots els divorciats que ho demanin seran admesos als sagraments
Això contradiu allò que alguns dels participants han estat interpretant des que es va conèixer el document final, és a dir, que els punts que van del 84 al 86 no esmenten la paraula comunió, motiu pel qual aquests analistes creuen que no s'ha d'entendre que el Sínode ara garanteixi l'accés dels divorciats tornats a casar a l’Eucaristia. El cas més recent és el del cardenal arquebisbe de Caracas, Jorge Urosa, que afirma, en una entrevista avui al diari Nacional de la capital veneçolana, que es podrà permetre aquest accés als divorciats que ho demanin. També el cardenal Walter Kasper havia interpretat que el Sínode obre la porta perquè els divorciats tornats a casar tinguin accés a la comunió.
Intencions de Francesc per al novembre
El director general de l'Apostolat de l'Oració, el jesuïta Frederic Fornos, ha explicat avui les intencions de pregària del Papa per a aquest mes de novembre que acabem d’iniciar. La universal és "sobre el diàleg, sobre la cultura de l'encontre i la capacitat d'escolta i acollida de l'altre, per exemple quan pensem de manera diferent". La intenció missionera és "perquè els pastors de l'Església, amb gran amor pel seu ramat, acompanyin el seu cami i estimulin la seva esperança".
Frederic Fornos ha recordat que l’Apostolat de l’Oració és una xarxa connectada amb els problemes i les preocupacions de tota la humanitat. "L’Apostolat de l'oració és la xarxa mundial d'oració del Papa, és una missió confiada a la Companyia de Jesús, cada mes dóna a conèixer els grans desafiaments de la humanitat i de la missió de l'Església que el Papa confia a tota la Església ", ha explicat. Habitualment les intencions del Papa per a cada mes es divideixen en dos apartats, que són les universals i les missioneres.
Telegrama de condol per la tragèdia aèria d'un avió rus
Finalment Francesc, en un telegrama dirigit al president rus Vladímir Putin, signat pel cardenal secretari d'Estat, Pietro Parolin, expressa la seva proximitat al poble rus durament colpit per la tragèdia de l'avió de la companyia russa Metrojet que va caure aquest dissabte a Egipte. En l’accident, han mort 224 persones, entre elles almenys 27 nens. En el telegrama, el Papa assegura que prega per les víctimes i pels familiars que ploren aquesta pèrdua, i invoca la força i la pau del Senyor perquè baixi sobre Rússia i sobre totes les persones involucrades en les operacions de socors.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns 2 de novembre.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

 

 

 

 

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció