En directe

Laudes

PAPA FRANCESC

Francesc ha inaugurat l'Any de la Misericòrdia oferint al món, amb l'esperit del Concili, una Església "de portes obertes"

El Papa ha inaugurat aquest dimarts, festa de la Immaculada Concepció, l’Any Sant de la Misericòrdia. En presència del Papa emèrit Benet XVI i després…

8 desembre 2015

Redacció

Comparteix
El Papa ha inaugurat aquest dimarts, festa de la Immaculada Concepció, l’Any Sant de la Misericòrdia. En presència del Papa emèrit Benet XVI i després de la Missa celebrada al Vaticà, Francesc ha obert, uns minuts després de les 11 del matím la Porta Santa en un gest que marca l’inici d’uns mesos en què l’Església invita a practicar la misericòrdia des del Sagrament de la Reconciliació i des d’un itinerari teològic, bíblic i pastoral sobre tot allò que inclou la misericòrdia divina. Recordem que l'obertura jubilar ja va tenir un preludi el 29 de novembre quan Francesc ja va obrir porta santa per a l’Església centreafricana, concretament a la catedral de Bangui. El pontífex vol, com ja ha dit diverses vegades, que l'Església sigui "casa de portes obertes" als qui busquen compassió, comprensió i amor.

En l'homilia de l'Eucaristia, el Sant Pare ha recordat que "la festa de la Immaculada Concepció expressa la grandesa de l'amor Déu". Entre una pluja fina i davant notables mesures de seguretat, ha assegurat que Déu "no és només qui perdona el pecat, sinó que en Maria arriba a prevenir la culpa original que tot home porta en si quan ve a aquest món". En aquesta línia, el Papa ha afegit que és "l'amor de Déu el que preveu, anticipa i salva". I ha conclòs que, "si tot quedés relegat al pecat, seríem els més desesperats entre les criatures, mentre que la promesa de la victòria de l'amor de Crist integra tot a la misericòrdia del Pare".

Francesc ha destacat que "aquest Any Sant Extraordinari és també un do de gràcia", i que "entrar per la Porta significa descobrir la profunditat de la Misericòrdia del Pare que acull tots i surt personalment a l'encontre de cadascú ". Entre els conceptes d'aquest nou temps, el pontífex ha dit que "serà un any per créixer en la convicció de la Misericòrdia", més enllà de totes les ofenses contra Déu i la seva gràcia quan s'afirma, sobretot, que els pecats són castigats per la seva judici, en comptes d'anteposar que són perdonats per la seva Misericòrdia. Per això, el Sant Pare ha reafirmat la necessitat "d'anteposar la Misericòrdia al judici", ja que "el judici de Déu serà sempre a la llum de la seva Misericòrdia".

Creuar la Porta Santa, "participació en aquest misteri d'amor"

El pontífex, a més, ha invitat tothom a abandonar "qualsevol forma de por", perquè no és propi del qui és estimat, i a viure "l'alegria de la trobada amb la gràcia que ho transforma tot". També ha assegurat, una vegada més, que "entrar per la porta significa descobrir la profunditat de la Misericòrdia del Pare que acull tots i surt personalment a l'encontre de cadascú".

El Papa ha recordat en aquesta ocasió aquella altra Porta, que fa tot just 50 anys els Pares del Concili Vaticà II van obrir cap al món. "Aquesta data no pot ser recordada només per la riquesa dels documents produïts, que fins al dia d'avui permeten verificar el gran progrés realitzat en la fe", ha subratllat. Finalment, ha comentat que el Concili va ser una veritable trobada entre l'Església i els homes del nostre temps. "marcada pel poder de l'Esperit que impulsa l'Església a sortir dels esculls que durant molts anys l'havien reclosa en ella mateixa, per reprendre amb entusiasme el camí missioner".I ha conclòs afirmant que "creuar avui la Porta Santa ens compromet a fer nostra la misericòrdia del Bon Samarità".

A partir d'aquest dimarts, a la Plaça de Sant Pere, ja es troben visibles al públic l'arbre de Nadal i el pessebre. Aquest any l'avet vermell amb dues puntes va ser donat per l'Estat alemany de Baviera. Originalment tenia 32 metres d'alçada, però va ser reduït a 25 per permetre al seu trasllat a Roma. El misteri del Pessebre, en canvi, va ser donat per l’arxidiòcesi de la Província Autònoma de Trento i està format per 24 figures de mida natural esculpides en fusta. La cerimònia d'il•luminació de tots dos símbols nadalencs tindrà lloc el 18 de desembre, a les 16.30 hores.

Previsions per a una setmana intensa

Aquest dimecres 9 de desembre el Papa celebrarà la seva tradicional audiència general davant la presència de diversos milers de fidels i pelegrins dels cinc continents. A la tarda, i en l'àmbit dels anomenats dimecres Culturals, organitzats per la Parròquia vaticana de Santa Anna. es parlarà del "Any Sant de la Misericòrdia". A les 18.00, tindrà lloc una Eucaristia. A partir d'aquest dia i fins divendres, 11 de desembre, se celebrarà a la Ciutat del Vaticà un congrés internacional amb el títol "El Concili Vaticà II i els seus protagonistes a la llum dels arxius". El dijous 10 de desembre, el Papa Francesc presidirà la Reunió dels 9 cardenals consellers, que se celebrarà fins al dissabte dia 12 a la Ciutat del Vaticà.
El divendres 11 de desembre, a la Capella Redemptoris Mater del Palau Apostòlic del Vaticà, tindrà lloc la segona predicació d'Advent, davant la presència del Papa Francesc i dels membres de la Cúria Romana, a càrrec del caputxí Raniero Cantalamesa, predicador de la Casa Pontifícia. En aquesta ocasió, la reflexió es basarà en la crida universal a la santedat, a partir de la Constitució dogmàtica Lumen gentium dins el cinquantè aniversari de la conclusió del Concili Ecumènic Vaticà II.
El dissabte 12 de desembre a les 18.00, a la Basílica vaticana Francesc presidirà, per segon any consecutiu, la celebració de la Santa Missa a l'altar de la Càtedra, en ocasió de la Festa de Nostra Senyora de Guadalupe, Patrona de Mèxic i de tota l’Amèrica Llatina. I diumenge vinent 13 de desembre, III d'Advent, en l'àmbit del Jubileu de la Misericòrdia, a les 9.30 el Papa presidirà la Missa i l'obertura de la Porta Santa de la Basílica de Sant Joan del Laterà, la Catedral de Roma. Igualment cal destacar que aquest diumenge el pontífex celebrarà el 46è aniversari de la seva ordenació sacerdotal.
I a la catedral de Barcelona, aquest mateix dimarts el cardenal Lluís Martínez Sistach, amb motiu de la Immaculada, presidirà l’Eucaristia a les 11.30 hores, amb transmissió en directe per Ràdio Estel. Serà present l’inici de l’Any Jubilar, però no serà fins diumenge vinent, dia 13, quan s’obrirà la porta santa en aquesta seu, com en altres catedrals catalanes.
Missatge per a la Jornada Mundial de Pregària per les Vocacions
D'altra banda, el 17 d'abril de l'any 2016, IV Diumenge de Pasqua, se celebrarà la 53a Jornada Mundial de Pregària per les Vocacions, acompanyada per un missatge del Papa Francesc, que s’ha fet públic aquest dilluns i que porta per títol "L'Església, mare de vocacions". En aquest text pontifici, el Sant Pare expressa el seu desig que, al llarg del Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia, tots els batejats puguin experimentar el goig de pertànyer a l'Església. "Tant de bo puguin redescobrir que la vocació cristiana, així com les vocacions particulars, neixen al si del Poble de Déu i són dons de la divina misericòrdia", diu el Sant Pare. També recorda que "l'Església és la casa de la misericòrdia i la terra on la vocació germina, creix i dóna fruit".
La invitació que el Papa adreça a tots els creients i els fa una crida "a agrair la mediació de la comunitat apostòlica en el seu propi camí vocacional". De fet, el pontífex recorda en el seu missatge que "tota vocació en l'Església té el seu origen en la mirada compassiva de Jesús". En aquesta línia, escriu que "conversió i vocació són com les dues cares d'una mateixa moneda" que s'impliquen mútuament al llarg de la vida del deixeble missioner. Francesc també al•ludeix al beat Pau VI, que en la seva exhortació apostòlica Evangelii nuntiandi, va descriure els passos del procés evangelitzador, d'entre els quals un d'ells és la "adhesió a la comunitat cristiana", és a dir, a aquesta comunitat de la qual el deixeble del Senyor ha rebut el testimoni de la fe i l'anunci explícit de la misericòrdia del Senyor.
El Papa va fer ahir una connexió amb Assís, a través d’un vídeo, i va inaugurar oficialment el pessebre d’Assís, amb un missatge de suport als migrants que busquen desesperadament un futur millor. Francesc va assegurar que són persones que ens connecten amb Jesús, també en els moments difícils, perquè aquests migrants poden perdre la vida però el Senyor és amb ells amb la seva misericòrdia, especialment intensa per Nadal. El Papa va agrair els qui formen la guàrdia de les costes el seu servei generós, i els ha qualificat d’homes i dones d’esperança. Als refugiats, el pontífex els va animar a aixecar el cap i també l’esperança, encara que tinguin el cor afligit.
Georg Gänswein, prefecte de la Casa Pontifícia, va presidir ahir mateix al vespre l’Eucaristia en què es va mostrar el missatge del pontífex. Va ser a la basílica inferior de Sant Francesc, a Assís, on una barca utilitzada per pròfugs per arribar a l’illa de Lampedusa va servir de marc per a tota la celebració.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns 7 de desembre.

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció