En directe

Fabricació Pròpia

PAPA FRANCESC

Francesc parla d'un món "àrid de vida i d'amor" per afirmar que la família, impuls de perdó, "aporta molt al món"

El Papa ha tornat a parlar aquest dimecres de la importància de perdonar-se, un instrument que la família té i que és imprescindible per aconseguir…

4 novembre 2015

Redacció

Comparteix
El Papa ha tornat a parlar aquest dimecres de la importància de perdonar-se, un instrument que la família té i que és imprescindible per aconseguir en el futur un món millor. Amb la mirada posada en les grandeses i les febleses de l’Església i del món, Francesc ha dedicat l'Audiència General novament a la família. Ha afirmat que "és un gran gimnàs d'entrenament en el do i el perdó recíproc, sense el qual cap amor pot durar", encara amb el ressò del recent Sínode dels bisbes. En aquesta línia, ha assegurat que el "secret per guarir les ferides que es produeixen és aprendre a demanar-nos immediatament perdó".
Des de la plaça de Sant Pere, el pontífex s’ha mostrat convençut que "les famílies cristianes poden fer molt per la societat d'avui, i també per l'Església". Concretament ha destacat que, "en un món que de vegades és àrid de vida i d'amor, les famílies parlen cada dia del gran do que són el matrimoni i la família", pensant també en el proper Any Jubilar de la Misericòrdia. Francesc ha dit que "la vida de les famílies no s'atura", i ha fet una crida a totes les unitats familiars a mantenir-se “sempre en camí per escriure constantment, en les pàgines de la vida, la bellesa de l'Evangeli de la família". Partint d’aquesta idea, el Sant Pare ha recordat que "no es pot viure sense perdonar, o almenys no es pot viure bé, especialment en família", alhora que ha lamentat que, arreu del món, "cada dia ens faltem el respecte l'un a l'altre".
Francesc ha recordat que "hem de posar en consideració aquests errors, a causa de la nostra fragilitat i el nostre egoisme". També ha destacat la importància de "refer immediatament els fils que trenquem a la família" perquè, "si esperem massa, tot es fa més difícil". Això sí, ha reconegut que és difícil posar-ho en pràctica i que moltes persones així ho pensen. Com a conclusió, ha destacat que "la pràctica del perdó no només salva les famílies de la divisió, sinó que les fa capaces d'ajudar a la societat a ser menys malvada i menys cruel", i que "l'Església, està sempre al costat de les famílies per ajudar-les a construir una casa sobre la roca de la qual parli Jesús". El Sant Pare ha invitat les famílies a "caminar sempre més decididament sobre el camí de les Benaurances, aprenent i ensenyant a perdonar recíprocament, en tota la gran família de l'Església creixerà la capacitat de donar testimoni de la força renovadora del perdó de Déu"
Després de la catequesi, el Pontífex ha saludat els pelegrins congregats a la plaça de Sant Pere. Als polonesos els ha recordat que diumenge vinent, 8 de novembre, l'Església a Polònia celebra la Jornada de la Solidaritat amb l'Església Perseguida. "Aquest any l'ajuda espiritual i material està dirigida en particular als cristians a Síria. Que la vostra obra de pregària i de solidaritat porti alleujament i ajudi als germans i germanes que pateixen per Crist a l'Orient Mitjà i a tot el món", ha comentat. Finalment, el Papa s’ha referit particularment al Jubileu de la Misericòrdia, tot destacant que "el perdó és part integrant de la nostra vida cristiana". Després de renovar la invitació de pregar pels difunts, Francesc ha recordat Sant Martí de Porres, religiós dominic peruà, en les seves salutacions als joves, als malalts i a les parelles que acaben de casar-se.
Publicació de dos llibres amb matèria reservada del Vaticà
Arran de la imminent publicació de dos llibres que tracten de les institucions i les activitats econòmiques i financeres del Vaticà, i que són objecte de curiositat i de molts comentaris, el jesuïta Federico Lombardi, director de l'Oficina de Premsa Vaticana, ha explicat aquest mateix dimecres que la Santa Seu està actuant decididament en el camí de la transparència. ''Bona part del publicat és el resultat d'una divulgació de notícies i documents, de per si reservats i per tant il•legal, que per aquest motiu, és perseguida penalment segons la decisió de les autoritats competents del Vaticà" , ha afirmat el portaveu.
Lombardi també ha aclarit que "es pot dir que la major part és informació ja coneguda, encara que sovint amb menys amplitud i detall, però cal assenyalar que la documentació publicada està relacionada en gran part amb la notable recopilació de dades i informacions posada en marxa pel Sant Pare en persona per dur a terme una anàlisi i una reflexió sobre la reforma i la millora de la situació administrativa del Vaticà i la Santa Seu". Per tant, segons el portaveu, no es tracta en el seu origen d'informacions obtingudes contra la voluntat del Papa o dels responsables de les diferents institucions sinó, en general, "d'informació obtinguda o subministrada amb la col•laboració d'aquestes mateixes institucions, per tal de cooperar en un objectiu positiu i comú".
Mentrestant, hem sabut aquest dimecres que la Gendarmeria vaticana investiga Corrado Lanino, expert informàtic i marit de Francesca Chaouqui, per la seva possible implicació en l'escàndol de filtració de documents pel qual la italiana i el sacerdot espanyol Lucio Vallejo Balda han estat detinguts i interrogats. Lanino treballava fins al començament de l'escàndol per la Fundació Santa Llúcia de Roma, un organisme que depèn de la Santa Seu, en ser el màxim responsable del tercer nivell de seguretat dins el sistema de comunicacions vaticanes, conegut com "arcàngel Gabriel". El nivell piratejat és el segon, o "arcàngel Rafael", mentre que el màxim nivell -que no s'ha tocat- és l’anomenat "arcàngel Miquel".
Tots dos, Chaouqui i Lanino, van saltar a la llum pública quan, ara fa una mica més d'un any, van posar informació reservada a les xarxes socials -i en la revista Panorama- arran del nomenament de la italiana com a membre de l'organisme encarregat de la reforma econòmica vaticana, on va treballar colze a colze amb Vallejo Balda, de qui va passar a ser persona de màxima confiança. El nom de la "broker" va ser relacionat amb el del periodista Gianluiggi Nuzzi, autor de Sa Santedat, el llibre que va destapar l'escàndol Vatileaks i autor d'un dels dos volums, Via Crucis (l'altre és Emiliano Fittipaldi, amb Avarizia). 
En alguns àmbits vaticans guanya força la hipòtesi que Vallejo Balda hagi estat una "víctima útil" per a la gravació i filtració d'alguns documents, especialment els referents directament al Papa Francesc i la pròpia investigació reconeix que el religiós espanyol no tenia coneixements informàtics suficients per a cap tipus de ciberatac. El que sembla clar és que, després del descobriment de la trama, Vallejo Balda hauria implicat directament Chaouqui i que aquesta, en no ser personal vaticà -no pot ser arrestada ni jutjada sense una "extradició" per part d'Itàlia-, va decidir abocar tota la responsabilitat en el sacerdot, negant qualsevol relació.
La col•laboració "a posteriori" demostrada per Chaouqui, que el mateix dimarts va ser cridada a declarar de nou, segueix els mateixos passos que la investigació del cas "Vatileaks": En aquell moment, ningú no va dubtar que el majordom Paolo Gabriele ser un cap de turc, però va ser l'únic al qual les autoritats vaticanes van poder jutjar. Una qüestió diferent són les motivacions que van portar Vallejo Balda a actuar així, uns rerefons que es coneixeran a mesura que avanci la investigació. S'aclarirà si només va actuar per despit, si va ser enganyat o si, simplement, va intentar "ajudar" el Papa. Sigui com sigui, el cert és que els avenços dels llibres que seran publicats aquest dijous reflecteixen la lluita del Papa Francesc, a través de la transparència, contra la corrupció i el malbaratament econòmic.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 4 de novembre.

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

RELIGIÓ

Octavi Vilà ja és el bisbe de Girona, des del desig de "servir tothom"

El bisbe de Girona, Octavi Vilà | FOTO: Àngel Almazan (Bisbat de Girona)

La catedral, plena a vessar, ha acollit aquest diumenge l'ordenació episcopal i l'inici del ministeri del nou pastor, abat de Poblet fins al 29 de febrer passat

21 abril 2024

Ignasi Miranda

Redacció

RELIGIÓ

El responsable del Sosteniment de l'Església anima tothom a "conèixer la feina de l'Església i marcar la X a la Declaració de la Renda

marcar la x a la declaració de la renda

Vicente Rebollo, també bisbe de Tarassona, recorda que els contribuents poden destinar un 0,7 % dels impostos a l'Església i un altre 0,7 a altres finalitats d'interès social

19 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

‘Una ombra blanca’ és la nova novel·la de Carme Riera, escriptora, membre de la Reial Acadèmia Espanyola i Premi Nacional de Cultura

19 abril 2024