En directe

El Rosari

PAPA FRANCESC

Francesc: "Per sortir de la pandèmia, cuidem-nos mútuament!"

El Papa ha tornat a defensar aquest dimecres la cura de la casa comuna i l'actitud contemplativa. En una nova audiència general amb presència de…

16 setembre 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha tornat a defensar aquest dimecres la cura de la casa comuna i l'actitud contemplativa. En una nova audiència general amb presència de pelegrins, al Pati de Sant Damas del Vaticà, ha fet una crida general a "recuperar la dimensió contemplativa" perquè "el millor antídot contra aquest abús de la nostra casa comuna és la contemplació". Francesc ha recordat que, "per sortir d'una pandèmia, cal cuidar-se i hem de cuidar-nos mútuament". En aquesta línia, ha subratllat el paper essencial dels "cuidadors" dins la societat, "tot i que sovint no rebin ni el reconeixement ni la remuneració que mereixen". En síntesi, el Sant Pare ha assegurat que "la cura és una regla d'or de la nostra humanitat i porta salut i esperança".

En el marc del Jubileu de la Terra, a la llum de l'encíclica Laudato si, el pontífex ha destacat que "aquesta cura inclou tota la terra i cadascuna de les seves criatures", alhora que ha comentat que abusar de la creació és "un pecat greu que fa mal". Igualment ha dit que "la creació no és un simple recurs, ja que les criatures tenen un valor en elles mateixes i reflecteixen, cadascuna a la seva manera, un raig de la saviesa i de la bondat infinita de Déu". El bisbe de Roma ha aclarit que, per descobrir aquest valor i aquest raig de llum divina, és necessari el silenci i l'escolta, que també guareixen l'ànima. "Sense contemplació, és fàcil caure en un antropocentrisme desviat i superb, el de posar el 'jo' en el centre de tot, una actitud que sobredimensiona el nostre paper d'éssers humans i ens posiciona com a dominadors absoluts de totes les criatures", ha conclòs.

En un altre moment, el Papa ha denunciat que l'antropocentrisme desviat pot fer-nos creure que "estem en el centre, pretenent que ocupem el lloc de Déu, però així arruïnem l'harmonia de la creació i del pla d Déu per convertir-nos en depredadors, amb la qual cosa oblidem la nostra vocació de custodis de la vida". Com a exemple d'aquesta contemplació, Francesc ha recordat la invitació final que ofereixen els Exercicis Espirituals de Sant Ignasi de Loiola a la "contemplació per assolir amor". Ha definit aquesta crida com una orientació per "valorar com Déu mira les seves criatures i per alegrar-se amb elles, descobrir-hi la presència de Déu i, amb llibertat i gràcia, estimar-les i cuidar-les".

Finalment, el Sant Pare ha recordat els pobles indígenes, "amb els quals tots tenim un deute de gratitud, fins i tot de penitència, per reparar el mal que els hem fet". En aquest context, ha reivindicat l'aportació "d'aquells moviments, associacions i grups popularsque s'esforcen per protegir el seu territori amb els seus valors naturals i culturals" i que "no sempre són apreciats, fins al punt que, de vegades, se'ls obstaculitza perquè no produeixen diners quan, en realitat, contribueixen a una revolució pacífica, la revolució de la cura". El bisb de Roma ha assegurat, a més, que "cadascú de nosaltres pot i ha de convertir-se en n custodi de la casa comuna', capaç de lloar Déu per les seves criatures, de contemplar-les i protegir-les".

Més actualitat

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció