En directe

La Caravana

PAPA FRANCESC

Francesc rebutja la pena de mort i demana als governants que "aturin les execucions durant l'Any de la Misericòrdia"

El Papa ha reiterat aquest diumenge la seva posició a favor de l'abolició total de la pena de mort. Després de l'Àngelus, coincidint amb el…

21 febrer 2016

Redacció

Comparteix

El Papa ha reiterat aquest diumenge la seva posició a favor de l'abolició total de la pena de mort. Després de l'Àngelus, coincidint amb el segon diumenge de Quaresma, Francesc ha manifestat novament aquest posicionament en la vigília d'una trobada internacional sobre aquest tema, a la capital italiana, i ha fet una crida a les consciències dels governants, especialment els catòlics, perquè aturin les execucions durant tot l'any del Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia.

Aquest dilluns es fa a Roma una trobada internacional titulada 'Per un món sense la pena de mort', promoguda per la Comunitat de Sant Egidi. "Desitjo que el simposi pugui donar un renovat impuls al compromís en favor de l'abolició de la pena capital. És un signe d'esperança veure que es desenvolupa i difon cada vegada més en l'opinió pública una posició contrària a la pena de mort, també com a instrument de legítima defensa social", ha destacat el pontífex. En aquesta línia, ha recordat que "les societats modernes tenen la possibilitat de reprimir eficaçment el crim, sense treure definitivament, a aquell que l'ha comès, la possibilitat de redimir-se".

El Papa ha assegurat que "el problema s'ha d'enfocar en la perspectiva d'una justícia penal, que sigui cada vegada més conforme a la dignitat de l'home i al designi de Déu sobre l'home i sobre la societat, i també a una justícia penal oberta a l'esperança de la reinserció en la societat". També ha afirmat que "el manament 'no mataràs' té valor absolut i es refereix tant a l'innocent com al culpable". Encara sobre la qüestió de la pena capital, Francesc ha afegit que "el Jubileu extraordinari de la Misericòrdia és una ocasió propícia per promoure al món formes cada vegada més madures de respecte de la vida i de la dignitat de tota persona".

Finalment ha conclòs que "també el criminal manté l'inviolable dret a la vida, do de Déu", i ha apel·lat "a la consciència dels governants, perquè s'arribi a un consens internacional per a l'abolició de la pena de mort". I com a proposta concreta, ha demanat als dirigents que són catòlics "que compleixin un gest valent i exemplar: que no s'executi cap condemna a la pena de mort en aquest Any Sant de la Misericòrdia". I encara ha fet una última reflexió clara sobre la mateixa qüestió: "Tots els cristians i els homes de bona voluntat estan cridats avui a obrar no només en favor de l'abolició de la pena de mort, sinó també a millorar les condicions de reclusió, en el respecte de la dignitat humana de les persones privades de la llibertat".

Nova "dosi" de Misericordina: Plus

D'altra banda, com s'havia anunciat unes hores abans de la trobada d'aquest diumenge al migdia, el Papa ha recomanat la medicina espiritual de la Misericordina, especialment en la Quaresma de l'Any de la Misericòrdia: «La Quaresma és un temps propici per complir un camí de conversió que té com a centre la misericòrdia. Per tant, avui, he pensat regalar-vos, als qui sou a la plaça una 'medicina espiritual' anomenada Misericordina. Ja ho vam fer una vegada, però aquesta és de millor qualitat: és la Misericordina plus. Una capseta que conté un Rosari i una imatge de Jesús Misericordiós. Ara la distribueixen els voluntaris, entre els quals hi ha pobres, sense sostre, pròfugs i també religiosos. Rebeu aquest do com una ajuda espiritual per difondre, especialment en aquest Any de la Misericòrdia, l'amor, el perdó i la fraternitat».

Finalment destaquem que el Sant Pare ha recordat les principals sensacions del seu recent viatge a Mèxic. Davant els milers de fidels i pelegrins reunits a la Plaça de Sant Pere, Francesc s'ha referit al fragment evangèlic de la Transfiguració de Jesús, proclamat en la litúrgia aquest diumenge, per assegurar que "el viatge apostòlic a Mèxic ha estat una experiència de transfiguració".  En la mateixa línia, ha explicat que "les diverses trobades viscudes a Mèxic han estat trobades plenes de la llum de la fe que transfigura els rostres i aclareix el camí". També ha demanat donar gràcies a la Santíssima Trinitat per la seva trobada amb el Patriarca Ciril de Moscou i de totes la Rússies. El pontífex ha qualificat l'abraçada i la signatura de la declaració a l'Havana de gran "esdeveniment i llum profètica de Resurrecció".

Més actualitat

EDUCACIÓ

"El val escolar impulsat pel Govern no serveix perquè les famílies estalviïn diners"

Una mare fent la compra de material escolar pel nou curs, a la botiga Abacus de Barcelona

Així ho creuen des de les Associacions Federades de Famílies, (aFFaC) que opinen que el curs escolar ha començat "sense avançar en temes importants com l'educació inclusiva".

27 setembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

Els criminòlegs calculen que només es denuncien un 5% dels casos d'agressió sexuals entre menors

Manifestació a Sant Vicenç de Castellet per denunciar la violació a una menor

El catedràtic en psicologia forense de la UB, Antonio Andrés Pueyo, creu que un càstig generalitzat "no és la millor solució" per reduir les agressions sexuals entre menors

26 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

Santi Rodríguez: "Feijóo continuarà passi el que passi"

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

El secretari general del PP català admet que si la investidura de Feijóo no prospera, el millor seria una repetició electoral

25 setembre 2023

Redacció