En directe

Fabricació Pròpia

PAPA FRANCESC

Francesc recorda la dimensió universal del cristianisme, que es fonamenta "en l'aliança de la família"

Francesc ha reflexionat aquest dimecres sobre el matrimoni i la família, ja a les portes de l’Encontre Mundial de les Famílies, que es farà la…

16 setembre 2015

Redacció

Comparteix
Francesc ha reflexionat aquest dimecres sobre el matrimoni i la família, ja a les portes de l’Encontre Mundial de les Famílies, que es farà la setmana vinent a Filadèlfia, i també del Sínode de Bisbes que tindrà lloc del 4 al 25 d’octubre. El Sant Pare ha recordat la dimensió universal del cristianisme, que es fonamenta en "una aliança única, una institució bàsica que és precisament la família formada per un home i una dona".
Abans d’acabar l'audiència general d'aquest dimecres, el Papa ha recordat el seu viatge apostòlic internacional del 19 al 28 d'aquest mes, en el qual visitarà Cuba i els Estats Units. Igualment ha explicat que el motiu principal és la 8a Trobada Mundial de les Famílies, que tindrà lloc a Filadèlfia (Estats Units), i ha aprofitat per dir que també anirà "a la seu central de l'ONU, en el 70è aniversari de la seva institució". Francesc ha saludat amb afecte els pobles cubà i nord-americà, dels quals ha destacat que, "guiats pels seus pastors, s'han preparat espiritualment". I ha demanat a tots que l'acompanyin "amb la pregària, invocant la llum i la força de l'Esperit Sant i la Mare de Déu".
Francesc ha recordat, d'altra banda, la vida i l’exemple de Pio Alberto Del Corona, que serà beatificat aquest dissabte a la diòcesi italiana de la qual va ser bisbe, la de San Miniato. També va ser fundador de les religioses dominiques de l’Esperit Sant, de qui ha estat mestre savi del poble. Sobre la família, el Sant Pare ha qualificat de gran tresor la unió fructífera entre un home i una dona. Finalment, el Pontífex ha tingut un record especial per als joves, els malalts i les parelles que s’acaben de casar, per als quals va invocar la Mare de Déu perquè els permeti sentir la dolçor del seu amor maternal, també en els moments del patiment i de la creu, i perquè ella sigui el seu model en el camí conjugal de lliurament i de fidelitat.
Trobada amb els ministres europeus de Medi Ambient
I també aquest dimecres però abans de l'audiència general, el Papa ha rebut els ministres de Medi Ambient de la Unió Europea, que afrontaran de manera immediata l'adopció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’anomenat Cop 21 a París. Francesc els ha recordat que la seva missió és cada vegada més important perquè el medi ambient és ''un bé col•lectiu, un patrimoni de la humanitat, i responsabilitat de cadascú de nosaltres, transversal i amb la col•laboració de la comunitat internacional''.
En la mateixa línia, el Sant Pare ha proposat als ministres tres principis que haurien d'inspirar els seus treballs, començant per la solidaritat, ''una paraula –segons ha recordat Francesc- que de vegades s'oblida, i de la qual també s'abusa de forma estèril”. Igualment ha recordat que “les persones més vulnerables a la degradació del medi ambient són els pobres, que en pateixen les conseqüències més greus''. Sobre el principi de justícia, el pontífex s’ha referit a l'encíclica "Laudato sí" per denunciar el deute ecològic entre el Nord i el Sud, vinculat alhora als desequilibris comercials que afecten l'àmbit ecològic, així com de l'ús desproporcionat dels recursos naturals que històricament duen a terme alguns països.
Finalment, Francesc ha reivindicat el principi de participació, que ''requereix que totes les parts s'involucrin, fins i tot les que sovint es queden al marge de la presa de decisions”. També ha contraposat el fet que la ciència i la tecnologia posin a les nostres mans un poder sense precedents per demanar un ús apropiat d'aquest poder que pressuposa l'adopció d'una visió més integral i integradora”. Partint d’aquesta idea, ha assegurat que cal “obrir la porta a un diàleg inspirat per aquesta visió arrelada en l'ecologia integral, que és el tema de l'encíclica "Laudato sí". 
El Consell de Cardenals analitzen les noves congregacions
El director de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu, Federico Lombardi, ha explicat aquest dimecres els resultats de l'onzena reunió del Consell de Cardenals amb el Sant Pare, una trobada que va començar dilluns amb 8 dels purpurats, ja que Oscar Andrés Rodríguez Maradiaga, arquebisbe de Tegucigalpa, a Hondures, estava indisposat per una problema de salut. ''Els cardenals -segons el portaveu- han analitzat la proposta d'una nova congregació que portarà el nom de "Laics, Família i Vida ''. En aquest sentit ha intervingut el cardenal Dionigi Tettamanzi, a qui el Sant Pare havia encarregat els últims mesos un estudi sobre la viabilitat del projecte. El Consell, després de sotmetre’l a reflexió, ha presentat al Papa una proposta, orientada a la seva implementació. El consell de 9 purpurats ha continuat, d’altra banda, examinant la proposta sobre la nova congregació dedicada a ''Caritat, Justícia i Pau". Si bé s'ha parlat del projecte, el grup assessor del Sant Pare no ha arribat encara a una conclusió definitiva.
Un altre tema de reflexió ha estat el procediment per al nomenament de nous bisbes. S'ha parlat de les qualitats i requisits dels candidats a la llum de les exigències del món d'avui i del recull d'informacions per a aquest procés. El tema, segons Lombardi, serà aprofundit i desenvolupat juntament amb els dicasteris interessats. A més, hi ha hagut una intervenció del prefecte de la nova Secretaria de Comunicació, que ha informat sobre els primers passos, i en particular sobre el nomenament d'un grup, per a l’elaboració dels Estatuts d'aquesta Secretaria. Es pararà especial atenció a la consideració dels aspectes jurídics i administratius de l'activitat de comunicació de la Santa Seu. 
S'ha reprès, a més, el debat sobre el tema proposat en l'última sessió del Consell de Cardenals en relació amb l'abús de menors, amb la idea d’analitzar a fons la manera d'implementar les propostes formulades, sobretot la possibilitat d'accelerar la gestió dels nombrosos casos pendents. Aquesta vegada no hi era el cardenal Oscar Andrés Rodríguez Maradiaga, per una indisposició de salut. La propera reunió del Consell es darà del 10 al 12 de desembre
Vetlla de Joves consagrats
I en el marc de l'Any de la Vida Consagrada, el Vaticà va acollir aquest dimarts al vespre una Vetlla de Pregària, presidida pel franciscà José Rodríguez Carballo, arquebisbe secretari de la Congregació per als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica. Així s’ha obert la Trobada Mundial de Joves consagrats i consagrades, que té el lema "Desperteu al món, Evangeli - profecia - esperança". Les jornades es fan a Roma des d’aquest dimecres i fins dissabte. I també dins les previsions, el Sant Pare rebrà aquest dijous, a les 9 del matí a l’aula Pau VI del Vaticà, els joves consagrats que participen en la trobada que es fa aquests dies a Roma mateix.
Es pot escoltar AQUÍ el Diari del Papa d'aquest dimecres.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES
-------------------------------------------------------------------

VIATGE A EEUU + DETINGUT
 

 

 

 

 

 

Més actualitat

HABITATGE

Els nous preus del lloguer previstos ja tensen el mercat provocant situacions que poden acabar als tribunals

Els nous pisos de Cornellà de Llobregat que ha impulsat l'IMPSOL | ACN

L'advocat Alejandro Fuentes-Lojo Rius, expert en dret immobiliari, assegura que l'índex que entrarà en vigor el 13 de març ja provoca la caiguda de la demanda

28 febrer 2024

Redacció

SOCIETAT

"Estic dormint al carrer, ningú m'ajuda i a sobre em fan fora d'aquí i he de tornar a començar"

Un element d'arquitectura hostil | PAU MASSIP

Arrels Fundació avisa de l'impacte psicològic que provoca la instal·lació d'arquitectura hostil per expulsar les persones sense llar del lloc on dormen

27 febrer 2024

SOCIETAT

Arrels Fundació alerta que l'arquitectura hostil podria crear assentaments fora de Barcelona

Un estudiant enganxa un adhesiu en una tanca de punxes metàl·liques per identificar-la com un element d'arquitectura hostil | ACN

En una entrevista a Ràdio Estel, el director d'Arrels Fundació, Ferran Busquets, creu que "la xifra d'assentaments a Barcelona ha baixat" per l'arquitectura hostil

27 febrer 2024

Redacció