En directe

El rosari

PAPA FRANCESC

Francesc recorda que els sacerdots "no són funcionaris" i diu que podria visitar França, segurament Marsella, el 2018

El Papa ha inaugurat aquest dilluns a la tarda, al Vaticà, la 69a Assemblea General de la Conferència Episcopal Italiana (CEI), dedicada a la "renovació…

16 maig 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix

El Papa ha inaugurat aquest dilluns a la tarda, al Vaticà, la 69a Assemblea General de la Conferència Episcopal Italiana (CEI), dedicada a la "renovació del clergat". Tot expressant precisament la seva alegria per aquest lema, el bisbe de Roma ha recordat que els sacerdots "no són buròcrates o anònims funcionaris" de la institució. Francesc ha qualificat de "senzill", "essencial" i sobretot "creïble" l´estil que han de tenir tots els preveres i religiosos, alhora que han de ser homes de pau i de reconciliació, "un senyal i un instrument de la tendresa de Déu", segons el pontífex. També ha dit que han d´estar atents per difondre el bé amb la mateixa passió "amb la qual altres vetllen pels seus interessos" i que, per tant "han de ser aliens a la mundanitat espiritual que corromp, com també a qualsevol compromís i mesquinesa", "lliures d´una autoreferencialitat que aïlla i empresona".


En aquest sentit, el pontífex ha invitat els prelats italians no pas a una "reflexió sistemàtica sobre la figura del sacerdot", sinó a "explorar la perspectiva i a posar-se a l´escolta, apropant-se de manera senzilla, per exemple, a algun dels nombroses rectors que treballen generosament en les nostres comunitats". El Sant Pare ha fet una crida als bisbes d´Itàlia perquè "deixin que la cara d´un d'aquests rectors de parròquia passi davant els ulls del seu cor, i es preguntin amb simplicitat què fa gustosa la seva vida, cap a on s´encamina el seu servei i quina és la raó última del seu donar-se als altres". El Papa igualment ha expressat, davant els pastors de les diòcesis italianes, el seu desig que aquestes preguntes puguin reposar dins d´ells "en el silenci, en la pregària tranquil·la i en el diàleg franc i fraternal". Finalment Francesc ha subratllat que "les respostes que floriran ajudaran a individuar també les propostes formatives sobre les quals cal invertir amb coratge".

D´altra banda, el Sant Pare ha rebut aquest mateix dilluns en audiència l´arquebisbe Vincenzo Paglia, president del Pontifici Consell per a la Família. Entre els temes centrals de la trobada, destaca la difusió de l´exhortació apostòlica postsinodal Amoris Laetitia, particularment entre les famílies i en les comunitats eclesials. Paglia ha assegurat, després de l´entrevista amb Francesc, que "el document requereix un aprofundiment i una nova promoció, no tant perquè s´enforteixi la pastoral familiar, sinó sobretot perquè tota aquesta pastoral entri en les famílies a partir d´un renovat estil dins les comunitats cristianes, amb unitats familiars acollidores i amb proximitat més gran a les famílies que pateixen problemes i dificultats".

Entrevistat al diari catòlic La Croix

Finalment destaquem que la crisi de les vocacions al sacerdoci i la vida consagrada, el problema de la pederàstia i les relacions amb els lefebvrians són alguns dels temes que el Papa tracta en una llarga entrevista concedida al diari catòlic francès La Croix i que es publica aquest mateix dimarts. Francesc explica que, "tot i que França sigui considerada la filla gran de l´Església, és ara una perifèria per evangelitzar". Confirma que ha rebut invitació oficial del president François Hollande i de l´Episcopat per visitar el país, tot i que està descartat el 2017, any electoral, i apunta a la possibilitat d´anar a Marsella, actualment un referent en el diàleg interreligiós i una ciutat que, a més, no ha visitat mai cap Papa.

Sobre les vocacions al sacerdoci, el bisbe de Roma alerta davant el clericalisme, i el qualifica de "perill" perquè sorgeixin nous preveres. I sobre els casos de pederàstia que han afectat França aquestes últimes setmanes, el Sant Pare assegura amb contundència que "amb aquests comportaments no hi pot haver prescripció perquè, a causa d´aquests abusos, un prevere destrueix una persona jove quan precisament la seva vocació és guiar-lo i acompanyar-lo".

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció