En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

Francesc tanca un històric viatge a Cuba i els Estats Units en què s'ha sentit "molt ben acollit" i proper a la gent

"No existeix un divorci catòlic, sinó que, amb la nul•litat canònica, el que fa l’Església és declara que no va existir el matrimoni, ja que,…

28 setembre 2015

Redacció

Comparteix
"No existeix un divorci catòlic, sinó que, amb la nul•litat canònica, el que fa l’Església és declara que no va existir el matrimoni, ja que, si el vincle sagramental hagués existit, seria indissoluble". Així s’ha expressat el Sant Pare aquest dilluns de matinada en la roda de premsa dins l'avió que el portava de tornada des de Filadèlfia fins a Roma. El desè viatge de Francesc fora d’Itàlia, aquests dies passats primer a Cuba i després als Estats Units, ha deixat una gran petjada de coherència, lideratge moral, crides a la pau i a la concòrdia i, sobretot, una proposta cristiana per al món d’avui, que necessita purificació, pels mals que els éssers humans cometem, i també molta esperança. Més enllà de la fe catòlica, el Papa ha arribat aquests dies a tothom, començant pels líders representats a les Nacions Unides i els senadors i representants del poble nord-americà.
El Papa, responent a una de les preguntes dels periodistes en el vol de tornada del viatge apostòlic als Estats Units, ha explicat que, en la reforma recentment introduïda a través d'un motu proprio sobre els processos de nul•litat matrimonial, el que ha fet és tancar "la porta a la via administrativa, que era la via per la qual podia entrar el divorci". En relació amb aquesta reforma, el Pontífex ha recordat que "l'havien demanada la majoria dels pares sinodals en les reunions de l'any passat, i calia agilitzar els processos perquè alguns duraven deu i fins i tot quinze anys".
En altres moments de la intervenció , Francesc ha dit que s’ha sentit molt ben acollit als Estats Units, i que el viatge a aquest país li ha permès comprovar que l’Església, ara com sempre, ha d’estar a prop de la gent, del poble. Sobre els abusos a menors comesos pel clergat, ha dit que, davant aquests crims tan lletjos, té compassió per les víctimes i pels mateixos abusadors, alhora que ha demanat obertura al perdó i comprensió per les víctimes dolgudes i ferides.
Finalment, cal destacar que Francesc, davant altres preguntes, ha defensat un món sense murs, sempre amb ponts de diàleg per la pau, i ha dit que pensa sobretot en el continent africà, especialment castigat per les guerres i la misèria. Finalment, després de recordar que l’autoritat i el veritable poder és el servei, ha admès que les dones no poden accedir al sacerdoci ministerial, com ja va dir clarament Joan Pau II després de llargs temps de reflexió, però no pas perquè les dones no tinguin capacitat, ja que són, ha afegit, més importants que els homes en moltes coses, sobretot dins l’Església, definida teològicament com l’esposa de Jesucrist.
Ja a Roma, on ha arribat a les 10 del matí d'aquest dilluns, Francesc ha agraït a la Mare de Déu, des de la basílica de Santa Maria la Major, els fruits i les experiències d’aquest viatge a Cuba i els Estats Units. El Sant Pare ja ha acabat el viatge més llarg del seu pontificat, en què ha visitat Holguín, L’Havana i Santiago, en el cas de Cuba, i també Washington, Nova York i Filadèlfia, als Estats Units.
A Filadèlfia, diumenge a la nit, Francesc ha presidit la cloenda del vuitè Encontre Mundial de les Famílies. En l’homilia, ha dit que “Jesús ens invita a provocar gestos miraculosos i acompanyar la vida com se’ns presenta, amb els moments i les situacions d’amor”. Ha estat aquesta nit passada, i abans de l’últim acte amb voluntaris, benefactors i comitè organitzador de l’esdeveniment. Abans de volar de tornada cap a Roma, el Papa ha saludat els membres del comitè organitzador, voluntaris i benefactors. Francesc ha donat "gràcies a Déu” perquè li ha concedit “ser testimoni de la fe del Poble de Déu en aquest País, com ha quedat manifestat en els moments comunitaris de pregària i es pot veure en tantes obres de caritat"
En aquesta línia, ha assegurat que torna a casa "amb el cor ple de gratitud i esperança". Després d'agrair a tots fer possible la seva visita; agrair a les famílies que han compartit el seu testimoni durant la Trobada, per la seva "sinceritat i humilitat davant el Senyor i davant de tothom”, perquè han permès “veure la bellesa de la vida familiar en tota la seva riquesa i varietat". Finalment, Francesc ha expressat el seu desig que “aquests dies de pregària i reflexió serveixin per animar les famílies a seguir esforçant-se en el camí de la santedat i a veure l'Església com la seva companya segura de camí, independentment dels reptes que hagin d'afrontar”.
I diumenge al matí, el Sant Pare va tenir una trobada amb un grup de víctimes d'abusos sexuals comesos per membres del clergat. Els va expressar el seu dolor pel fet que "la seva innocència va ser violada per aquells en qui confiaven". Els va demanar que no abandonessin l'Església i es va comprometre a seguir "el camí de la veritat, on sigui que ens pugui portar”. Francesc també va recordar que “el clergat i els bisbes hauran de retre comptes de les seves accions quan no protegeixin els menors o abusin d’ells". En aquesta línia, es va adreçar als bisbes en un encontre també a Filadèlfia. En aquesta trobada amb bisbes, el Sant Pare ha recordat que la família és el lloc més important de l’aliança de Déu amb els homes, i l’ha qualificada de “signe i instrument de la unitat del gènere humà”.
D'altra banda, aquest dimarts a les 12 del migdia, es farà a la Sala de Premsa de la Santa Seu una conferència de premsa per presentar ‘Cantate Domino, la capella sistina i la música dels papes’, un CD amb peces de Palestrina, Allegri, de Victoria i Lasso. Parciciparan en l’acte el president de la productora Deutsche Grammophon, el director de la divisió Clàssica d’Universal Italia, el president de Global Classics Universal Music Group, Dickon Stainer, i el prefecte de la Casa Pontifícia, Georg Gänswein, i el mestre director de la Capella Musical Pontifícia Sistina, Massimo Palombella.
Es pot escoltar AQUÍ tota l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció