En directe

Cocodril Club

RÀDIO ESTEL

Francesc Torralba: "Una llibertat sense límits obre les portes a la barbàrie, al tot s’hi val"

Aquest dimarts a la Fórmula Estel hem parlat amb Francesc Torralba, doctor en Teologia i Filosofia i un dels signants de la carta oberta a…

23 febrer 2016

Comparteix
Aquest dimarts a la Fórmula Estel hem parlat amb Francesc Torralba, doctor en Teologia i Filosofia i un dels signants de la carta oberta a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, arran del ‘Mare Nostra’ de la poetessa Dolors Miquel en l’acte de lliurament dels Premis Ciutat de Barcelona. La resta de signants de l'escrit són Josep Maria Carbonell, Jordi López Camps, Eugeni Gay, Núria Gispert, Eduard Ibáñez, David Jou, Margarita Mauri, Carlos Losada, Josep Miró i Ardèvol, Núria Sastre i Eudald Vendrell.
"Vaig experimentar el mateix que van experimentar moltes persones creients i no creients: una manca de respecte a una sensibilitat espiritual i religiosa molt estesa, que ha de ser respectada per garantir la convivència i una harmonia a nivell social", ha començat Francesc Torralba. El filòsof i teòleg ha afegit que “molts de nosaltres vam sentir que s’ofenia una pregària que hem après de petits, que recitem amb gran respecte i que, per a nosaltres, és una obertura a la dimensió sagrada i a transcendir”.
L’alcaldessa Ada Colau va apel·lar a la llibertat d’expressió per a justificar la presència d’aquest poema a l’acte. Torralba ha recordat que “qualsevol dret sempre té límits”, i que la llibertat d’expressió, com la llibertat de creença, com la llibertat de moviments, però aquest dret ha d’estar regulat i compartit amb altres drets”. Encara en relació amb aquesta idea, ha posat alguns exemples: Jo tinc dret a la llibertat, però no sóc lliure per atacar la intimitat de l’altre, per torturar-lo, ofendre’l o mancar al seu sentit de l’honor i el seu respecte”, ha recalcat.
Davant d’un fet com a aquest, hi ha diferents respostes possibles. Un dels debats que hi ha posteriorment és quina és la manera de respondre-hi. Torralba creu que la carta oberta és la millor reacció: “Ser indiferent davant d’això em sembla una mala solució; judicialitzar el cas no sé si és allargar excessivament el procés, amb conseqüències molt imprevisibles”.
Té límits l'art?

L’art moltes vegades utilitza la provocació com a forma de cridar l’atenció o de denunciar. Francesc Torralba s'hi ha referit quan ha comentat que “una de les seves funcions és que la societat vegi les seves pròpies contradiccions, elevar-nos a allò que ens transcendeix, però utilitzar l’art en l’ofensa als col·lectius, és una sortida per la tangent".  El també professor de la Universitat Ramon Llull ha destacat també que aquesta llibertat, "com tota activitat humana, té límits”, i ha conclòs que “una llibertat sense límits obra les portes a la barbàrie, al tot s’hi val, i passa que el més feble acaba sent el perjudicat, perquè no presenta obstacle”. Finalment, Francesc Torralba ha dit que, “en els àmbits institucionals hem de tenir molta cura del llenguatge, que és el nostre instrument bàsic de comunicació: amb el llenguatge es pot fer molt mal i es pot fer molt bé”.
Escolta l’entrevista a Francesc Torralba (minut 42

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció