PAPA FRANCESC
Francesc vol demanar, aquest dissabte des de l'illa de Lesbos, "solucions al drama dels qui fugen de la guerra"
Francesc visitarà Lesbos amb la voluntat de demanar que es busquin solucions al drama que viuen milers de persones que fugen de les guerres. Ho…
14 abril 2016
@IgnasiMiranda, 
Francesc visitarà Lesbos amb la voluntat de demanar que es busquin solucions al drama que viuen milers de persones que fugen de les guerres. Ho ha dit aquest dijous, en la presentació del viatge, el portaveu de la Santa Seu, Federico Lombardi, en un dia en què el Sant Pare ha destacat la importància, durant l'homilia de la Missa de la casa Santa Marta, d’escoltar l’Esperit de Déu, un Esperit que ens parla sense fronteres a través del sofriment d’aquestes persones.
Federico Lombardi ha explicat aquest matí els últims detalls de la visita que el Papa farà aquest dissabte a l’illa grega de Lesbos, cinc hores d’estada en una terra de frontera, a pocs quilòmetres de la costa turca, en què Francesc vol acostar-se als qui fugen de la guerra, ara sobretot de Síria. Lombardi ha recordat que el viatge no s’ha de llegir en clau política. "El viatge o visita és de caire estrictament humanitari i ecumènic, en el sentit que és una visita preparada conjuntament pel Papa, pel patriarca de Constantinoble i l'arquebisbe d'Atenes", ha dit. També ha destacat que l'estada "no té directament cap sentit de presa de posició política o d'altre tipus, sinó una atenció preferentment humanitària, viscuda en clau ecumènica".
Federico Lombardi ha aclarit que la situació dels pròfugs i de tantes persones que pateixen no està tenint solucions des de les institucions europees, motiu pel qual el Sant Pare vol fer una crida a Europa i al món perquè intenti trobar sortida al drama. "La iniciativa neix de la preocupació del Papa per la situació dels migrants i els refugiats, una preocupació compartida pel Patriarca i l'Església ortodoxa grega, que viu evidentment al seu país la situació tan greu que ja coneixem", ha conclòs el portaveu.
El Sant Pare arribarà a l’illa de Lesbos cap a un quart i cinc de deu del matí (hora catalana). El rebrà a l’aeroport el primer ministre grec, Alexis Tsipras, i també saludaran el pontífex el patriarca ecumènic de Constantinoble Bartomeu i l’arquebisbe catòlic d’Atenes Jeroni. Després d’una trobada privada de Francesc amb el primer ministre, els tres líders religiosos aniran al camp de pròfugs de Moria, que acull unes 3.000 persones. El pontífex hi saludarà uns 150 menors acollits al centre i després 250 persones més reunides en una tenda. Allà Francesc, el patriarca Bartomeu i l’arquebisbe Jeroni pronunciaran uns discursos que donaran pas a la signatura d’una declaració conjunta amb compromís ecumènic de caràcter humanitari. Després els tres pastors dinaran amb vuit refugiats en un dels contenidors del camp, i finalment el Papa es reunirà amb una representació ciutadana i de la minoria catòlica.
Ja en la recta final de l'estada, Francesc pronunciarà unes paraules de comiat, i finalment els tres líders recitaran una breu pregària per les víctimes de les migracions, acompanyada per un minut de silenci. També llençaran al mar tres corones rebudes per tres nens. La sortida de l’aeroport de l’illa grega novament cap a Roma està prevista per a dos quarts de quatre de la tarda, hora catalana, després d’una salutació per separat al primer ministre Alexis Tsipras, al patriarca de Constantinoble i a l’arquebisbe Jeroni.
D’altra banda, el Sant Pare ha rebut aquest mateix dijous l’arquebisbe Ivan Jurkovic, nou observador permanent de la Santa Seu davant l’Oficina de les Nacions Unides a Ginebra. Entre els temes tractats a la reunió, destaca precisament la ja imminent visita de Francesc a l’illa de Lesbos, per mostrar la seva proximitat als milers de pròfugs que volen escapar de les guerres al Pròxim Orient.
"Docilitat a l'esperit"
El Papa ha assegurat aquest matí que la docilitat a l’Esperit, i no pas la llei, és el que marca el camí de l’Església. En l’homilia de la Missa a santa Marta, Francesc ha alertat davant els qui es queden en una mena de fidelitat a la llei, . A partir de la primera lectura del dia, dels Fets dels Apòstols, el Sant Pare ha recordat que és l’Esperit el qui fa créixer l’Església, "que ens planteja des de fa unes setmanes el problema del tancament i la resistència a l'esperit, perquè alguns intentaven resistir-se amb una fidelitat a la lletra de la llei".
El pontífex ha situat l’actitud òptima del cristià en "la docilitat davant aquell Esperit que impulsa les comunitats cristianes, com es veu en l’actitud de Felip a l’hora d’evangelitzar allà on hi havia l’etíop". Francesc ha recordat que "l’Esperit havia transmès a aquell home un do especial que fa que acabi fent-se cristià". El bisbe de Roma ha acaba l’homilia amb una invitació a pregar a l’estil de "la bonica pregària de Samuel, que demana al Senyor que parli perquè està disposat a escoltar-lo, una pregària per aconseguir la docilitat a l'Esperit". El Sant Pare finalment ha assegurat que la disponibilitat a escoltar Déu és un do i una gràcia.
Audiència als membres del Col·legi Escocès
El Papa ha rebut també aquest matí, a la sala del Consistori del Vaticà, els superiors i els seminaristes del Pontifici Col•legi Escocès, tot just 400 anys després del canvi amb què va convertir-se en un seminari per a la formació de futurs preveres. Francesc els ha dit que avui els cristians són cridats a imitar el coratge dels màrtirs en una cultura sovint hostil a l’Evangeli.
I finalment destaquem que Guillermo Gutiérrez, del Pontifici Consell per a la Família, ha assegurat avui que l’exhortació apostòlica postsinodal Amoris Laetitia, del Papa Francesc, és un document esperançador que, des de la seva pastoral a través de l’amor, omple d’alegria l’Església i ofereix al món un llenguatge nou que serà referència sense fronteres.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 14 d'abril.