En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

“'Fratelli Tutti' ens invita a fer una revisió dels nostres actes”

Lluís Serra, secretari provincial dels maristes i professor de la Facultat de Teologia, ha dit aquest dimarts que “la nova encíclica del Papa Francesc, Fratelli…

6 octubre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
Lluís Serra, secretari provincial dels maristes i professor de la Facultat de Teologia, ha dit aquest dimarts que “la nova encíclica del Papa Francesc, Fratelli tutti, és digna d’aplaudir, però no vol crear un relat bonic, perquè va directa al compromís social, per la qual coas pot ser que la lectura no sigui còmoda”. A més, ha afegit que “el document ens interpel·la i ens invita a fer una revisió dels nostres actes per fer possible una transformació profunda de la realitat”. Aquests i altres comentaris s'han fet en la taula d’anàlisi del programa El Mirador de l'actualitat, en què s’ha compartit un primer tast d’aquesta nova encíclica. La Fratelli tutti reflecteix la decidida aposta de l’actual bisbe de Roma per entrar, des del seu compromís magisterial i amb la doctrina catòlica, en els temes que afecten tota la humanitat més enllà de les creences. el nou document, signat dissabte passat a Assís, tracta “sobre la fraternitat i l’amistat social”.
En 8 capítols, el Sant Pare dibuixa un complex i profund diagnòstic del món actual, amb mostres clares de trencament en el gran valor de la germanor, alhora que presenta signes d’esperança a través de l’amistat, la millora en la consciència de superar males pràctiques antigues, com ara la pena de mort, els populismes mal entesos i les barreres que dividien la humanitat per raons nacionals, ètniques o de condició social. Entre molts altres potencials, el pontífex reivindica el somriure, l’escolta de l’altre i el reconeixement de virtuts en altres cultures i creences que no siguin la pròpia. En aquest sentit, l'historiador Joan Pallarès ha subratllat “la frescor del document i que toca totes les problemàtiques actuals”. Igualment ha remarcat que el text “senzillament parla, denuncia i ens invita a reflexionar”.

En un altre moment de la conversa, Serra ha explicat que l'encíclica “es converteix en una interpel·lació personal, no només col·lectiva, perquè se’ns diu en el seu text que no cal esperar tot de la gent que ens governa, per exemple”. En la mateixa línia, ha afegit que el Papa “ens fa pensar, perquè de vegades estem limitats por la política i la economia, i podem creure que els polítics i els economistes ens han de solucionar la vida, però més aviat la compliquen, perquè molts cops fan només jocs de poder”. En aquest sentit, el germà marista ha destacat la crida que fa el pontífex a la implicació de tothom en el treball de buscar bé comú, i ha dit que “un bon exemple són les mesures socials pel coronavirus, que no valen per a res si no ens impliquem tots”. Igualment hassegurat que “cal que tots anem en la mateixa línia per evitar problemes”.
 

Finalment Lluís Serra ha rescatat un altre concepte important de la Fratelli Tutti, com és la realitat de les polaritzacions socials o polítiques. Ha comentat que aquest fet, segons diu el text, “està fent un mal enorme perquè ho radicalitza tot, destrueix els ponts i impedeix el diàleg”. També ha recordat que el Papa denuncia el que es fa en la societat amb “les persones descartades, que són sacrificades amb l'argument que no valen per a res”. Joan Pallarès, per la seva banda, ha explicat que la carta ens dona un altre missatge molt bo: que “les religions són per la pau, no pas per la guerra”, i que “no som millors que els altres perquè siguem cristians”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 6 d'octubre.

Més actualitat

AUDIOS

SANITAT

6 milions de persones pateixen insomni crònic a Espanya

insomni crònic

La CAMFiC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària) alerta de l'ús creixent de fàrmacs per a combatre aquesta patologia a totes les franges d'edat.

13 setembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

Ramon Bassas, nou director d’afers religiosos de la Generalitat: “Vull mantenir i millorar les relacions entre les diferents confessions i el Govern” 

Ramon Bassas director d’afers religiosos de la Generalitat

En una entrevista al programa Sense Distància de Ràdio Estel, Bassas ha destacat, “el compromís que ha de tenir el govern amb totes les confessions que conviuen a Catalunya"

10 setembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

Pare Bernat Juliol: “La història de Montserrat no s’entén sense la de Catalunya” 

Medalla d'Honor del Parlament a Montserrat

En una entrevista a Ràdio Estel, el prior de Montserrat no descarta que el papa Francesc visiti el monestir pel seu Mil·lenari

10 setembre 2024

Redacció