En directe

La Caravana

MEDI AMBIENT

El Govern es planteja eliminar un 25% dels boscos per ajudar a combatre la sequera

En una entrevista a Ràdio Estel, Anna Sanitjas, directora general de Boscos i Gestió del Medi, defensa que és una "gestió forestal sostenible per millorar la massa"

3 abril 2024

Redacció

Comparteix

El Govern de la Generalitat es planteja "treure un arbre cada quatre" dels boscos catalans, el 25% de la superfície arbrada, pels efectes de la sequera. En una entrevista al programa La Caravana de Ràdio Estel, Anna Sanitjas, directora general de Boscos i Gestió del Medi a la Generalitat, ha explicat que aquesta reducció permetrà que hi hagi més aigua als rius. Sanitjas ha explicat que els arbres "fan un efecte paraigües", és a dir, provoquen que l'aigua que cau no arribi a terra, a més de recordar que consumeixen molta aigua. Tot plegat, Sanitjas defensa que es tracta d'una "gestió forestal sostenible per millorar la massa".

La finca forestal on es faran treballs de gestió a Molló
La finca forestal on es faran treballs de gestió a Molló | ACN

"Es tracta d'una gestió forestal sostenible per millorar la massa"

Tot plegat forma part d'un estudi elaborat amb el Centre Tecnològic Forestal i l'Agència Catalana de l'Aigua, que determinen a quines zones del país es pot aprofitar l'aigua de la pluja i, per tant, té més sentit fer aquesta gestió forestal. La prova s'ha fet primer en un bosc del Ripollès, però també es vol "replicar a la Garrotxa o al Solsonès". A Catalunya hi ha un gran percentatge de bosc que pertany a titularitat privada. Ara bé, la Generalitat compta amb un seguit d'ajuts i treball que s'està fent aquest tipus de finques. Sanitjas explica que "aviat tindran zones prioritàries per aquesta generació d'aigua".

Quins són els boscos més afectats per la sequera?

Pel que fa a la situació de sequera que viu el país, Sanitjas explica que també afecta els boscos, però no és generalitzat "sinó que és més intensa en zones que pateixen sequera extrema com la Catalunya Central o les comarques gironines". Un altre punt on la situació també preocupa és a les costes del Garraf, "on col·lapsen masses senceres i moren tots els arbres", ha lamentat Sanitjas.

Arran de la sequera, el Govern té desplegat un pla de prevenció d'incendis perquè es pugui actuar en zones estratègiques en cas que es declari algun foc.

Entrevista a Anna Sanitjas, directora general de Boscos i Gestió del Medi a la Generalitat

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

Mònica Usart, meteoròloga: "M'avorreix parlar de sequera"

Mònica Usart, meteoròloga: "M'avorreix parlar de sequera"

'Fenòmens Estranys: La crònica de 4 grans desastres naturals que ens han marcat' és el tercer llibre que publica Mònica Usart, meteoròloga

22 març 2024