En directe

X Trobada mundial de les famílies

SOCIETAT

Gran avenç en la lluita contra la SIDA amb una vacuna catalana

Es va anunciar dimecres passat el resultat d'un assaig clínic d'una vacuna terapèutica d'IrsiCaixa que podria controlar el Virus d'Immunodeficiència Humana (VIH) sense tractament antiretroviral.…

12 març 2021

Redacció

Comparteix
Es va anunciar dimecres passat el resultat d'un assaig clínic d'una vacuna terapèutica d'IrsiCaixa que podria controlar el Virus d'Immunodeficiència Humana (VIH) sense tractament antiretroviral. En declaracions al programa A Primera Hora de Ràdio Estel, el president de l’Associació AntiSida de Lleida Joan Fibla, metge i també investigador de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, ha explicat aquest divendres que “és una notícia extraordinària, malgrat que es tracta d'una vacuna terapèutica”. Segons el doctor, això vol dir que, “amb aquesta vacuna, no impedim que no s’infecti més gent, però sí que s'aconsegueix millorar la qualitat de vida dels infectats”.
Aquesta vacuna terapèutica sorgeix d'un primer estudi, amb 45 participants positius del VIH. A uns, els van donar placebo i a uns altres, la vacuna terapèutica, destinada a persones quan ja s'han infectat. Fibla ha destacat a Ràdio Estel que "un 40% dels pacients als quals es va subministrar la dosi van aconseguir estar mig any sense prendre antiretrovirals". El president de l’Associació AntiSida de Lleida ha remarcat, a més, que “una persona amb tractament retroviral no pot contagiar”. Ha afegit que “el tractament avui dia és personal, i ja no té efectes secundaris”. La vacuna s'ha dissenyat a l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa i en el marc del consorci HIVACAT, tots dos impulsats per la Fundació "la Caixa" i el Departament de Salut.
Es pot escoltar el programa A Primera Hora AQUÍ

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció