En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

Gran festa mariana a Berga i Montblanc

El 3 de setembre del 1916, en plena Primera Guerra Mundial, la ciutat de Berga va viure un dels moments més pletòrics de la seva…

23 agost 2016

Redacció

Comparteix
El 3 de setembre del 1916, en plena Primera Guerra Mundial, la ciutat de Berga va viure un dels moments més pletòrics de la seva existència espiritual, institucional i ciutadana, quan el nunci apostòlic de Sa Santedat, Mons. Francesco Ragonesi (1850-1931), acabat l’ofici, i beneïdes les corones, al cancell de l’església parroquial de Santa Eulàlia, les cenyia a la Marededéu de Queralt i al Nen Jesús. La plaça de Sant Pere va esclatar en un aplaudiment eixordador com en un salt de plens, on les mans feien l’esclafit dels fuets, per exterioritzar la joia exultant, l’emoció incontenible i la devoció filial de tot un poble amb el cor que bategava, endins i enfora, com el tabal de la Patum.
Així doncs, enguany s'escau el primer centenari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt i s'han organitzat tot un seguit d'actes que poden consultar-se a www.queralt2016.cat. La imatge arribarà a Berga el 27 d’agost i serà rebuda per les comparses de la Patum que l’acompanyaran fins a l’església parroquial; anirà a l’Hospital Sant Bernabé i a les Germanetes; farà estada a totes les esglésies de Berga; visitarà Avià, Vilada, Montclar, Gironella, Puig-reig i la Valldan; i retornarà al seu santuari el 8 de setembre, coincidint amb el dia de la gala.
És remarcable l’ofici solemne del dissabte 3 de setembre a l’església parroquial oficiat conjuntament per Mons. Xavier Novell, bisbe de Solsona, i el cardenal Lluís Martínez, arquebisbe emèrit de Barcelona. Convé ressenyar l’exposició Sub Tuum Praesidium, la imatge de la Mare de Déu al bisbat de Solsona, que es podrà visitar al Museu Comarcal de Berga (fins al 30 d’octubre) i la reedició de llibres queraltins a càrrec de Ramon Felipó.
Pel que fa a Montblanc, aquest 2016 se celebraran unes festes extraordinàries en honor a la Mare de Déu de la Serra, patrona de la vila, commemorant el 200 aniversari de la tornada de la patrona al seu santuari i de les monges clarisses al convent. Això vol dir que la Mare de Déu tornarà a recórrer els carrers i places de Montblanc. Se celebraran del 2 a l’11 de setembre.
Des del punt de vista del plebà de Montblanc, Mn. Simó Gras, les festes de la Serra representen «una oportunitat per aprofundir en la nostra vida espiritual, en la nostra vida humana, a festejar allò que som i allò que volem ser en el terreny personal, espiritual i com a poble». Segons Mn. Simó, «es tracta d’una qüestió col·lectiva que la transmetem a les generacions futures, per tant d’alguna manera la festa és la manera més desinhibida per viure la fraternitat i la fe».

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció