En directe

La Missa de cada dia

ESGLÉSIA CATALUNYA

Gran festa mariana a Berga i Montblanc

El 3 de setembre del 1916, en plena Primera Guerra Mundial, la ciutat de Berga va viure un dels moments més pletòrics de la seva…

23 agost 2016

Redacció

Comparteix
El 3 de setembre del 1916, en plena Primera Guerra Mundial, la ciutat de Berga va viure un dels moments més pletòrics de la seva existència espiritual, institucional i ciutadana, quan el nunci apostòlic de Sa Santedat, Mons. Francesco Ragonesi (1850-1931), acabat l’ofici, i beneïdes les corones, al cancell de l’església parroquial de Santa Eulàlia, les cenyia a la Marededéu de Queralt i al Nen Jesús. La plaça de Sant Pere va esclatar en un aplaudiment eixordador com en un salt de plens, on les mans feien l’esclafit dels fuets, per exterioritzar la joia exultant, l’emoció incontenible i la devoció filial de tot un poble amb el cor que bategava, endins i enfora, com el tabal de la Patum.
Així doncs, enguany s'escau el primer centenari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt i s'han organitzat tot un seguit d'actes que poden consultar-se a www.queralt2016.cat. La imatge arribarà a Berga el 27 d’agost i serà rebuda per les comparses de la Patum que l’acompanyaran fins a l’església parroquial; anirà a l’Hospital Sant Bernabé i a les Germanetes; farà estada a totes les esglésies de Berga; visitarà Avià, Vilada, Montclar, Gironella, Puig-reig i la Valldan; i retornarà al seu santuari el 8 de setembre, coincidint amb el dia de la gala.
És remarcable l’ofici solemne del dissabte 3 de setembre a l’església parroquial oficiat conjuntament per Mons. Xavier Novell, bisbe de Solsona, i el cardenal Lluís Martínez, arquebisbe emèrit de Barcelona. Convé ressenyar l’exposició Sub Tuum Praesidium, la imatge de la Mare de Déu al bisbat de Solsona, que es podrà visitar al Museu Comarcal de Berga (fins al 30 d’octubre) i la reedició de llibres queraltins a càrrec de Ramon Felipó.
Pel que fa a Montblanc, aquest 2016 se celebraran unes festes extraordinàries en honor a la Mare de Déu de la Serra, patrona de la vila, commemorant el 200 aniversari de la tornada de la patrona al seu santuari i de les monges clarisses al convent. Això vol dir que la Mare de Déu tornarà a recórrer els carrers i places de Montblanc. Se celebraran del 2 a l’11 de setembre.
Des del punt de vista del plebà de Montblanc, Mn. Simó Gras, les festes de la Serra representen «una oportunitat per aprofundir en la nostra vida espiritual, en la nostra vida humana, a festejar allò que som i allò que volem ser en el terreny personal, espiritual i com a poble». Segons Mn. Simó, «es tracta d’una qüestió col·lectiva que la transmetem a les generacions futures, per tant d’alguna manera la festa és la manera més desinhibida per viure la fraternitat i la fe».

Més actualitat

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció

CULTURA

TEATRE

Sergi López: "El teatre apolític és el més fatxa que hi ha"

L'actor Sergi López als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'actor Sergi López fa al programa 'La Caravana' un al·legat a favor de la cultura i de la societat que es mulla. "El que fem no pot ser inofensiu"

19 juny 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

política

L'economista Josep Reyner: "La proposta de finançament singular per Catalunya és viable"

imatge de recurs

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de la comissió d'economia catalana del Col·legi d’Economistes creu que el model actual de finançament "fa aigües" 

18 juny 2024

Redacció