En directe

Cocodril Club

FÓRMULA ESTEL

Guissona, exemple de bona convivència

Guissona, a la comarca de la Segarra, és el municipi català amb el percentatge més gran de nouvinguts. Gairebé el 50% dels habitants del poble…

12 abril 2017

@BorjaDeMaria

Comparteix
Guissona, a la comarca de la Segarra, és el municipi català amb el percentatge més gran de nouvinguts. Gairebé el 50% dels habitants del poble són estrangers i provenen de 47 nacionalitats diferents: sobretot de Romania i Ucraïna, però també del Senegal, Bulgària i el Marroc. 
No obstant, la gran quantitat de feina que hi ha al municipi, amb el Grup Alimentari de Guissona, propietari de les botigues BonÀrea, fa que l’atur sigui testimonial i que aquesta sigui la clau per a una bona convivència. Aquesta convivència també es dona en l’àmbit religiós. La Parròquia catòlica de Guissona comparteix el temple amb els cristians Greco-catòlics d’Ucraïna amb ritus bizantí i amb els ortodoxo-catòlics de Romania. 
La data de celebració de la Pasqua d’enguany coincideix amb la Pasqua de l’Església de ritus oriental, igual que va passar fa uns 16-17 anys, ha recordat Mn. Ramon Balagué, rector de la parròquia de Santa Maria de Guissona: “En aquell moment, com només hi havia el grec-catòlic, i el capellà que tenien era català, van fer la celebració conjunta, però no hi havia la població que actualment hi ha”. Mn. Balagué ha justificat a la Fórmula Estel d’Oriol Casals perquè enguany es faran 3 celebracions: “L’ideal fóra que poguéssim fer les tres comunitats juntes, però tenim dos problemes: la capacitat (el temple de Guissona té una capacitat de 700-800 persones, però cada comunitat, sobretot aquestes de ritus oriental, l’omplen cadascuna), i després, pel fet de ser tant gran el nombre de cada comunitat, prefereixen fer-ho amb el seu ritus i amb el seu capellà”. La nit de Pasqua celebraran la solemnitat, a les 22h, catòlics romans, a les 12:15h, otodoxo-catòlics, i a les 5 de la matinada, greco-catòlics. 
Les tres comunitats també fan actes ecumènics, com en la setmana de la unitat de cristians, o aquest Divendres Sant, que es faran dos actes conjunts: el Via Crucis del matí i la processó de la nit: “La processó es multitudinària, amb més de 1000 persones, que participen amb devoció, amb esperit, amb cants, i col·laboren”, ha assegurat Mn. Ramon Balagué.
El rector de la parròquia de Santa Maria de Guissona ha explicat a RàdioEstel la bona relació que hi ha entre les tres esglésies: “S’han adaptat tots molt bé, no hi hagut cap problema d’integració per part dels uns i els altres, especialment pel que fa a l’àmbit religiós. En altres camps no ho sé, jo no m’hi vull posar, per exemple en l’aspecte lúdic, esportiu, cultural, etcètera”. Balagué coincideix en la raó d’aquesta bona sintonia: “El factor que condiciona en la seva sana convivència és l’aspecte laboral, que té feina la gent. Ens entenem en tots els aspectes que siguin necessaris”.
Escolta l’entrevista sencera (minut 36)

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció