En directe

La Caravana

POLÍTICA

"Ha arribat al transport una tecnologia que abans no existia"

Ferran Serra, taxista i soci del Club Més Amics, Alexander Golovin, membre del grup Catalans Lliures, i Luis Berbel, president del sindicat de taxistes STAC, han analitzat aquest…

21 gener 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix

Ferran Serra, taxista i soci del Club Més Amics, Alexander Golovin, membre del grup Catalans Lliures, i Luis Berbel, president del sindicat de taxistes STAC, han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat, el conflicte dels taxistes, que estan de vaga indefinida des d’aquest divendres, perquè consideren insuficients les mesures de la Generalitat per regular les llicències de Vehicle de Turisme amb Conductor (VTC). Serra ha comentat que "tot estava molt reglamentat i acotat, fins fa poc temps, per a cada servei". A partir del que va passar l'any 2015, ha afegit que "l'Administració, per alguns interessos que no sabem, ha posat en el mercat llicències de VTC a un preu irrisori, cosa que ha fet que algunes companyies hagin especulat amb això per entrar-hi". De tota manera, el taxista s'ha mostrat "contrari a tots els actes de violència que hi ha hagut, sempre molt desagradables", alhora que ha admès que és "crític amb aquesta forma de protesta, que és la vaga indefinida, perquè hi ha altres maneres de defensar els drets dels taxistes"

Per la seva banda, Golovin ha defensat "la liberalització del transport amb conductor", perquè "ha arribat al transport amb conductor una tecnologia que abans no existia, com ha passat en la missatgeria amb Internet i Whatsapp o en el sector del llibre amb Amazon". En aquest sentit, el militant del grup Catalans Lliures ha defensat plataformes, com ara Uber o Cabify, "que faciliten la manera de trobar en cotxe i donen uns avantatges que el sector del taxi no té". Igualment Alexander Golovin ha recordat que "el mercat del taxi a Espanya és un dels més restrictius d'Europa", i ha defensat "que s'acabi amb el que passa actualment, que és un monopoli del taxi".

Finalment destaquem que Luis Berbel, president del sindicat de taxistes STAC, ha explicat que "el servei de VTC, utilitzat per a determinats serveis i considerats de luxes, està aprofitant buits normatius perquè s'intenti incloure fins a 3.000 serveis que no els corresponen, perquè no són servei de taxi". Mentre estava a punt de començar l'assemblea dels taxistes a la Plaça de Catalunya de Barcelona, Berbel ha dit que "el servei està totalment desregulat i fa de taxi encobert", i ha dit que els taxistes exigeixen "una regulació de la precontractació, perquè no poden ser immediats".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 21 de gener.


El govern plantejava divendres passat que els usuaris de les VTC han de contractar aquest servei amb 15 minuts d’antelació, però els taxistes exigien més restriccions, com ara obligar els vehicles d’Uber i Cabify a contractar serveis amb un mínim d’anticipació entre 6 i 12 hores i a tornar a la parada després de cada trajecte. El conseller Damià Calvet preveu que les mesures siguin a curt i mig termini, per regir-se més endavant per una llei integral que reguli el transport de viatgers en vehicles turisme, taxi i VTC a Catalunya. Els taxistes amenaçaven fins i tot amb bloquejar el Mobile World Congress. Per la seva banda, la patronal dels VTC considera que una nova normativa acabaria amb el sector, per unes restriccions que considera discriminatòries. Té el suport de l’Autoritat Catalana de la Competència.
L’origen del conflicte és l’arribada a Barcelona de la multinacional nord-americana Uber, ara fa 4 anys, amb el seu model ultraliberal. L’intent va ser tombat als tribunals i la Unió Europea va donar la raó al taxi a nivell comunitari. Després, Cabify ha buscar implantar el model a través de xofers privats. Mentrestant, no hi ha noves llicències de taxi des de fa 30 anys, i el dilema és si pot ser convenient o no ampliar-les, potser a canvi que no siguin vitalícies. La gran incògnita continua sent, de tota manera, l’evolució d’una vaga que pot tenir impacte si no es troba de moment una solució al conflicte.

Més actualitat

ABUSOS SEXUALS

La justícia investiga un professor de l'Institut Torredembarra per assetjar sexualment a una alumna de batxillerat

Foto de recurs de l'Institut Torredembarra. Font: Ajuntament de Torredembarra

Fonts properes al cas expliquen a Ràdio Estel que la justícia ha imposat una ordre d'allunyament contra el professor de l'Institut Torredembarra

13 juny 2024

Redacció

AUDIOS

L'Ajuntament de Barcelona no respon la petició d'informació sobre l'exhibició de Fórmula 1 al centre de la ciutat

exhibició fórmula 1 barcelona

El Síndic de Greuges de Barcelona lamenta la falta de resposta del govern de Jaume Collboni

12 juny 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

TEATRE

Dani Anglès: "Els teatres públics s'han equivocat profundament abandonant el musical"

El cantant, actor i director Dani Anglès | RÀDIO ESTEL

L'actor i cantant Dani Anglès creu que el maltractament de les institucions cap al musical ha impedit que nous públics s'hagin sentit atrets pel teatre català

7 juny 2024