En directe

Camins

ESGLÉSIA MÓN

Ha mort Adolfo Nicolás, l'anterior general dels jesuïtes

Adolfo Nicolás, jesuïta espanyol que va ser superior general de la Companyia de Jesús entre els anys 2008 i 2016, ha mort aquest dimecres a…

20 maig 2020

Redacció

Comparteix
Adolfo Nicolás, jesuïta espanyol que va ser superior general de la Companyia de Jesús entre els anys 2008 i 2016, ha mort aquest dimecres a Tòquio (Japó) als 84 anys, després d'una llarga malaltia. Va néixer a Villamuriel de Cerrato (Palència) el 1936, i va entrar al noviciat del jesuïtes d’Aranjuez el 1953. Amb 24 anys, ja va ser destinat al Japó. Des d’aquell moment fins a la seva elecció com a general el 2008, va treballar a l’Àsia, sobretot al Japó i les Filipines, en diversos càrrecs, entre ells el de provincial de la zona durant la dècada dels 90 i el de moderador dels Provincials Jesuïtes de l’Àsia Oriental i Oceania. També havia treballat amb població immigrants i desfavorida a la capital nipona.
El 2008, després de la renúncia de Peter-Hans Kolvenbach, Nicolás va ser elegit per la Congregació General 35 nou superior general dels jesuïtes. Dins el seu mandat, va aportar el seu coneixement i la seva sensibilitat per les cultures orientals, des de l’espiritualitat en diàleg amb altres religions, i va reafirmar el compromís prioritari per la promoció de la justícia i la reconciliació. Al llarg d’aquests anys, va liderar un treball d’intensa reestructuració de les províncies jesuítiques europees i americanes i, sobretot, va insistir repetidament en la necessitat de combatre la superficialitat, treballant des de la profunditat i la creativitat.
Al llarg del seu govern al capdavant de la Companyia, Adolfo Nicolás va animar els jesuïtes a redescobrir la dimensió universal de l'orde i a impulsar la col·laboració amb altres, creients o no. Alguns dels accents del seu generalat van ser el treball en favor dels més desfavorits, l’ecologia, la reconciliació i el treball per la pau com a principis irrenunciables, així com l’educació dels joves. El 2014, a l’edat de 78 anys, va anunciar la seva voluntat de presentar la renúncia, i ho va fer davant la Congregació General 36, celebrada a Roma el 2016. Després va tornar a Àsia, primer a les Filipines i després al Japó, on ha residit fins ara.

Se l’ha definit com un home marcat per la seva llarga trajectòria a l’Àsia i el contacte amb la cultura i les religions orientals: ecumènic, compromès amb el diàleg interreligiós i entre cultures. De la seva personalitat, s’ha reconegut sempre la seva gran obertura, senzillesa i intel·ligència.

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció