En directe

La taula de l'Evangeli

ESGLÉSIA CATALUNYA

Ha mort Francesc Xavier Ciuraneta, bisbe emèrit de Lleida

Ha mort el bisbe Francesc Xavier Ciuraneta, sacerdot de la diòcesi de Tortosa i que fou bisbe de Menorca i Lleida. Nascut a la Palma d’Ebre…

11 novembre 2020

Carme Munté Margalef

Comparteix

Ha mort el bisbe Francesc Xavier Ciuraneta, sacerdot de la diòcesi de Tortosa i que fou bisbe de Menorca i Lleida. Nascut a la Palma d’Ebre (comarca de la Ribera d’Ebre, diòcesi de Tortosa) fa 80 anys, va ser ordenat sacedot el 28 de juny del 1964 a Tortosa. El 12 de juny del 1991 el Papa el va nomenar bisbe de Menorca. El 14 de setembre del mateix any va rebre l'ordenació episcopal a la catedral menorquina pel nunci Mario Tagliaferri.

El 29 d’octubre del 1999, Joan Pau II el va nomenar bisbe de Lleida, diòcesi de la qual va prendre possessió el 19 de desembre del mateix any. Ocuparia el càrrec fins al febrer del 2007, quan va renunciar per motius de salut, ja que estava afectat pel Parkinson.


Durant el seu pontificat a Lleida, es va construir el nou edifici de Càritas diocesana i la remodelació de l'Acadèmia Mariana, així com la construcció de la Casa d'Espiritualitat, les parròquies de Santa Teresa Jornet i de Sant Antoni Maria Claret, totes dues a la ciutat de Lleida. Ha estat l'ànima i impulsor de l'obra històrica Arrels cristianes de Lleida


Mereix especial menció la dedicació plena que va fer possible la instrucció del procés diocesà de beatificació dels màrtirs de la persecució religiosa del 1931-1939. L'any 2007 va pebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Va ser un bon bisbe i un bon pastor proper a la gent senzilla i humil. I va defensar les obres d’art del Museu Diocesà de Lleida fins al final. 

Serà enterrat a la capella de la Mare de Déu de Montserrat de la catedral de Lleida, segons la seva voluntat, als peus de la patrona de Catalunya, on també està enterrat un altre bisbe de Lleida, Ramon Malla. 

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció