En directe

Tot sardana

PAPA FRANCESC

Ha mort Georg Ratzinger, germà de Benet XVI, "al llit i en pau"

Georg Ratzinger, el germà gran de Benet XVI, ha mort aquest dimecres al matí als 96 anys d'edat a la ciutat alemanya de Ratisbona. Els…

1 juliol 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
Georg Ratzinger, el germà gran de Benet XVI, ha mort aquest dimecres al matí als 96 anys d'edat a la ciutat alemanya de Ratisbona. Els dos germans es van poder acomiadar ara fa uns dies, a mitjans de juny, quan el Papa emèrit va viatjar fins al seu país natal per visitar-lo arran de l’empitjorament del seu estat de salut. Era la primera vegada que Joseph Ratzinger sortia d'Itàlia des del seu viatge al Líban el 2012. Els dos germans han estat sempre molt units. Per exemple, Georg passava cada any uns dies al monestir Mater Ecclesiae, on resideix Benet XVI des de la seva renúncia a la seu de Pere. Aquest any, a causa de la salut de Georg, aquesta trobada no s'havia produït. Benet XVI es va poder acomiadar del seu germà tot just coincidint amb l'obertura de fronteres entre Alemanya i Itàlia. Fonts del Bisbat de Ratisbona han explicat que la mort de Georg Ratzinger s’ha produït "al seu llit i en pau". En les últimes hores, ja han anat a la seu de la diòcesi diverses personalitats eclesials i de la societat bavaresa per transmetre el condol en un llibre obert per a l’ocasió. En les seves últimes hores, han acompanyat Georg Ratzinger la germana Christina, que ha estat cuidant-lo en la seva llarga malaltia, i diversos amics de la família. Fonts de l’entorn dels Ratzinger han assegurat que les seves últimes paraules comprensibles han estat "Confio en Déu misericordiós". Aquesta tarda, ja s’ha oficiat el primer servei religiós per la seva ànima.
Georg Ratzinger, nascut el 15 de gener de 1924 a Pleiskirchen, a prop d'Altötting, era el segon fill de Joseph i Maria. La seva germana Maria havia nascut tres anys abans. Com el seu germà Joseph, nascut el 1927, Georg va estudiar teologia a Freising després de la Segona Guerra Mundial i va ser ordenat sacerdot juntament amb ell el 1951. Mentre Joseph aprofundia en la teologia, Georg va decidir estudiar música sacra a la Universitat de Música de Munic, on es va graduar el 1957. Entre 1964 i 1994, Georg Ratzinger va dirigir més de 1.000 concerts a Alemanya i a l'estranger, com a mestre de capella de la catedral, i va consolidar la reputació internacional del cor. De tant en tant, a més, Ratzinger feia les seves pròpies composicions. Coincidint amb l'Any Sant 2000, es va estrenar una missa seva, amb el nom d’Any Sant, a la Catedral de Ratisbona. Era molt conegut el seu rigor i exigia una gran disciplina als cantants, que també recordaven alguns moments d’ira i contundència pels quals va demanar perdó públicament després de la seva jubilació.
Amb l'elecció del seu germà menor com a Papa, es va anar coneixent cada dia més, arreu del món, la intensa i afectiva relació entre tots dos, amb trucades telefòniques gairebé diàries, fins al punt que havien planejat passar junts la seva jubilació a la casa familiar, a Baviera, però l'elecció com a Papa de Joseph va alterar aquells plans i només van poder seguir veient-se de tant en tant, fins que la salut va impedir a Georg continuar amb les seves esporàdiques visites al Vaticà. Aquests últims anys de la seva vida, Georg Ratzinger va estar molt limitat per la malaltia. A causa d'un problema ocular, només podia sortir amb ulleres de sol i, els últims mesos, ja no podia anar a peu dret. La visita del seu germà va ser "un gran consol" per a ell, segons les persones més properes, i les seves últimes converses li van permetre acomiadar-se en pau.

"Vacances a casa" del Papa Francesc

D'altra banda, el Papa Francesc ha iniciat aquest dimecres les seves ja conegudes «vacances a casa» del juliol, amb feina pendent i gran incertesa. Aquesta vegada li resultarà més difícil descansar, tenint en compte les últimes incidències operatives del Vaticà i la gran incertesa sobre l'evolució de la pandèmia de coronavirus. Durant tot el mes que ha començat aquest dia 1 de juliol, les seves úniques intervencions públiques seran les del diumenge al migdia per resar l'Àngelus amb els fidels que s’acostin a la plaça de Sant Pere, actualment molt pocs per l'absència de turistes i pelegrins. Les audiències oficials estan suspeses, i la propera general serà el dimecres 5 d'agost. Tot i així, gairebé tots els estius el Papa acostuma participar en alguna trobada fora de programa, sovint amb refugiats o malalts. Aquest estiu tan especial, és possible que es reuneixi amb algun dels torns de «campaments», que es fan cada dia amb activitats als Jardins Vaticans per a 300 fills de treballadors de la Santa Seu, de manera que els pares puguin treballar amb tranquil·litat i emportar-se de nou els nens a casa al final de cada jornada.

Aquesta activitat per a nens entre els 5 anys i els 14 és tan nova com necessària en aquests moments de risc. L’organitzen conjuntament l'associació «Tots de festa» i la comunitat salesiana al Vaticà, amb Franco Fontana, capellà de la Gendarmeria i dels Museus Vaticans com a responsable de la part espiritual. En l'última audiència general, celebrada dimecres passat per «streaming» des de la seva biblioteca, Francesc va formular el desig que, «malgrat totes les mesures de seguretat davant el perill de contagi de coronavirus», les vacances siguin «un temps de descans serè, per gaudir de la bellesa de la creació i d'enfortiment dels llaços amb les persones i amb Déu».

En circumstàncies normals, el Sant Pare aprofita la tranquil·litat del juliol a casa per preparar els propers viatges internacionals i els grans esdeveniments marcats en el calendari, com ara sínodes de bisbes o altres convocatòries. En aquests moments, no hi ha previst cap viatge, i es tem que no pugui reprendre els desplaçaments internacionals fins a mitjans de l'any vinent. Les esperances es limiten a tornar a celebrar la missa a la nau central de la basílica de Sant Pere, amb els fidels separats, potser per Nadal. En canvi, el Papa haurà de lidiar aquest juliol amb l'enorme dificultat per normalitzar l'activitat del Vaticà després de la quarantena, amb el retard acumulat en la fase final del projecte de reforma de la Cúria i les mesures necessàries perquè no es repeteixin escàndols financers com el de la tortuosa compra i gestió d'un edifici de luxe a Londres amb fons reservats de la Secretaria d'Estat. El cas, en mans del Tribunal Vaticà, ha portat a la suspensió de cinc funcionaris i l'arrest preventiu, durant deu dies, d'un broker italià resident a Londres que va intervenir en l'operació.

Enviat ecumènic i interreligiós del Sant Pare a Sofia

El president del Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós, el cardenal Miguel Ángel Ayuso Guixot, ha estat a Sofia des de dissabte passat i fins a avui mateix, en una visita de gran contingut ecumènic i interreligiós. Durant aquest viatge, Ayuso ha celebrat la solemnitat dels sants Pere i Pau, a partir dels quals ha reivindicat “l'exemple dels germans Ciril i Metodi, que van ser ponts per connectar Orient i Occident, alhora que van unir diferents cultures i tradicions en un ric patrimoni per a tota la família humana superant l'odi amb el bé i practicant la caritat i la justícia". Així es va expressar el cardenal Ayuso, com a enviat especial del Papa a l’Església d’Orient aquests dies, durant la seva homilia de dilluns.

Miguel-Ángel Ayuso va presidir la celebració eucarística a la cocatedral llatina de Sant Josep, a la capital de Bulgària, on va fer seves les paraules del Papa Francesc durant la seva visita a aquest país, quan va definir Ciril i Metodi com uns "homes sants i de grans somnis", després que “Sant Joan Pau II els va proclamar copatrons d'Europa”. El president del Pontific Consell per al Diàleg Interreligiós ha mostrat la seva confiança en l’acostament entre tots els "homes de bona voluntat", per intercessió de la "Mare de Déu venerada a Sofia com la Mare de Déu de Nesebar, molt estimada, per cert, per Sant Joan XXIII”. El cardenal Ayuso també va suggerir una meditació "sobre tres paraules que el Senyor ens dirigia en la litúrgia de la paraula, que són ‘aixecar-se’, ‘salvació’ i 'resposta personal'".  Igualment va assegurar que la festa de Sant Pere i Sant Pau és "és el dia per resar i donar gràcies a Déu per la persona i el ministeri del Papa per a tota l'Església i per a cada cristià".

Durant la visita a Sofia, el Cardenal Miguel Ángel Ayuso s’ha reunit amb el Patriarca ortodox Neofit i va visitar, el mateix dilluns, la Catedral de la Metròpoli ortodoxa de Sant Nedelya. Després va visitar la Facultat de Teologia i, en particular, el Departament de Religió a Europa, on s'imparteixen cursos sobre diverses religions per part de professors catòlics , musulmans i jueus. El Cardenal va ser rebut pel degà de la Facultat, Ivaylo Naydenov, que és ortodox. No han faltat tampoc reunions a la nunciatura amb Georg Georgiev, viceministre d'Afers Exteriors, responsable de les qüestions de llibertat religiosa i drets humans, i amb Plamen Bonchev, director general de la Direcció d'Afers Mundials. Finalment aquest dilluns, Ayuso es va reunir amb el Gran Mufti, Mustafa Hadzi, a la seu d’aquest líder musulmà. Després va rebre els tres representants de l'Aliança Protestant a la nunciatura. Igualment va visitar la sinagoga de Sofia, on va ser rebut per Sofia Cohen, cap de la comunitat jueva de Bulgària, i per Alexander Oscar, president de l'associació Shalom que reuneix els jueus de Bulgària. Aquest mateix dimecres, Miguel-Ángel Ayuso ha tornat al Vaticà.

Es pot escoltar AQUÍ (minut 21') l'última edició de DIARI DEL PAPA

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Quim Llisorgas: "Finalment, tots arribarem a tenir una discapacitat"

L'actor Quim Llisorgas a Ràdio Estel

Quim Llisorgas, conegut pel seu paper d'Hèctor a la sèrie 'Com si fos ahir' de 3Cat, explica a 'La Caravana' com ha aconseguit ser actor amb la síndrome de Joubert

12 abril 2024

Redacció

ABUSOS SEXUALS

La nova executiva de la Conferència Episcopal inicia els contactes amb les associacions de víctimes d’abusos 

abusos sexuals en el sí de l’Església

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l’Associació Infància Robada, Juan Cuatrecasas, avança que ha parlat amb el vicepresident José Cobo i li ha demanat que rebutgi “l’informe Dagnino” i treballi en un nou marc jurídic

12 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Ton Vieira: "Trobo a faltar assessorament psicològic als rodatges"

Ton Vieira: "Trobo a faltar assessorament psicològic als rodatges"

Ton Vieira és en Jairo, un jugador de futbol colombià que viu de primera mà el racisme, a L'Acadèmia, la nova sèrie de 3Cat

11 abril 2024