En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

“Han pujat un 30% les queixes sobre dormir malament i malsons”

Ja fa setmanes que la majoria del país viu confinada, fet que ha provocat estrés i situacions d’angoixa. Fins a quin punt ens afecta això…

12 maig 2020

Redacció

Comparteix
Ja fa setmanes que la majoria del país viu confinada, fet que ha provocat estrés i situacions d’angoixa. Fins a quin punt ens afecta això la son? És normal tenir malsons recurrents en aquest període? N’hem parlat, en el programa A Primera Hora de Ràdio Estel, amb un expert en la matèria com el doctor Eduard Estivill. “Aquests dos mesos, hem pogut fer un recull de consultes pel dormir. Han pujat un 30% les queixes a partir de dos factors: mal dormir i molts malsons. La crisi del Covid-19 ens dona una situació d’incertesa i això influeix en la son”, ha explicat Estivill.
A més, Estivill ha apuntat que “els somnis amb angoixa són molt comuns en aquesta crisi, amb un neguit que afecta totes les edats, tant grans com petits". En aquesta línia, el també pediatre ha apuntat que "els nens de 4 i 5 anys escolten el que diuen els adults, cosa que els somatitza per patir”. L'especialista ha comentat igualment que “la son és un taller que posa a punt el cotxe per córrer durant el dia”. Ha destacat, en aquest context, que no dormir bé, la manca de descans, provoca “manca de memòria”.
Estivill ha dit que, "quan nosaltres somiem, agafem informació i juntem les històries, mentre que, quan estem desperts configuren històries amb coherència i emoció, informació que està barrejada de forma incoherent quan dormim”. És per això que, segons el metge, és impossible interpretar els somnis, però "sí que es interpretable l’emoció del somni". Finalment, Eduard Estivill ha recomanat “mantenir rutines molt estrictes, com ara llevar-se entre les 7 i les 8 del mati i anar a dormir a les 11 o les 12 de la nit, perquè així tindrem opció de dormir les 8 hores recomanables" I ha aclarit que "cal esforçar-se i fer exercici amb la llum de sol, no anar en pijama tot el dia, també per l’autoestima, i menjar a hores adequades”. Encara ha recomanat que, "dues hores abans d’anar a dormir, estiguem en desconnexió de les pantalles" i que "escoltem les notícies només al matí”.

Més actualitat

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció