En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

“Han pujat un 30% les queixes sobre dormir malament i malsons”

Ja fa setmanes que la majoria del país viu confinada, fet que ha provocat estrés i situacions d’angoixa. Fins a quin punt ens afecta això…

12 maig 2020

Redacció

Comparteix
Ja fa setmanes que la majoria del país viu confinada, fet que ha provocat estrés i situacions d’angoixa. Fins a quin punt ens afecta això la son? És normal tenir malsons recurrents en aquest període? N’hem parlat, en el programa A Primera Hora de Ràdio Estel, amb un expert en la matèria com el doctor Eduard Estivill. “Aquests dos mesos, hem pogut fer un recull de consultes pel dormir. Han pujat un 30% les queixes a partir de dos factors: mal dormir i molts malsons. La crisi del Covid-19 ens dona una situació d’incertesa i això influeix en la son”, ha explicat Estivill.
A més, Estivill ha apuntat que “els somnis amb angoixa són molt comuns en aquesta crisi, amb un neguit que afecta totes les edats, tant grans com petits". En aquesta línia, el també pediatre ha apuntat que "els nens de 4 i 5 anys escolten el que diuen els adults, cosa que els somatitza per patir”. L'especialista ha comentat igualment que “la son és un taller que posa a punt el cotxe per córrer durant el dia”. Ha destacat, en aquest context, que no dormir bé, la manca de descans, provoca “manca de memòria”.
Estivill ha dit que, "quan nosaltres somiem, agafem informació i juntem les històries, mentre que, quan estem desperts configuren històries amb coherència i emoció, informació que està barrejada de forma incoherent quan dormim”. És per això que, segons el metge, és impossible interpretar els somnis, però "sí que es interpretable l’emoció del somni". Finalment, Eduard Estivill ha recomanat “mantenir rutines molt estrictes, com ara llevar-se entre les 7 i les 8 del mati i anar a dormir a les 11 o les 12 de la nit, perquè així tindrem opció de dormir les 8 hores recomanables" I ha aclarit que "cal esforçar-se i fer exercici amb la llum de sol, no anar en pijama tot el dia, també per l’autoestima, i menjar a hores adequades”. Encara ha recomanat que, "dues hores abans d’anar a dormir, estiguem en desconnexió de les pantalles" i que "escoltem les notícies només al matí”.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció