En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

"Hem de canviar a un model de mobilitat sostenible"

Des del divendres passat, dia 1 de desembre, quan hi hagi episodis de molta contaminació hi haurà vehicles que no podran circular a l'àrea de…

4 desembre 2017

@BorjaDeMaria

Comparteix
Des del divendres passat, dia 1 de desembre, quan hi hagi episodis de molta contaminació hi haurà vehicles que no podran circular a l'àrea de Barcelona. Aquestes mesures per reduir els gasos contaminants generen moltes preguntes i nosaltres hem buscat les respostes a la Fórmula Estel. María García, de la Plataforma per la Qualitat de l'Aire, plataforma que agrupa a més de 70 entitats, les ha anat contestant una per una. “No podran circular els vehicles que no porten l’etiqueta ambiental: és a dir, els cotxes més vells, els de benzina matriculats abans del 2000 i els diesel, abans del 2006”. 
El contaminant que marcarà si s’activa el Pla és el diòxid de nitrògen. Hi ha una multa de 100 euros, i si es paga, sembla que serà reduida. Unes restriccions que, de moment, afecten als cotxes però no a les motos. Ecologistes en Acció proposa pagar una taxa per disuadir l’ús del cotxe: “Hem de canviar a un model de mobilitat sostenible, que és bo especialment a la zona on es farà la restricció. Una altra cosa és si anem a Igualada, hi ha una manca de transport públic molt important”. Les persones més afectades per la contaminació són “la gent gran, els nens i les persones amb malalties respiratori i cardiovasculars, i hi ha casos d’infarts i ictus”, ha narrat María García.
Nou èxit del Banc dels Aliments. El Gran Recapte supera un any més les 4.000 tones d’aliments. Els 27.000 voluntaris repartits per tot el territori van recollir aquest cap de setmana davant les portes de mercats i supermercats llet, oli, conserves de carn i peix, i llegums, entre d’altres aliments. 209.000 persones se’n beneficiaran. A Lleida els resultats han estat molt millors del que s’esperaven. A la Fórmula Estel hem parlat amb el director d’aquest Banc d’Aliments, Oriol Beregué, que ha recordat que, si la gent vol continuar donant, pot entrar al web i faci donacions on-line.
També hem parlat de la llibertat o no dels consellers cessats pel 155, que estan a la pressó, i dels Jordis, amb Eulogi Broto, jurista i professor de l'ISCREB. Broto creu: “Avui és un pas més, i dels del principi” i ha qualificat el 21-D com “una campanya de re-situació
A més, hem fet la ronda informativa amb diversos mitjans, entre d’altres, Diari Més i El Periòdic d’Andorra, i Maria Jose García San Pedro, professora de la facultat de pedagogia de la UAB i cooperadora salesiana, ha obert la Fórmula amb el conte de la botiga de la felicitat regentada per àngels. “Aquí no venem fruits, sinó llavors. En els mercats de Déu i de l'ànima, no venem productes ja fabricats”.
Primera hora de la Fórmula Estel

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció