En directe

La taula de l'Evangeli

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

Comparteix

Quin és el paper de la fundació Henry Dunant en las negociacions entre Junts i el PSOE? L'advocat i mediador internacional en resolució de conflictes, Jordi Palou-Loverdos, ha analitzat a Ràdio Estel la figura del mediador, tan comentada aquests dies.

El paper del mediador i la fundació Henry Dunant

Palou-Loverdos assegura que aquesta figura assisteix les dues parts, però "no decideix res, qui decideix són les mateixes parts". En tot cas, la fundació Henry Dunant verifica les propostes d'acord, però "no va més enllà, no proposa solucions". 

El salvadoreño Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.
El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya | AFP via Getty Images

Loverdos afirma que la figura d'un tercer té beneficis que estan comprovats en l'àmbit científic i de les ciències socials, ja que "permet comprendre millor les visions de l'altre i generar possibilitats creatives" que potser no s'havien plantejat anteriorment.

Un mateix verificador, en les dues taules de negociació

Preguntat per la diferència de mediadors en les converses que PSOE manté amb Junts i ERC, l'advocat apunta que no seria estrany que algun membre verificador coincideixi en les dues taules. Palou assegura que en aquest tipus de conflictes polítics s'acostuma a treballar en equip. A més, ha remarcat la importància que aquesta figura sigui internacional, ja que hi ha més possibilitats que sigui imparcial. "Si el mediador fos nacional espanyol o català lògicament tindria inclinacions en un sentit o en un altre, ja que formem part del conflicte", admet.

"No seria estrany que un mateix verificador coincidís en la taula de Junts i en la d'ERC"

Referèndum sí o referèndum no?

Quan les posicions estan tan allunyades com en el cas del referèndum que plantegen els independentistes, aquest mediador internacional explica que és habitual que en les primeres reunions amb el verificador, es comencin a posar sobre la taula els punts que les parts consideren més importants. A partir d'aquí, la tercera persona "posa sobre la taula i també explora propostes polítiques". Ara bé, en qualsevol cas remarca que serà impossible arribar a acords si hi ha posicions rígides.

Palou-Loverdos assegura que es busca que tothom guanyi. "Si ens centrem en referèndum sí, referèndum no, és un pastís petit que s'ha de repartir entre moltes persones", assegura. En tot cas, a través del diàleg i la negociació es busca "fer un pastís més gran perquè el benefici sigui el màxim possible". Ara bé, també admet que, com en totes les mediacions, hi haurà noves propostes i les parts cediran en algun moment gràcies a la comprensió i el reconeixement mutu.

"Hi ha tot una feina d'equip darrere del nom del verificador"

A la pregunta per la fundació Henry Dunant, que actuarà com a verificador en les negociacions, l'advocat l'ha defensat, ja que té experiència en conflictes nacionals i internacionals. El nom del verificador que ja coneixem, Francisco Galindo, reuneix les condicions, ja que està acostumat a diferents escenaris de conflicte, és a dir, "intervenir, comprendre, dialogar, intercanviar i verificar o també desbloquejar solucions". Ara bé, Loverdos remarca que tot plegat és feina d'equip i, per tant, el mediador és la cara visible, però al darrere hi ha moltes més persones que hi treballen.

Entrevista al mediador internacional Jordi Palau-Loverdos

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

Joan Carles Gallego sobre el Hard Rock: "El Govern s'ha de moure"

Joan Carles Gallego, diputat d'En Comú Podem, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el diputat d'En Comú Podem titlla l'acord de pressupostos entre ERC i PSC de "poc ambiciós, irresponsable i poc coherent"

1 març 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Els economistes avisen del retorn de l'IVA de la llum al 21%: "Pagarem un 15% més cada mes"

Contadors d'electricitat

En una entrevista a Ràdio Estel, Àngel Hermosilla, secretari general del Col·legi d'Economistes, creu que la sequera es notarà de manera lleu a la factura de la llum

29 febrer 2024

Redacció