En directe

Sense distància

SOCIETAT

“Hi ha un engany quan diuen que l’escola és segura”

Xavi Díez, portaveu adjunt de la Unió Sindical de Treballadors de l'Ensenyament a Catalunya (USTEC), ha denunciat aquest divendres que “les ràtios per mantenir les…

25 setembre 2020

@rafasanahuja

Comparteix
Xavi Díez, portaveu adjunt de la Unió Sindical de Treballadors de l'Ensenyament a Catalunya (USTEC), ha denunciat aquest divendres que “les ràtios per mantenir les distàncies són impossibles de complir”. En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, el representant del sindicat majoritari en el sector educatiu, ha lamentat també que “tots els recursos addicionals han estat molt ficticis”. Sigui com sigui, la xifra de grups bombolla confinats segueix creixent a les escoles de Catalunya, i ja són gairebé 800 en el total de centres educatius. També augmenta la xifra d'alumnes en quarantena: 15.114, del milió i mig d'estudiants total, i 1.127 professors i personal administratiu estan confinats arreu de Catalunya. Segueix sent un percentatge molt baix, és cert, però no deixen de ser més de 15.000 nenes i nenes que veuen tallat el seu accés a l'educació presencial.

El govern, mentrestant, continua defensant que les escoles són segures i que els contagis provenen de l'exterior dels centres educatius, motiu pel qual apel·la una vegada més a la responsabilitat de tots per poder garantir la continuïtat de l'ensenyament.
A més, el Sindicat de Professors de Secundària (SPS) i la CGT Ensenyament han convocat una vaga a l'educació pública catalana per als dies 9 i 15 d'octubre, per "exigir el Departament que inverteixi en els recursos necessaris per impartir l'educació presencial sense posar en risc la salut de la comunitat educativa", segons han informat en un comunicat aquest divendres. Xavi Díez, portaveu adjunt de l’USTEC, ha valorat tot plegat.
 

Quina valoració fan des de la USTEC de l'inici de curs? Està resultant com esperaven?

L’inici del curs ha estat una barreja de il·lusió i neguit. Les famílies i docents tenien ganes de tornar a començar. Aquest sis mesos han estat complicats per tots i els docents han acabat aclaparats i frustrats per no poder desenvolupar en condicions la seva feina. Tenien moltes ganes de tornar. I també amb neguit perquè les condicions son pràcticament iguals que l’any passat. Tots els recursos addicionals han estat molt ficticis i hem de dir que no els nous docents contractats no són 5200, son molts menys, perquè després van haver reajustaments. Podrien dir que van desvestir un sant i el van tornar a vestir.

Com valora la gestió que el Govern ha fet d'aquesta crisi respecte a l'educació?

En primer lloc, cal dir que els ràtios per mantenir les distancies són impossibles de complir. El Departament d’Educació ha fet un gran esforç comunicativament, però no ha fet res res més. Sí que han enviat molts discursos ben confusos i per tant la situació es complicada. I sabem que un de cada tres grups d’alumnes no compleixen les ratis. Veiem classes de 45 metres quadrats amb 35 alumnes. També varen parlar de locals alternatius que no hem vist per enlloc.

 

El govern assegura que les escoles són segures. No és aquesta la seva percepció?

No. Hi ha un engany quan diuen que l’escola és segura. En altres comunitats, han fet plans més intel·ligents, amb dies alterns d’assistència, per exemple. I no és el mateix tenir grups de 15 persones que organitzar-los de 30 o més. Hi ha una gran indignació en la comunitat educativa i és molt decebedor com el Departament d’Educació ho ha portat tot plegat.
 
Aquesta situació, en el món educatiu, es pot corregit?

Sí. Però per poder fer-ho, s’han de contractar més mestres i cal aconseguir més espais. Buscar la jornada compactada seria un altre recurs molt adient per rebaixar el risc de contagi. És evident que hi ha menys probabilitats de contagi amb dos moments d’entrada i sortida que no pas en quatre. Les estadístiques ens donen claus per combatre el virus. Jo crec que és interesant mirar Israel, un país que va tornar a l’educació presencial molt aviat i en condicions semblants a les nostres, i ara tenim tot aquell país confinat.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 25 de setembre.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció