En directe

La Caravana

SOCIETAT

“Hi ha un engany quan diuen que l’escola és segura”

Xavi Díez, portaveu adjunt de la Unió Sindical de Treballadors de l'Ensenyament a Catalunya (USTEC), ha denunciat aquest divendres que “les ràtios per mantenir les…

25 setembre 2020

@rafasanahuja

Comparteix
Xavi Díez, portaveu adjunt de la Unió Sindical de Treballadors de l'Ensenyament a Catalunya (USTEC), ha denunciat aquest divendres que “les ràtios per mantenir les distàncies són impossibles de complir”. En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, el representant del sindicat majoritari en el sector educatiu, ha lamentat també que “tots els recursos addicionals han estat molt ficticis”. Sigui com sigui, la xifra de grups bombolla confinats segueix creixent a les escoles de Catalunya, i ja són gairebé 800 en el total de centres educatius. També augmenta la xifra d'alumnes en quarantena: 15.114, del milió i mig d'estudiants total, i 1.127 professors i personal administratiu estan confinats arreu de Catalunya. Segueix sent un percentatge molt baix, és cert, però no deixen de ser més de 15.000 nenes i nenes que veuen tallat el seu accés a l'educació presencial.

El govern, mentrestant, continua defensant que les escoles són segures i que els contagis provenen de l'exterior dels centres educatius, motiu pel qual apel·la una vegada més a la responsabilitat de tots per poder garantir la continuïtat de l'ensenyament.
A més, el Sindicat de Professors de Secundària (SPS) i la CGT Ensenyament han convocat una vaga a l'educació pública catalana per als dies 9 i 15 d'octubre, per "exigir el Departament que inverteixi en els recursos necessaris per impartir l'educació presencial sense posar en risc la salut de la comunitat educativa", segons han informat en un comunicat aquest divendres. Xavi Díez, portaveu adjunt de l’USTEC, ha valorat tot plegat.
 

Quina valoració fan des de la USTEC de l'inici de curs? Està resultant com esperaven?

L’inici del curs ha estat una barreja de il·lusió i neguit. Les famílies i docents tenien ganes de tornar a començar. Aquest sis mesos han estat complicats per tots i els docents han acabat aclaparats i frustrats per no poder desenvolupar en condicions la seva feina. Tenien moltes ganes de tornar. I també amb neguit perquè les condicions son pràcticament iguals que l’any passat. Tots els recursos addicionals han estat molt ficticis i hem de dir que no els nous docents contractats no són 5200, son molts menys, perquè després van haver reajustaments. Podrien dir que van desvestir un sant i el van tornar a vestir.

Com valora la gestió que el Govern ha fet d'aquesta crisi respecte a l'educació?

En primer lloc, cal dir que els ràtios per mantenir les distancies són impossibles de complir. El Departament d’Educació ha fet un gran esforç comunicativament, però no ha fet res res més. Sí que han enviat molts discursos ben confusos i per tant la situació es complicada. I sabem que un de cada tres grups d’alumnes no compleixen les ratis. Veiem classes de 45 metres quadrats amb 35 alumnes. També varen parlar de locals alternatius que no hem vist per enlloc.

 

El govern assegura que les escoles són segures. No és aquesta la seva percepció?

No. Hi ha un engany quan diuen que l’escola és segura. En altres comunitats, han fet plans més intel·ligents, amb dies alterns d’assistència, per exemple. I no és el mateix tenir grups de 15 persones que organitzar-los de 30 o més. Hi ha una gran indignació en la comunitat educativa i és molt decebedor com el Departament d’Educació ho ha portat tot plegat.
 
Aquesta situació, en el món educatiu, es pot corregit?

Sí. Però per poder fer-ho, s’han de contractar més mestres i cal aconseguir més espais. Buscar la jornada compactada seria un altre recurs molt adient per rebaixar el risc de contagi. És evident que hi ha menys probabilitats de contagi amb dos moments d’entrada i sortida que no pas en quatre. Les estadístiques ens donen claus per combatre el virus. Jo crec que és interesant mirar Israel, un país que va tornar a l’educació presencial molt aviat i en condicions semblants a les nostres, i ara tenim tot aquell país confinat.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 25 de setembre.

Més actualitat

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció