En directe

Rosari per la salut del Papa Francesc

ACTUALITAT

COVID

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

L’Hospital d’Igualada manté la Unitat de Suport Emocional als professionals sanitaris cinc anys després de la pandèmia

Aquest servei ha atès 270 sanitaris per episodis d'ansietat, depressió i estrès posttraumàtic, entre altres símptomes

13 març 2025

Redacció

Comparteix
Hospital Universitari d'Igualada

Aquesta setmana ha fet cinc anys que la Conca d’Òdena es confinava completament després de detectar un brot de casos de coronavirus. Era la primera zona de tot l’Estat a confinar-se, ja que el Govern espanyol no ordenaria el tancament total fins al 14 de març. A Igualada, on més es va patir la pandèmia va ser a l’Hospital d’aquesta ciutat. El 9 de març del 2020 es van detectar els primers casos a i, en pocs dies, es va desbordar amb un augment de pacients i ingressos. La situació es va agreujar encara més quan, entre contagis i aïllaments, en pocs dies un 40% de la plantilla es va veure obligada a quedar-se a casa, deixant l'hospital en una situació límit.  

En aquest centre es van viure moments d’incertesa. Ningú sospitava el que podria arribar, com explica durant una conversa a El Matí Ràdio Estel, Jordi Monedero, el director assistencial del consorci sanitari de l’Anoia que aleshores era cap del servei d’Urgències. "Vam fer un pla de contingència a tres nivells i en només 4 dies des de l’arribada del primer cas, ja l’havíem desplegat sencer", comenta. 

En aquest centre es va viure una particularitat i és que una part important de la plantilla, gairebé la meitat, es van contagiar i van haver d’agafar la baixa. Això va obligar a reestructurar el servei amb "sanitaris que feien torns de fins a 12 hores".

A la Conca d’Òdena la pandèmia va impactar de ple, molts metges viuen als mateixos municipis on hi va haver moltes morts i això va fer que el personal quedés molt tocat. Aquesta setmana l'Hospital d'Igualada consolida la unitat de suport emocional, que es va posar en marxa fa cinc anys, la qual va diagnosticar casos d'ansietat, depressió, estrès agut i estrès posttraumàtic entre la plantilla. 

"Cinc anys després, aquesta unitat s’ha consolidat i funciona com un servei més dirigit al personal sanitari de l’hospital"

"Al començament la idea era que fos un servei temporal, però cinc anys després, aquesta unitat s’ha consolidat i funciona com un servei més dirigit al personal sanitari de l’hospital", com explica el Jordi.

Des de la posada en marxa 270 professionals han estat atesos per aquesta unitat. Fent balanç, les intervencions d'aquella unitat han ajudat a reduir el malestar entre els professionals, millorar la cohesió dels equips, facilitant estratègies per afrontar situacions d'alta exigència emocional. I això, juntament amb altres millores, fa que l’hospital estigui més preparat ara per si arriba una altra pandèmia. "Tenim protocols i equipaments dotats amb un nombre suficient per donar resposta si arriba un nou virus respiratori que necessiti ingrés i que requereixi suport ventilatori", detalla el Jordi. 

Entrevista a Jordi Monedero, director assistencial del consorci sanitari de l’Anoia

0:00 / 0:00

Més actualitat

ACTUALITAT

MEDICINA

SOCIETAT

Jacobo Mendioroz fa una crida a la calma: “El brot de tuberculosi amb més de 25 infectats a Barcelona no és preocupant”

El subdirector general de Vigilància Epidemiològica lamenta que els partits hagin tombat la proposta d’una Agència Estatal de Salut Pública, ja que hauria permès més coordinació entre territoris

El subdirector general de Vigilància Epidemiològica lamenta que els partits hagin tombat la proposta d’una Agència Estatal de Salut Pública, ja que hauria permès més coordinació entre territoris

21 març 2025

Redacció

ACCIÓ SOCIAL

DRETS HUMANS

POLÍTICA

SOCIETAT

Anna Gómez, sobre els retards a Rodalies: "Això és una merda, rebem garrotades de tot arreu"

caos a la xarxa de Rodalies

La portaveu de Dignitat a les Vies insta el govern a dir la veritat sobre el caos a Rodalies perquè "només així podrem començar a treballar"

19 març 2025

Redacció

ACTUALITAT

SOCIETAT

L’Angelina Torres, la persona més gran de l’estat, fa 112 anys i ens ha obert les portes de casa seva

L'Angelina Torres fa 112 anys

L’Angelina Torres Vallbona, de 112 anys, és la dona més gran de Catalunya i de tot l'estat i ens obre les portes de casa seva.

18 març 2025

Redacció