En directe

La Missa de cada dia

CULTURA

Identifiquen al monestir de Poblet una pintura de l’artista valencià Joan de Joanes

L’ampliació del museu de Poblet prevista per a finals d’anytindrà un protagonista inesperat. Tal com va avançar dimecres passat el Punt Avui, dos investigadors handescobert…

6 juliol 2018

Macià Grau

Comparteix

L’ampliació del museu de Poblet prevista per a finals d’anytindrà un protagonista inesperat. Tal com va avançar dimecres passat el Punt Avui, dos investigadors handescobert dins el corpus artístic del monestir una obra del reconegut artistavalencià Joan de Joanes (1523-1579), de la qual se’n desconeixia l’autoria. Estracta d’un Calvari renaixentista de grans dimensions (2,5 metres d’altura), queva arribar al monestir de Poblet a principis d’aquest segle procedent d’unadonació particular, formant part d’un lot més ampli de pintura i tambéescultura i orfebreria.

La investigació per resoldre’n l’autoria l’han dut aterme els historiadors de l’art Damià Amorós, del Museu de Poblet, i JoanYeguas, conservador del departament de Renaixement i Barroc del MNAC, que hanpublicat la seva troballa a la revista ArsMagazine. Com expliquen en aquesta revista, per confirmar que es tractava d’unaobra de Joan de Joanes van haver de comparar-la amb les seves altrescrucifixions identificades. Les similituds entre un calvari de Joanes exposat al’Spanish Gallery del castell d’Auckland i la peça del monestir són tanmarcades que els investigadors no van dubtar que les havia fet el mateixartista.  

Elllegat de Joan de Joanes

Joan Vicent Macip, més conegut com a Joan de Joanes, vaser un dels artistes hispànics més respectat i sol·licitat del seu temps. Elseu llegat està dispers per tot el món, i les seves obres es poden veure alsEstats Units, a Itàlia, a museus tan reconeguts com el Museu del Prado, entre d’altres.Tot i la poca documentació sobre la seva vida i obres, els historiadors elconsideren com l’introductor de l’avantguarda artística italiana a Espanya. És peraquest motiu que la recent descoberta és gairebé com un tresor, i ha estatrebuda amb gran alegria per part del monestir. 

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció