En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Ignasi Arbusà, de l'Associació Catalana d'Estudis Bioètics, diu que els avortaments baixarien amb una llei restrictiva eficaç

El consultor sanitari i expert en bioètica Ignasi Arbusà ha dit aquest dilluns al matí, en el Mirador de l’actualitat del programa El primer cafè…

30 desembre 2013

Redacció

Comparteix

El consultor sanitari i expert en bioètica Ignasi Arbusà ha dit aquest dilluns al matí, en el Mirador de l’actualitat del programa El primer cafè de Ràdio Estel, que el 85 per cent de les dones que han avortat els últims anys, amb la llei del 2010, ho van fer a petició pròpia i sense acollir-se a cap supòsit. També ha explicat que el 42 per cent de les que han avortat fins ara a Catalunya són immigrants, i que la píndola de l’endemà, que ha qualificat de “mètode abortiu”, ha contribuït al lleuger descens de 6.000 persones que reflecteixen les dades del 2012, revelades aquests dies pel Ministeri de Sanitat. Malgrat tot, la xifra d’avortaments és més de 22.000 a Catalunya i més de 112.000 al conjunt d’Espanya. Sobre la reforma de la llei de l’avortament, aprovada ara fa 10 dies pel govern espanyol, el doctor Arbusà ha assegurat que era necessària, alhora que ha lamentat que el PP la tiri endavant en solitari, “sense el consens amb les altres forces polítiques”. Arbusà ha dit que “la legislació imposada des de l’anterior govern espanyol tenia no només greus mancances, sinó també greus atemptats contra la dignitat de la persona”, alhora que ha conclòs que “la proposta és positiva precisament perquè és més restrictiva i realment més progressista”.

Per la seva banda, la presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social, Francina Alsina, ha lamentat “que s’utilitzi la dona i la seva dignitat com a arma de confrontació política”, i ha defensat que la condició femenina i la igualtat no van lligades a un pretès dret a avortar. “Des del respecte a totes les sensibilitats, a les feministes i als partidaris de l’avortament lliure, em posa nerviosa que es parli del dret al propi cos, quan totes les dones que hagin tingut una criatura a dintre saben perfectament que la vida que porten ja no és el seu propi cos. Per tant, el que es diu no és cert”, ha explicat.

I el president de la Plataforma per la Família Catalunya-ONU 2014, Daniel Arasa, que també ha participat en el debat, ha subratllat la importància d’una educació sexual basada en l’amor, i ha lamentat que els joves catalans sovint trobin en el sexe un esclavatge que no porta enlloc. Arasa ha destacat que “són moltíssims els nois i noies catalans que no s’han format adequadament en la sexualitat, però sobretot perquè no han après a estimar”. En el mateix sentit, ha lamentat que, “quan s’arriba a una situació en què el sexe ho és tot sense cap consideració més, l’avortament es fa imprescindible i queda convertit en un mètode anticonceptiu com qualsevol altre”.

El govern espanyol i bona part de càrrecs i dirigents del PP, malgrat alguna discrepància, donen suport a la reforma de l’avortament, mentre que tota l’oposició, començant pels socialistes, la critiquen amb qualificatius durs i acusant l’executiu de Rajoy d’anar contra els drets de les dones. En el terreny social, entitats de defensa de la vida i la família, entre elles la Fundació ProVida i el Fòrum Espanyol de la Família, també han aplaudit amb matisos el projecte.

Més actualitat

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció