En directe

Fabricació Pròpia

MEDICINA

Ildefons Oliveras, afectat per l'ELA: "Avui és el millor dia"

Coneix la història d'Ildefons Oliveras, a qui van diagnosticar Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) fa tres anys

14 setembre 2023

Redacció

Comparteix
Ildefons Oliveras, afectat per l'ELA, als estudis de Ràdio Estel

Coneix la història d'Ildefons Oliveras, a qui van diagnosticar Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) fa tres anys.

De la mà de Rut Queralt, aquest home ens ha explicat com conviu amb la malaltia i com ha canviat la seva vida en tan pocs temps. "Possiblement, el meu diagnòstic va arribar tard, però d'haver-ho sabut abans, no hagués avançat res".

"El meu diagnòstic va arribar tard"

"Vaig anar al metge que no va saber diagnosticar-m'ho i li vaig dir que tingui cura amb altres malalts, i que si troba un quadre semblant al meu, pensi que pot ser ELA".

En qualsevol cas, Ildefons creu que ara, aquesta malaltia es coneix molt més gràcies a Juan Carlos Unzué, amb el qual presenta paral·lelismes: "Ell va fer públic que tenia ELA el 18 de juny i a mi m'ho van dir el 19 de juny".

Juan Carlos Unzué va fer públic que tenia ELA el 18 de juny i a mi m'ho van dir el 19"

L'eutanàsia

Aquest home extraordinari demanda més sensibilitat a la política per poder ajudar als malalts d'ELA més vulnerables. Perquè no és només una malaltia dura perquè et va consumint a poc a poc, sinó perquè "a més de matar-te, si tens quatre duros, t'arruïna".

"Aquesta malaltia no només et mata, sinó que, si tens quatre duros, també t'arruïna"

Sobre l'eutanàsia, Oliveras la considera esgarrifant, però respecta qui decideixi morir perquè no pot aguantar més. No obstant això, denuncia que molta gent prengui aquest camí perquè no té recursos per continuar endavant. "Polítics, això és una vergonya".

Dos projectes que donen vida

Amb Ildefons també hem parlat de la importància de la Fundació Catalana d'ELA Miquel Valls, que lluita per alentir els efectes de la malaltia i augmentar l'esperança de vida.

Però també hem tingut temps pels dos projectes que, segons ell mateix diu, li han donat la vida que l'ELA li treu. El primer és el conte 'Mà Amiga', un regal dels seus fills amb un protagonista molt especial, ell, que neix per explicar la malaltia a grans i petits. El segon és una samarreta en què apareix una frase quan surts fora a gaudir del dia i li dona el sol: "Avui és el millor dia". Un lema familiar que va sortir d'una conversa entre germans i una samarreta només visible quan sortim a viure.

"Encara hi ha gent que em pregunta si estic millor"-diu Ildefons. Mai estaré millor!" Potser per això fa tot això per donar a conèixer la malaltia.

Ildefons Olivares i la seva dona amb la samarreta que es "completa" quan li dona el sol

Ildefons i la seva dona mostrant els dos projectes vitals per donar a conèixer la malaltia.

Entrevista a Ildefons Oliveras, afectat per l'ELA

0:00 / 0:00

Més actualitat

CULTURA

TEATRE

Sergi López: "El teatre apolític és el més fatxa que hi ha"

L'actor Sergi López als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'actor Sergi López fa al programa 'La Caravana' un al·legat a favor de la cultura i de la societat que es mulla. "El que fem no pot ser inofensiu"

19 juny 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

política

L'economista Josep Reyner: "La proposta de finançament singular per Catalunya és viable"

imatge de recurs

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de la comissió d'economia catalana del Col·legi d’Economistes creu que el model actual de finançament "fa aigües" 

18 juny 2024

Redacció

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció