En directe

Cocodril Club

ARQUEBISBAT DE BARCELONA

Inauguració de l’orgue restaurat de Sant Just i Pastor

La basílica delsSants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona es va vestir de gala el dissabte 10 demarç per acollir la benedicció de la restauració…

13 març 2018

Macià Grau

Comparteix

La basílica delsSants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona es va vestir de gala el dissabte 10 demarç per acollir la benedicció de la restauració del seu orgue. L’instrument,que és un dels pocs que van sobreviure a la guerra civil i era l’únic queencara no s’havia restaurat, és el darrer esglaó d’una llarguíssima tradició d’orguesa Sant Just que va començar l’any 1495.

L’acte de benediccióel va presidir el pare abat de Montserrat, Josep M. Soler, i va comptar amb unaactuació de l’organista P. Jordi-Agustí Piqué, que va mostrar a tots els assistentsel so de l’orgue restaurat.

Una de lespeculiaritats d’aquest instrument que mereixen una atenció especial és la sevaconfiguració, ja que tot i ser construït per Miquel Beltran el 1906, téelements dels orgues anteriors de la basílica, que daten del segle XVII. Aixídoncs, l’orgue és el fruit d’un procés de segles en el qual han participat gransmestres de l’orgueneria catalana, que han adaptat l’instrument a les necessitatslitúrgiques i culturals de cada època.

 

Una restauració de més de 10 anys

L’estat de l’orgueabans de la restauració era un cúmul de disfuncions, des de fuites i traspassosd’aire fins al desafinament d’algunes notes, a causa de les condicions ambientalsextremes com les goteres al sostre i l’acció dels corcs. És per això que l’any2008 es va decidir recuperar l’orgue, de la mà de l’orguener Joan CarlesCastro. Per motius de salut però, no va poder continuar la seva tasca i les obresvan quedar paralitzades fins que el 2016 el rector de la Basílica Mn. ArmandPuig i Tàrrech va donar un gran impuls a la restauració, que ha finalitzat ambla seva inauguració aquest dissabte.

El treball final d’aquestsdos anys l’ha realitzat el taller Blancafort de Collbató sota la direcció delmestre orguener Albert Blancafort, en un procés minuciós en el qual s’hanrespectat  els elements i tècniques de l’època.

Durant aquests anyss’ha descobert que moltes peces sobrepassaven les pitjors previsions, i això hafet que la tasca del taller fos encara més difícil, tot i que finalment s’hananat superat els problemes a mesura que avançava el muntatge. Un exemple és eldels tubs de fusta, que presentaven un gran nombre d’esquerdes, i que vannecessitar una intervenció i un ajust en profunditat.  

L’orgue restaurat tornaràa sonar el proper diumenge 18 de març, de la mà de l’organista Bernat Bailbé,organista titular de la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, i de Juan dela Rubia, organista titular de la Sagrada Família. El primer actuarà a les 12.30,mentre que el segon ho farà a la tarda, a les 19.00.

 

 

Més actualitat

POLÍTICA

Antoni Bayona defensa que la llei d'amnistia "es pot emparar en la Constitució" tot i que "és un text rígid que és víctima de si mateix"

Imatge de la Constitució Espanyola

L'exlletrat del Parlament que es va posicionar en contra del referèndum l'any 2017, avala la consulta pactada entre Junts i el PSOE

6 desembre 2023

Redacció

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció