En directe

Fórmula Estel

ARQUEBISBAT DE BARCELONA

Inauguració de l’orgue restaurat de Sant Just i Pastor

La basílica delsSants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona es va vestir de gala el dissabte 10 demarç per acollir la benedicció de la restauració…

13 març 2018

Macià Grau

Comparteix

La basílica delsSants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona es va vestir de gala el dissabte 10 demarç per acollir la benedicció de la restauració del seu orgue. L’instrument,que és un dels pocs que van sobreviure a la guerra civil i era l’únic queencara no s’havia restaurat, és el darrer esglaó d’una llarguíssima tradició d’orguesa Sant Just que va començar l’any 1495.

L’acte de benediccióel va presidir el pare abat de Montserrat, Josep M. Soler, i va comptar amb unaactuació de l’organista P. Jordi-Agustí Piqué, que va mostrar a tots els assistentsel so de l’orgue restaurat.

Una de lespeculiaritats d’aquest instrument que mereixen una atenció especial és la sevaconfiguració, ja que tot i ser construït per Miquel Beltran el 1906, téelements dels orgues anteriors de la basílica, que daten del segle XVII. Aixídoncs, l’orgue és el fruit d’un procés de segles en el qual han participat gransmestres de l’orgueneria catalana, que han adaptat l’instrument a les necessitatslitúrgiques i culturals de cada època.

 

Una restauració de més de 10 anys

L’estat de l’orgueabans de la restauració era un cúmul de disfuncions, des de fuites i traspassosd’aire fins al desafinament d’algunes notes, a causa de les condicions ambientalsextremes com les goteres al sostre i l’acció dels corcs. És per això que l’any2008 es va decidir recuperar l’orgue, de la mà de l’orguener Joan CarlesCastro. Per motius de salut però, no va poder continuar la seva tasca i les obresvan quedar paralitzades fins que el 2016 el rector de la Basílica Mn. ArmandPuig i Tàrrech va donar un gran impuls a la restauració, que ha finalitzat ambla seva inauguració aquest dissabte.

El treball final d’aquestsdos anys l’ha realitzat el taller Blancafort de Collbató sota la direcció delmestre orguener Albert Blancafort, en un procés minuciós en el qual s’hanrespectat  els elements i tècniques de l’època.

Durant aquests anyss’ha descobert que moltes peces sobrepassaven les pitjors previsions, i això hafet que la tasca del taller fos encara més difícil, tot i que finalment s’hananat superat els problemes a mesura que avançava el muntatge. Un exemple és eldels tubs de fusta, que presentaven un gran nombre d’esquerdes, i que vannecessitar una intervenció i un ajust en profunditat.  

L’orgue restaurat tornaràa sonar el proper diumenge 18 de març, de la mà de l’organista Bernat Bailbé,organista titular de la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, i de Juan dela Rubia, organista titular de la Sagrada Família. El primer actuarà a les 12.30,mentre que el segon ho farà a la tarda, a les 19.00.

 

 

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció