En directe

Fórmula Estel

ARQUEBISBAT DE BARCELONA

Inauguració de l’orgue restaurat de Sant Just i Pastor

La basílica delsSants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona es va vestir de gala el dissabte 10 demarç per acollir la benedicció de la restauració…

13 març 2018

Macià Grau

Comparteix

La basílica delsSants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona es va vestir de gala el dissabte 10 demarç per acollir la benedicció de la restauració del seu orgue. L’instrument,que és un dels pocs que van sobreviure a la guerra civil i era l’únic queencara no s’havia restaurat, és el darrer esglaó d’una llarguíssima tradició d’orguesa Sant Just que va començar l’any 1495.

L’acte de benediccióel va presidir el pare abat de Montserrat, Josep M. Soler, i va comptar amb unaactuació de l’organista P. Jordi-Agustí Piqué, que va mostrar a tots els assistentsel so de l’orgue restaurat.

Una de lespeculiaritats d’aquest instrument que mereixen una atenció especial és la sevaconfiguració, ja que tot i ser construït per Miquel Beltran el 1906, téelements dels orgues anteriors de la basílica, que daten del segle XVII. Aixídoncs, l’orgue és el fruit d’un procés de segles en el qual han participat gransmestres de l’orgueneria catalana, que han adaptat l’instrument a les necessitatslitúrgiques i culturals de cada època.

 

Una restauració de més de 10 anys

L’estat de l’orgueabans de la restauració era un cúmul de disfuncions, des de fuites i traspassosd’aire fins al desafinament d’algunes notes, a causa de les condicions ambientalsextremes com les goteres al sostre i l’acció dels corcs. És per això que l’any2008 es va decidir recuperar l’orgue, de la mà de l’orguener Joan CarlesCastro. Per motius de salut però, no va poder continuar la seva tasca i les obresvan quedar paralitzades fins que el 2016 el rector de la Basílica Mn. ArmandPuig i Tàrrech va donar un gran impuls a la restauració, que ha finalitzat ambla seva inauguració aquest dissabte.

El treball final d’aquestsdos anys l’ha realitzat el taller Blancafort de Collbató sota la direcció delmestre orguener Albert Blancafort, en un procés minuciós en el qual s’hanrespectat  els elements i tècniques de l’època.

Durant aquests anyss’ha descobert que moltes peces sobrepassaven les pitjors previsions, i això hafet que la tasca del taller fos encara més difícil, tot i que finalment s’hananat superat els problemes a mesura que avançava el muntatge. Un exemple és eldels tubs de fusta, que presentaven un gran nombre d’esquerdes, i que vannecessitar una intervenció i un ajust en profunditat.  

L’orgue restaurat tornaràa sonar el proper diumenge 18 de març, de la mà de l’organista Bernat Bailbé,organista titular de la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, i de Juan dela Rubia, organista titular de la Sagrada Família. El primer actuarà a les 12.30,mentre que el segon ho farà a la tarda, a les 19.00.

 

 

Més actualitat

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció