En directe

Estel Migdia

SOCIETAT

Jaume Aspa: "L'eufòria ens agrada, però ens fa perdre el control"

Els experts han avisat que, després de la pandèmia del coronavirus, hi haurà un augment de malalties mentals i, en concret, dels casos d'ansietat, depressió,…

26 maig 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
Els experts han avisat que, després de la pandèmia del coronavirus, hi haurà un augment de malalties mentals i, en concret, dels casos d'ansietat, depressió, agorafòbies i brots de pànic. Estudis recents, com ara el que van posar en marxa ara fa un mes els investigadors de l'Institut de Recerca de Can Ruti, mostren, entre altres dades, que els joves tenen més ansietat que no pas les persones grans. Jaume Aspa, psicòleg expert en drogodependències, ha valorat les dades aquest dilluns en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel. Ha dit que “passar tant de temps amb tantes restriccions té inevitablement efectes negatius, perquè l'ésser humà necessita moure’s i relacionar-se”. Aspa també ha dit que “el fet de poder sortir pot fins i tot generar certa contradicció a les persones, que perden la prudència i la por com a eines d’autoprotecció davant la pandèmia”.
El psicòleg ha valorat, d'altra banda, les escenes d’aglomeracions que hem vist en el període de descalada. Ha reconegut que “l'eufòria és una estat que ens agrada, però també ens fa perdre el control”. A més, ha afegit que “cal sortir amb prudència” i que, “també des d'un punt de vista emocional, cal tenir tranquil·litat”. Preguntat per la seva tasca com a psicòleg en temps de confinament, Jaume Aspa ha explicat que “moltes persones han desconnectat i s’han tancat a fer tractament a distància”. A més, ha afegit que “el confinament ha creat angoixa, perquè s’han perdut les rutines i s’han canviat els hàbits, fet que ha provocat que augmentin les simptomatologies que ja existien prèviament”.
Finalment, preguntat sobre com el confinament ha pogut afectar joves i adolescents, Aspa ha dit que “aquesta reclusió té efectes negatius per a tothom”.  En aquesta línia, ha comentat que s’han trobat “grups de joves que ja tenien uns hàbits d’aïllament social abans de la pandèmia i que han seguit amb les seves rutines, però exagerades, en una dinàmica que ha fet augmentar la desconnexió social”. Aspa també ha afirmat que, “en altres casos, han augmentat les pors i la distorsió de la realitat”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 25 de maig.

Més actualitat

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció