En directe

La taula de l'Evangeli

RÀDIO ESTEL

Joan Armengol, guardonat amb el Premi d'Honor Ciutat d'Igualada

El periodista Joan Armengol ha estat guardonat amb el Premi d'Honor Ciutat d'Igualada, que rebrà aquest diumenge, a les 11.30h en un acte sense públic…

17 novembre 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
El periodista Joan Armengol ha estat guardonat amb el Premi d'Honor Ciutat d'Igualada, que rebrà aquest diumenge, a les 11.30h en un acte sense públic al Teatre Municipal l’Ateneu, de la capital de l'Anoia, que estarà conduït pel periodista Jordi Còdol. Als seus 86 anys, aquest gran comunicador afegeix un altre reconeixement a la seva trajectòria, que inclouen 15 anys a Ràdio Estel, on va dirigir i va presentar el programa Amb llum pròpia entre els anys 1996 i 2011. Aquest espai setmanal, que s'emetia els divendres a les 23 hores, ha estat tot un referent de la seva aportació al periodisme audiovisual: l'entrevista personal. Han passat pels micròfons del carismàtic Joan Armengol des de Joaquín Navarro Valls, que va ser portaveu de la Santa Seu, fins a l'exvicepresident del govern espanyol Narcís Serra, passant per nombrosos bisbes, dirigents polítics i grans referents de la literatura, el cinema i la cultura en general.
Joan Armengol i Costa, nascut a Igualada el 17 d'agost de 1934, ha treballat a Ràdio Igualada, Ràdio Barcelona - Cadena SER, Ràdio Nacional d'Espanya, Televisió Espanyola, el diari El Correo Catalán i altres mitjans, abans de la seva etapa a Ràdio Estel. Ha estat un prolífic entrevistador, amb unes 50.000 entrevistes realitzades durant la seva dilatada carrera. Entre les persones que han contestat a les seves preguntes, tenim coneguts personatges entre els quals destaquen Ladislao Kubala, Grace Kelly, Rainier III de Mònaco, Vittorio Gassman, Kirk Douglas, Salvador Dalí, Josep Pla, Richard Nixon, Josep Tarradellas, Jacques Cousteau, Aldo Moro, Fidel Castro, Orson Welles, Gina Lollobrigida, Claudia Cardinale, Ella Fitzgerald, Yehudi Menuhin, Joan de Borbó, Nelson Mandela, i els Beatles (amb una famosa fotografia on Armengol surt al costat del quartet de Liverpool mentre baixava de l'avió el 1965 a Barcelona).

Fill de Jaume Armengol i Teresa Costa, Joan Armengol va estudiar als escolapis. La seva carrera periodística va començar a Ràdio Joventut Igualada, on va tenir l'honor de pronunciar les paraules inicials de la primera emissió oficial, el 22 de gener de 1950: "Aquí, Ràdio Igualada". En els seus inicis, va ser dirigent esportiu i periodista a la capital de l'Anoia, amb les cròniques dels partits del CF Igualada, l'Igualada Hoquei Club i les competicions dels Jocs Escolars. D'altra banda, després de presentar molts actes en escenaris barcelonins (activitat que de fet va mantenir parcialment després), va entrar a treballar el 1957 a Ràdio Barcelona, on va fer un gran nombre d'entrevistes amb un estil molt incisiu i àgil. L'any 1971, va iniciar una nova etapa a Televisió Espanyola com a redactor, mentre compaginava aquesta tasca amb altres a Ràdio Nacional. Va ser editor de l'Informatiu Miramar, coordinador i adjunt al cap d'Informatius de TVE Catalunya i director de Programes Especials. A la cadena SER, Armengol va ser presentador del Festival de San Remo i del Festival de la Cançó Iberoamericana.
En moments històrics, Joan Armengol va tenir una participació singular. Per exemple, va viatjar amb el president català Josep Tarradellas en l'avió que el retornava a Espanya des de l'exili l'any 1977. A més, va anar a Cuba i a Veneçuela en l'avió del president espanyol Adolfo Suárez en diversos viatges d'Estat. També va ser acadèmic fundador de l'Acadèmia de les Ciències i les Arts de Televisió i col·laborador de la revista Ondas. En el terreny personal, té dos fills: Thaïs, de 52 anys, i Senén, de 49.

Altres premis i distincions

Finalment destaquem que Armengol ha estat distingit amb els Premis Ondas (1968), el Premi Nacional de Ràdio de l'antic Ministeri d'Informació i Turisme, el Ciutat de Barcelona, l'Òscar de la Comunicació i la Medalla de la Ciutat al Mèrit Cultural d'Igualada. El juliol de 2004 va ser distingit amb el premi Antena d'Or 2003 per la seva trajectòria professional. El 28 de novembre de 2008, a més, va rebre el Micròfon d'Or per la seva dilatada promoció de l'esport, en el marc de la 26a Nit del Dirigient de l'Esport, celebrada a l'Hotel Avenida Palace de Barcelona. I el 2011 va rebre la menció d'honor en els XI Premis de Ràdio Associació de Catalunya. Més enllà de reconeixements, Ràdio Estel i Catalunya Cristiana, amb la societat catalana en general, segueixen tenint un referent i un amic amb el qual mantenen la comunicació i, sobretot, l'afecte.

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció