En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Joan Morell (CIU), Fernando Sánchez Costa (PP) i Javi López (PSC) coincideixen a dir que, en el diàleg, no hi ha terminis

El diputat de Convergència i Unió Joan Morell, el del PP Fernando Sánchez Costa i el nou candidat del PSC a les eleccions europees Javi…

4 març 2014

Comparteix

El diputat de Convergència i Unió Joan Morell, el del PP Fernando Sánchez Costa i el nou candidat del PSC a les eleccions europees Javi López han coincidit aquest dimarts a l’hora d’assegurar que, en el diàleg, no hi ha d’haver terminis, malgrat la convocatòria d’una consulta per al 9 de novembre sobre la independència de Catalunya. En el Mirador de l’actualitat del programa El primer cafè de Ràdio Estel, Morell ha reconegut les dificultats de fer viable la consulta en els termes pactats per la majoria de forces catalanes, però ha demanat obertura a tothom. El també exalcalde de Pineda de Mar ha assegurat que “legítimament cadascú té la seva posició sobre la consulta i sobre una possible independència”, alhora que ha afegit que “no hi hauria d’haver cap problema amb l’organització d’una consulta al poble de Catalunya, sempre pactada i de forma legal”. El parlamentari nacionalista ha estat clar a l’hora d’analitzar la situació: “Com que ara necessitem el permís del govern espanyol per fer la consulta, demanem que ens la deixin fer, pacíficament i amb consens. Quina por hi ha? Quin problema hi ha si es pregunta?”.

Per la seva banda, el socialista Javi López ha recordat que el seu partit té, en el programa per als propers anys, una reforma constitucional que cal articular amb un diàleg, per a la consulta i per a tota mena d’acords, i ha acosat el govern espanyol de no facilitar aquests pactes. “Cal que reconeguem que hi ha un problema polític, per a Catalunya i per a Espanya, i que només es pot abordar des del reconeixement i la negociació, des del govern espanyol i des de la Generalitat”, ha dit. En aquest sentit, ha conclòs que “és un error l’actitud de Rajoy de negar l’evidència, l’existència d’un problema, i tancar la porta a fórmules de negociació”. En canvi, el diputat popular Fernando Sánchez Costa ha apuntat que el problema no és Mariano Rajoy, sinó la mateixa convocatòria de la consulta, per assegurar que “Rajoy és conscient del que passa a Catalunya, perquè es relaciona constantment, cada setmana, amb el PP català”. Sobre la posició de la seva formació, Sánchez Costa ha afirmat que els seus dirigents “estan disposats a parlar, a dialogar per intentar millorar de debò la situació dels catalans, però no a posar un salvavides a Artur Mas per solucionar-li el seu problema”.

Recordem que el diàleg sobre la voluntat política de decidir el futur de Catalunya des d’aquí, expressada per la majoria dels catalans a través de la seva representació parlamentària, conviu ara amb la necessitat d’un diàleg amb el govern espanyol i en l’àmbit del Congrés i el Senat de Madrid. El temps de marge es redueix, i Artur Mas haurà de decidir, després de parlar amb les forces polítiques com ell mateix ha dit, si es donen les condicions perquè el 9 de novembre es faci la consulta, amb la doble pregunta sobre l’estat propi o la independència, o si es convoquen eleccions anticipades per a la mateixa data o potser per a més endavant.

Podeu sentir tot el col·loqui aquí (a partir del minut 25'50")

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció