En directe

La Caravana

EDUCACIÓ

Sense categoria

Joaquim Nadal: "Quan apareix un cas d'abús sexual: sanció immediata de caràcter preventiu i apartar el cas del contacte. Cal ser contundent des de l'inici"

El conseller de Recerca i Universitats ha dit a Ràdio Estel que l’administració ha de ser més ràpida i severa davant dels casos d’assetjament perquè si no “els temes es podreixen i es perpetuen”

17 març 2023

Redacció

Comparteix

En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, Joaquim Nadal ha deixat molt clar que quan hi ha un cas d’abús sexual o d’assetjament laboral en una universitat, el centre ha de ser fulminant i contundent. El conseller de Recerca i Universitats ho ha dit en referència al cas de la Univeristat Autònoma de Barcelona, on un professor ha estat acusat per 8 estudiants.

“A vegades dona la impressió que l’administració, entre que es produeix una primera una alerta i es ratifica una reacció, passa massa temps. El que cal fer, des del primer moment en què apareix un cas, és sancionar immediatament amb caràcter preventiu”

“A vegades dona la impressió que l’administració, entre que es produeix una primera una alerta i es ratifica una reacció, passa massa temps. El que cal fer, des del primer moment en què apareix un cas, és sancionar immediatament amb caràcter preventiu”, ha afegit Nadal, que ha estat molt taxatiu i ha dit que "s’ha d’apartar el cas del contacte i, un cop això ha passat, en respecte als drets de tothom, s’han de començar les actuacions, però primer s’ha de ser contundent perquè “els temes no es podreixin i es perpetuïn”.

Joaquim Nadal, conseller d'Universitats i Recerca, als estudis de Ràdio Estel

En aquest sentit, Nadal ha sentenciat que si hi ha una denúncia s’ha de tallar d’arrel i evitar que hi hagi contacte entre el denunciat i el denunciant. “És possible que, amb anterioritat, algú de l’administració o del departament estigués assabentat d’aquest cas o d’altres que s’han produït en altres universitats però, quan jo prenc possessió, si el tema ja existia, ningú no me’n parla. I, quan me n’assabento, el que intento és garantir que la universitat ha actuat amb celeritat respecte els protocols que té establerts i que, considero, són raonables. Quan a mi m’arriba, no ha de passar ni una fracció de segon en què no es comencin les actuacions per separar de les PAU aquest professor." 

"Quan a mi m’arriba, no ha de passar ni una fracció de segon en què no es comencin les actuacions per separar de les PAU aquest professor." 

Nova llei d'Universitats

Sobre la nova llei d'Universitats que ha tirat endavant el govern espanyol i que ha d'entrar en vigor en els pròxims mesos, Joaquim Nadal ha dit que li agrada "més ara que quan va arribar a la conselleria", perquè des de la Generalitat s'han encarregat "d'esmenar-la" per "frenar els riscos que comportava pel model català d'universitats". Per tant, Nadal ha assegurat que un cop entri en vigor caldrà modificar els estatuts de les universitats per adaptar-los a la nova normativa i "veure de quina manera es poden aprofitar les escletxes que permet la nova llei".

Segons el conseller, aquestes escletxes permetran "tenir un model de recerca específic i també un model propi de contractació" que "facilitarà un equilibri entre personal funcionari i temporal". En aquest sentit, Joaquim Nadal ha dit que els professors associats "no han de patir" perquè des del departament impulsaran un pla de xoc "per estabilitzar els seus llocs de feina, millorant el seu contracte i el seu salari".

Reducció de preus

D'altra banda, sobre la possibilitat de reduir les taxes universitàries que paguen els estudiants, el conseller Nadal ha explicat que "la voluntat és reduir-los progressivament", però que si es fa caldrà augmentar la partida de les universitats als pressupostos per evitar que els centres es quedin sense finançament.

Entrevista a Joaquim Nadal, conseller d'Universitats i Recerca

0:00 / 0:00

Més actualitat

Marta Pontnou: "No n’hi ha prou amb empoderar-nos. Necessitem unes lleis que vagin més enllà de les nostres eines"

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí, fent la presentació del pla d'acció per combatre la pressió estètica.

L’assessora d’imatge i membre del grup d’experts que ha elaborat el pla contra la pressió estètica proposa “canviar el sistema de consumir i anar cap a un model de roba sota demanda”

27 març 2023

Redacció

Esther Giménez-Salinas: "Els països que tenen pena de mort, no tenen una situació més pacífica ni menys violenta"  

D'aquesta manera, la síndica de greuges ha defensat un sistema penal menys punitiu i més basat en la reparació del dany a la víctima en aquells casos on la situació ho permeti

24 març 2023

Redacció

Jaume Collboni aposta per reduir les escales de creuers i que el port de Barcelona sigui el punt de sortida dels viatgers

Jaume Collboni, als estudis de Ràdio Estel

El candidat del PSC a Barcelona assegura que "l'Eixample es pot pacificar si s'augmenta l'oferta de transport públic"

23 març 2023

Redacció / Arquebisbat de Tarragona