En directe

Fórmula Estel

EDUCACIÓ

Sense categoria

Joaquim Nadal: "Quan apareix un cas d'abús sexual: sanció immediata de caràcter preventiu i apartar el cas del contacte. Cal ser contundent des de l'inici"

El conseller de Recerca i Universitats ha dit a Ràdio Estel que l’administració ha de ser més ràpida i severa davant dels casos d’assetjament perquè si no “els temes es podreixen i es perpetuen”

17 març 2023

Redacció

Comparteix

En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, Joaquim Nadal ha deixat molt clar que quan hi ha un cas d’abús sexual o d’assetjament laboral en una universitat, el centre ha de ser fulminant i contundent. El conseller de Recerca i Universitats ho ha dit en referència al cas de la Univeristat Autònoma de Barcelona, on un professor ha estat acusat per 8 estudiants.

“A vegades dona la impressió que l’administració, entre que es produeix una primera una alerta i es ratifica una reacció, passa massa temps. El que cal fer, des del primer moment en què apareix un cas, és sancionar immediatament amb caràcter preventiu”

“A vegades dona la impressió que l’administració, entre que es produeix una primera una alerta i es ratifica una reacció, passa massa temps. El que cal fer, des del primer moment en què apareix un cas, és sancionar immediatament amb caràcter preventiu”, ha afegit Nadal, que ha estat molt taxatiu i ha dit que "s’ha d’apartar el cas del contacte i, un cop això ha passat, en respecte als drets de tothom, s’han de començar les actuacions, però primer s’ha de ser contundent perquè “els temes no es podreixin i es perpetuïn”.

Joaquim Nadal, conseller d'Universitats i Recerca, als estudis de Ràdio Estel

En aquest sentit, Nadal ha sentenciat que si hi ha una denúncia s’ha de tallar d’arrel i evitar que hi hagi contacte entre el denunciat i el denunciant. “És possible que, amb anterioritat, algú de l’administració o del departament estigués assabentat d’aquest cas o d’altres que s’han produït en altres universitats però, quan jo prenc possessió, si el tema ja existia, ningú no me’n parla. I, quan me n’assabento, el que intento és garantir que la universitat ha actuat amb celeritat respecte els protocols que té establerts i que, considero, són raonables. Quan a mi m’arriba, no ha de passar ni una fracció de segon en què no es comencin les actuacions per separar de les PAU aquest professor." 

"Quan a mi m’arriba, no ha de passar ni una fracció de segon en què no es comencin les actuacions per separar de les PAU aquest professor." 

Nova llei d'Universitats

Sobre la nova llei d'Universitats que ha tirat endavant el govern espanyol i que ha d'entrar en vigor en els pròxims mesos, Joaquim Nadal ha dit que li agrada "més ara que quan va arribar a la conselleria", perquè des de la Generalitat s'han encarregat "d'esmenar-la" per "frenar els riscos que comportava pel model català d'universitats". Per tant, Nadal ha assegurat que un cop entri en vigor caldrà modificar els estatuts de les universitats per adaptar-los a la nova normativa i "veure de quina manera es poden aprofitar les escletxes que permet la nova llei".

Segons el conseller, aquestes escletxes permetran "tenir un model de recerca específic i també un model propi de contractació" que "facilitarà un equilibri entre personal funcionari i temporal". En aquest sentit, Joaquim Nadal ha dit que els professors associats "no han de patir" perquè des del departament impulsaran un pla de xoc "per estabilitzar els seus llocs de feina, millorant el seu contracte i el seu salari".

Reducció de preus

D'altra banda, sobre la possibilitat de reduir les taxes universitàries que paguen els estudiants, el conseller Nadal ha explicat que "la voluntat és reduir-los progressivament", però que si es fa caldrà augmentar la partida de les universitats als pressupostos per evitar que els centres es quedin sense finançament.

Entrevista a Joaquim Nadal, conseller d'Universitats i Recerca

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Quim Llisorgas: "Finalment, tots arribarem a tenir una discapacitat"

L'actor Quim Llisorgas a Ràdio Estel

Quim Llisorgas, conegut pel seu paper d'Hèctor a la sèrie 'Com si fos ahir' de 3Cat, explica a 'La Caravana' com ha aconseguit ser actor amb la síndrome de Joubert

12 abril 2024

Redacció

ABUSOS SEXUALS

La nova executiva de la Conferència Episcopal inicia els contactes amb les associacions de víctimes d’abusos 

abusos sexuals en el sí de l’Església

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l’Associació Infància Robada, Juan Cuatrecasas, avança que ha parlat amb el vicepresident José Cobo i li ha demanat que rebutgi “l’informe Dagnino” i treballi en un nou marc jurídic

12 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Ton Vieira: "Trobo a faltar assessorament psicològic als rodatges"

Ton Vieira: "Trobo a faltar assessorament psicològic als rodatges"

Ton Vieira és en Jairo, un jugador de futbol colombià que viu de primera mà el racisme, a L'Acadèmia, la nova sèrie de 3Cat

11 abril 2024