En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

Joaquín Urías: "El CGPJ no pot paralitzar la llei d'amnistia"

L'exlletrat del Tribunal Constitucional titlla d'inconstitucional la maniobra del PP al Senat per posar traves a la futura llei d'amnistia

3 novembre 2023

Redacció

Comparteix

El professor de dret constitucional i abans lletrat del Tribunal Constitucional (TC), Joaquín Urías, defensa en una entrevista al programa La Caravana de Ràdio Estel que els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no poden paralitzar la llei d'amnistia.

Sobre el CGPJ i la llei d'amnistia

"No tenen res a dir. Si diuen alguna cosa, serà una declaració que no tindria cap efecte jurídic", remarca sobre les funcions del CGPJ en aquest tema. Aquesta setmana, vuit vocals han demanat al president, Vicente Guilarte, convocar un ple extraordinari per debatre si fa una declaració inconstitucional sobre l'amnistia.

El ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, durant una roda de premsa a la seu del PSC per explicar l'acord entre els socialistes i ERC per a la investidura
El ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, durant una roda de premsa a la seu del PSC per explicar l'acord entre els socialistes i ERC per a la investidura | ACN

Sobre el mandat caducat dels membres del CGPJ, Urías lamenta que a la pràctica Espanya no hauria de tenir un òrgan que governa al jutge. "El Parlament no és capaç de renovar-ho perquè el PP ho bloqueja. El partit sap que té majoria dins el Consell i, per tant, si ho canviessin deixarien de tenir-la". En aquest sentit, lamenta que això no garanteix la independència judicial a Espanya.

"La llei d'amnistia no serà inconstitucional"

L'abans lletrat del TC ha assegurat que la proposta de la nova llei, tot i no tenir el text concret, no serà inconstitucional. A més, creu que la norma serà benvinguda, ja que és "una manera de superar el passat entorn del Procés". Urías ha admès que en alguns casos la justícia va actuar de "manera desproporcionada, aplicant penes altíssimes" als líders independentistes. Amb tot, l'Urías ha valorat que si tira endavant, es repararan els excessos judicials i no serà negatiu pel país.

"La llei d'amnistia serà benvinguda, ja que és una manera de superar el passat entorn del Procés"

Sobre la maniobra del PP al Senat, per posar traves a la futura llei, Urías ho titlla d'inconstitucional. "Quan una llei és declarada urgent, el Senat només té 20 dies per bloquejar-la i ells ho canviaran a dos mesos. Això és inconstitucional, però entrarà en vigor.

"La justícia va actuar de manera desproporcionada en alguns casos, aplicant penes altíssimes als líders independentistes"

"La justícia s'ha tornat activista"

Preguntat per la judicialització d'aquest país, l'exlletrat del TC creu que la justícia "s'ha tornat activista". Urías ha valorat que aquesta situació ve, sobretot, de l'anterior mandat del PP, quan governava Mariano Rajoy. "Davant del desafiament dels independentistes, Rajoy va decidir que ell no volia respondre, que ho haurien de fer els tribunals". Amb tot, ha manifestat que un conflicte d'aquesta dimensió no es porta als tribunals, sinó que es debat. En el cas contrari, "es polititza la justícia", ha remarcat Urías.

Entrevista a Joaquín Urías, exlletrat del TC

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024

AUDIOS

Edificis viatgers de Barcelona

edificis viatgers de Barcelona

Descobrim els edificis de Barcelona que van ser desmuntats i muntats de nou a d'altres punts de la ciutat

16 maig 2024