En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

Jordi Armadans, director de Fundació per la Pau, diu que els països democràtics "també pateixen mesures contra el dret a la informació"

El director de Fundació per la Pau, Jordi Armadans, la delegada a Barcelona de FIARE Banca Ètica, Eulàlia Reguant, i el periodista Joan Ortiz, director…

23 desembre 2013

Redacció

Comparteix

El director de Fundació per la Pau, Jordi Armadans, la delegada a Barcelona de FIARE Banca Ètica, Eulàlia Reguant, i el periodista Joan Ortiz, director del programa de Ràdio Estel Compromís Ciutadà, han valorat aquest dilluns al matí les dades de Reporters sense Fronteres, que revelava en un recent informe que un total de 71 periodistes han perdut la vida aquest 2013 mentre exercien la seva tasca. La xifra és inferior als 88 de l’any passat, tot i que el nombre de segrestats els últims mesos s’ha elevat a 87, cosa que representa més del doble en relació amb el 2012.

Jordi Armadans ha recordat que el dret a la informació és irrenunciable. “El nivell d’amenaces és molt diferent en països en conflicte i en països democràtics. Perdre la vida violentament gairebé no passa en països democràtiques”, ha dit. En la mateixa línia, el director de Fundipau ha aclarit que “això no vol dir que el dret a la informació estigui totalment preservat sempre, perquè als països occidentals de vegades patim mesures molt més sibilines contra el dret a la informació”.

El periodista Joan Ortiz, per la seva banda, ha defensat la necessitat d’un periodisme de qualitat en un marc de llibertats. “És molt interessant que ara, al darrere de cada article, hi ha la possibilitat d’opinar i obrir debats interessants, tot i que de vegades les notícies que generen més interès són les més morboses, cosa que obliga a exercir una responsabilitat també des del conjunt de la ciutadania”, ha destacat. I l’experta en cooperació Eulàlia Reguant  ha recordat el valor d’una informació fidel a la veritat i amb professionals ben reconeguts: “El bon periodisme s’ha de pagar. Com que s’ha demostrat que el periodisme en llocs de conflicte té un risc molt elevat, ha d’estar ben remunerat, i no s’aposta gaire per aquesta qualitat”.

Segons el balanç de Reporters sense Fronteres, l’Índia, el Pakistan i les Filipines són els països ara mateix més perillosos del món per a l’exercici de la professió d’informadors, amb 7 assassinats o més cadascun d’ells aquest any. En un comunicat emès la setmana passada, Reporters sense Fronteres explicava que 4 de cada 10 assassinats de periodistes en l’exercici de la seva professió s’han produït en zones de conflicte.

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció