En directe

Fabricació Pròpia

RÀDIO ESTEL

Jordi Montañés, Quim Sabater i Ramon de Veciana diuen que "no sortirem de la crisi sense polítiques redistributives"

La situació econòmica actual a l’Estat, amb un creixement del 0,5 per cent en el segon trimestre del 2014 segons el Banc d’Espanya, ha estat…

30 juliol 2014

Redacció

Comparteix
La situació econòmica actual a l’Estat, amb un creixement del 0,5 per cent en el segon trimestre del 2014 segons el Banc d’Espanya, ha estat aquest dimecres el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. L’economista Jordi Montañés, membre del Grup Sènior del Col•legi d’Economistes, ha destacat que es pot afrontar aquest moment “amb un moderat optimisme”, però ha alertat davant la utilització partidista que fan les forces polítiques i els agents socials. “És curiós que aquest tipus de dades, que són objectives, sempre tinguin després unes valoracions gairebé ideològiques, des de la visió triomfalista, que ens diu que estem sortint de la crisi ja totalment, fins als catastrofistes que, encara que les dades siguin positives, diuen que l’economia no tira ni en broma”, ha destacat. En aquesta línia, Montañés ha comentat que, “com a mínim, hauríem de ser optimistes perquè el que seria bo per a tothom, pensant sobretot en els més afectats per la crisi, és que s’hagi arribat a un inici de canvi de cicle i una recuperació”.
Per la seva banda, el president de l’Observatori del Tercer Sector, Quim Sabater, ha recordat que “les dades de pobresa continuen sent molt preocupants” i que les entitats d’acció social continuen treballant al mateix ritme". Sabater, en aquesta línia, ha dit que les polítiques del govern espanyol han perjudicat les classes mitjanes i ha qualificat d’urgent que s’apliquin polítiques redistributives. Concretament ha lamentat que “estem molt lluny d’arribar a una situació en què la majoria de persones tinguin capacitat per viure dignament amb els seus ingressos”. En relació amb aquesta qüestió, Quim Sabater ha recordat que “les polítiques redistributives passen per crear llocs de treball a partir de la riquesa generada i per un sistema impositiu que cobri als qui tenen més”. Segons ell, “qualsevol altra cosa va a favor de mantenir uns privilegis en alguns sectors”.
També ha participat en el col•loqui d’aquest dimecres a Ràdio Estel l’advocat Ramon de Veciana, dirigent a Catalunya del partit Unió Progrés i Democràcia (UPyD), que ha demanat un pacte de totes les forces polítiques contra la crisi, alhora que ha criticat que el PP i el PSOE busquin una aliança per frenar la pujada d’altres formacions. De Veciana ha dit que “hi ha un interès comú del PP i el PSOE quan es tracta d’enfortir el bipartidisme i continuar repartint-se el pastís”. Com a dada concreta, el col•laborador de Rosa Díez ha afegit que, “quan es veu que Podemos, UPyD i altres partits estan pujant, pretenen assegurar, uns per vies polítiques i altres per la part econòmica, el manteniment d’aquest estatu quo”.
Les últimes dades de l’economia espanyola completen un cicle d’un any amb aquesta tendència, cosa que, segons molts experts, comporta deixar enrere la recessió. A més, el Banc d’Espanya incrementa d’una dècima, fins a l’1,3 per cent, la previsio de creixement per a aquest any. 
Es pot escoltar aquí tot el col·loqui (des del minut 24'00").

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Isaki Lacuesta: "Jo no sé per què els vaig descobrir tan tard"

Segundo premio d'Isaki Lacuesta

El director de cinema estrena 'Segundo premio', una pel·lícula sobre el grup 'Los Planetas'

22 maig 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

L’aigua s’encarirà a Catalunya per poder pagar la seva producció  

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigua del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ana García, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua, exigeix una nova política de la gestió de l’aigua i no fragmentar-la per sectors

22 maig 2024

Redacció