En directe

Fabricació pròpia

ELECCIONS GENERALS

Jordi Muñoz: "El 23-J hi haurà més vot dual que abstencionisme independentista"

El director del Centre d’Estudis d’Opinió, Jordi Muñoz, detalla que les persones que més s’abstenen són les que tenen la renda més baixa, amb nivells educatius inferiors i els més joves

21 juliol 2023

Redacció

Comparteix
vot dual

En les properes eleccions generals del 23 de juliol "hi haurà més vot dual que abstencionisme independentista". Així ho assegura Jordi Muñoz, director del Centre d’Estudis d’Opinió. En una entrevista al programa ‘El Matí a Ràdio Estel’, el director del CEO afirma que la campanya electoral centrada en les pica-baralles entre el PSOE de Pedro Sánchez i el PP d’Alberto Núñez Feijóo ha tingut la capacitat de distorsionar el vot electoral a Catalunya i farà que el vot es concentri en aquests dos partits. 

En aquest sentit, Jordi Muñoz ha exposat que “en aquestes eleccions es recuperarà l’antic patró de comportament que tenien els catalans en unes generals: votar a partits catalans a les eleccions del Parlament i a partits espanyols a les generals. El que es coneix com a vot dual". El director del CEO ha afegit que "en aquest cas, a Catalunya pesa més la voluntat d’impedir que PP i Vox arribin a la Moncloa, i molts pensen que el camí directe per fer-ho és votar al partit socialista". 

Sobre la fotografia de l’abstencionisme a Catalunya, Jordi Muñoz ha detallat que on més n’hi ha és als barris amb la renda més baixa "això és una relació molt forta i molt constant". També ha apuntat que avui dia són els joves el sector de la població que més s’abstenen, i que els més grans són els més participatius, ja que "és una generació que es va socialitzar políticament". Les persones amb nivells educatius inferiors també tendeixen a abstenir-se més, segons el director del CEO. 

D’altra banda, des del CEO asseguren que "la transcendència  d’aquestes eleccions contrarestarà els inconvenients que aquestes siguin en ple mes de juliol” i creuen que “la participació serà alta". 

Escolta l'entrevista a Jordi Muñoz, director del Centre d'Estudis d'Opinió

0:00 / 0:00

Més actualitat

POLÍTICA

José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés: "No donem per feta la investidura de Pedro Sánchez"

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi, i José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés, l'última nit electoral, el 23 de juliol

En una entrevista a Ràdio Estel, el polític socialista lamenta que la dreta "no accepti que ha perdut les eleccions" i augura "una legislatura molt dura"

28 setembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Gerardo Pisarello sobre l'amnistia: Hi ha diferents propostes sobre la taula"

Gerardo Pisarello, secretari primer de la mesa del Congrés dels Diputats

El primer secretari de la mesa del Congrés confirma, a Ràdio Estel, que hi ha hagut un intercanvi de documents sobre la possibilitat d'amnistia, però insisteix en el fet que s'ha de ser discret

28 setembre 2023

Redacció

EDUCACIÓ

"El val escolar impulsat pel Govern no serveix perquè les famílies estalviïn diners"

Una mare fent la compra de material escolar pel nou curs, a la botiga Abacus de Barcelona

Així ho creuen des de les Associacions Federades de Famílies, (aFFaC) que opinen que el curs escolar ha començat "sense avançar en temes importants com l'educació inclusiva".

27 setembre 2023

Redacció