En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

José Luis Salido, Eulàlia Reguant i Lluís Batlló recorden que la corrupció política va més enllà dels diners

La corrupció, entesa com un drama de la vida política que perjudica la credibilitat de governs, partits i institucions, ha estat aquest dilluns el tema…

5 maig 2014

Redacció

Comparteix

La corrupció, entesa com un drama de la vida política que perjudica la credibilitat de governs, partits i institucions, ha estat aquest dilluns el tema del Mirador de l’Actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. El professor de Dret Laboral a la Universitat de Barcelona José Luis Salido ha lamentat l’existència de la corrupció, i ha aclarit que cal establir una diferència clara perquè els polítics assumeixin responsabilitats. Salido ha assegurat, però, que el problema va més enllà dels diners. Salido ha destacat que “el polític que es presenta a les eleccions amb un determinat programa, i al cap de quinze dies l’incompleix, això és un cas de corrupció”. En aquest sentit, ha posat l’exemple de “l’Església, on de vegades el sotmetiment als poders terranals en algunes qüestions és igualment criticable, encara que no hi hagi diners”.

Per la seva banda, la delegada a Barcelona de Fiare Banca Ètica, Eulàlia Reguant, ha denunciat que la corrupció és present en els fonaments del sistema. També ha recordat que hi ha una perversió que ha qualificat de permanent. “No és només la corrupció econòmica, perquè hi ha moltes més coses al darrere. Hi ha una qüestió que és aprofitar-se o embutxacar-se fons i n’hi ha una altra que és el tràfic d’influències i altres males conductes”, ha dit. En la mateixa línia, Eulàlia Reguant ha explicat que “tot plegat també forma part del sistema polític tal com el tenim ara mateix, cosa que també és corrupció perquè és precisament el sistema el que, tal i com està muntat ara mateix, facilita i que entén, en certa manera, la corrupció o un tipus de corrupció com una política o una actuació normal en el dia a dia dels polítics”.

També ha participat en el col•loqui d’aquest dilluns a Ràdio Estel l’advocat penalista Lluís Batlló, que ha recordat que la corrupció perjudica la mateixa democràcia i que això es nota en la participació d’unes eleccions. “Ara que hi haurà eleccions al Parlament Europeu, és molt difícil que una persona es pugui sentir engrescada a votar segons quins partits que ho prometen tot i, a més, estan encausats. De fet tots els partits tenen causes pendents”, ha assegurat.

El cas Bárcenas, un complex cas de presumpte finançament il•legal i de suposada comptabilitat B del Partit Popular, ha marcat el trist capítol informatiu que gairebé cada dia inclou alguna notícia sobre corrupció política. Els expedients de regulació d’ocupació falsos a Andalusia, un cas que ha esquitxat alts càrrecs del govern autonòmic, el cas Pretòria que afectava alguns ajuntaments catalans, i el dels presumptes suborns en la concessió de les ITVs a Catalunya en són només alguns dels exemples recents.

Podeu escoltar el col·loqui sencer aquí (a partir del minut 26'00").

Més actualitat

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sense categoria

Josep-Lluís Serrano Pentinat, nomenat bisbe coadjutor d’Urgell

Bisbe coadjutor d'Urgell

El Papa ha nomenat aquest sacerdot de la diòcesi de Tortosa, conseller de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu, com a futur successor de Joan-Enric Vives

12 juliol 2024

Ignasi Miranda

SOCIETAT

Els socorristes avisen de l’exposició solar: "Se’ns en va la pell"

En una entrevista a Ràdio Estel, Nacho Ibáñez, portaveu de Sos Socorristes, critica que les cadires de vigilància "són precàries".

12 juliol 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Rutes originals per Barcelona

Rutes originals per Barcelona

Totes les propostes amaguen històries curioses i llegendes antigues de la capital catalana

11 juliol 2024