En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

Josep Àngel Saiz ja és el 130è arquebisbe de Sevilla

Josep Àngel Saiz ja és, des d'aquest dissabte 12 de juny, el nou arquebisbe de Sevilla. El pastor, que ha estat titular de la diòcesi…

12 juny 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
Josep Àngel Saiz ja és, des d'aquest dissabte 12 de juny, el nou arquebisbe de Sevilla. El pastor, que ha estat titular de la diòcesi de Terrassa els últims 17 anys, ha iniciat el seu ministeri episcopal enfatitzant el contrast entre "la petitesa que tots tenim" i "l'enviament que rebem per predicar la Bona Nova de Crist, que és l'essència i el centre de la vida i la missió de l'Església". En la seva homilia, Saiz ha destacat també la validesa del seu lema epistolal, Duc in Altum (Remeu mar endins!), inspirat en la carta apostòlica de Joan Pau II Novo Millenio Ineunte, per recordar que "la missió de l'Església dona continuïtat, al llarg de la història, a la del mateix Crist, que vol portar tothom a l'amor i la pau". En aquesta línia, ha assegurat que assumeix com a pastor "la crida de Crist a donar fruit, des de l'inici de l'Església amb els primers apòstols". La Missa de presa de possessió i inici del Ministeri de Saiz s'ha celebrat a la Catedral de Sevilla, on s'ha cobert el màxim de 800 persones permès per les autoritats sanitàries seguint els protocols contra el Covid, i ha comptat amb la participació, entre altres prelats, de tots els bisbes de Catalunya excepte l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planelles, el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, i l'auxiliar de Barcelona Toni Vadell. La resta han acompanyat el qui ha estat el seu germà a la Tarraconense des del 2001, quan Josep Àngel Saiz va rebre l'ordenació episcopal.
Uns minuts abans de les 11 del matí, Josep Àngel Saiz ha entrat per la porta principal de la seu sevillana, on ha estat acompanyat pel seu predecessor, l'ara arquebisbe emèrit Juan José Asenjo, i rebut pel Capítol, altres representants de l'arxidiòcesi i autoritats eclesiàstiques i civils. Ha complert la tradició de besar el Lignum Crucis, i immediatament ha passat uns minuts per la capella del Santíssim, on ha pregat abans de l'inici de la celebració. L'Eucaristia ha estat presidida inicialment pel nunci del Papa a Espanya i Andorra, Bernardito Auza. Després dels ritus inicials i de les paraules de comiat d'Asenjo, s'han mostrat la Butlla Pontifícia, el document signat per Francesc que acredita el nomenament, i s'han llegit després les paraules del Sant Pare. El relleu s'ha completat amb el moment en què el nunci ha lliurat a Saiz el bàcul, amb el qual ja s'ha convertit formalment en el 130è arquebisbe de Sevilla sota la mirada de la imatge de la patrona i titular de la catedral, la Mare de Déu dels Reis. La Missa ha seguit, ja presidida pel nou titular de l'arxidiòcesi, a partir del Glòria. Després, no han faltat referències als sofriments de la pandèmia i a sants rellevants com Sant Manuel (fundador de les Missioneres Eucarístiques), Sant Isidor o el mateix rei Sant Ferran III.

Missatge social i de suport als qui pateixen
En un altre moment de la predicació, Josep Àngel Saiz ha tingut un record per als migrants, una realitat davant la qual "l'Església ha de ser solidària amb el sofriment humà". I entre els reptes que afrontarà, l'arquebisbe ha inclòs també afrontar i deixar enrere la realitat "d'una societat líquida, on la desconfiança i la precarietat marquen bona part dels vincles entre les persones". En aquesta línia, ha denunciat l'existència d'un "eixam digital, en què cadascú es construeix el seu propi món i s'acaba originant una suma d'individualitats que no arriba mai a ser un 'nosaltres'". En total, han acompanyat el nou titular de l'arxidiòcesi de Sevilla una quarantena de pastors, entre bisbes, arquebisbes i cardenals, incloent-hi bona part dels titulars de les diòcesis amb seu a Catalunya. Hi destaquen el mateix cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, el també cardenal Carlos Osoro, arquebisbe de Madrid i vicepresident de l'Episcopat, i l'arquebisbe emèrit de Sevilla Carlos Amigo, a més de l'altre emèrit, Juan José Asenjo. I entre les autoritats civils i militars, també ha estat significativa la presència de l'alcalde de la capital andalusa, Juan Espadas, la consellera de Cultura de la Junta d'Andalusia, Patricia del Pozo, i el rector de la Universitat de Sevilla, Miguel Ángel Castro.
En definitiva, ha estat una celebració molt viscuda i encarnada en la personalitat dels creients sevillans i andalusos. A més dels moments d'aplaudiments espontanis, tots els presents han expressat de diferents maneres el seu afecte i la seva benvinguda al nou pastor. La Missa ha comptat amb la bona música i les veus del cor de la seu, dirigit per Herminio González Barrionuevo, reconegut expert en música medieval i actualment mestre de Capella de la Catedral de Sevilla. Música, veus i sobretot somriure han donat a l'arxidiòcesi andalusa un bon regust tot just el dia de l'entreda del seu nou pastor, Josep Àngel Saiz Meneses. Nascut a Sistante (Conca) el 2 d'agost de 1956, el prelat va viure des de petit a Barcelona. Després es va formar al Seminari de Toledo, on va ser ordenat prevere. Va tornar uns anys després a Catalunya, on va fer diverses tasques pastorals, fins que va ser nomenat l'any 2000 secretari general i canceller de l'Arquebisbat de Barcelona. A l'octubre de 2001, va ser nomenat bisbe auxiliar de Barcelona, i va rebre l'ordenació episcopal el desembre del mateix any. El 15 de juny de 2004, va rebre l'encàrrec de ser el primer titular de la nova diòcesi de Terrassa, hereva de l'antiga d'Egara, i el 17 d'abril passat es va fer públic el seu nomenament com a arquebisbe de Sevilla. Ara, a Terrassa, el Col·legi de Consultors nomenarà aquest dilluns un nou administrador, que previsiblement serà el bisbe auxiliar Salvador Cristau, fins que el Papa Francesc nomeni un nou titular.

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció