En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

Josep López de Lerma, exvicepresident del Congrés, considera que el PP serà més moderat si perd força per la dreta

L’advocat Josep López de Lerma, analista polític i exvicepresident del Congrés, ha qualificat aquest dimecres de “normal” que un partit com el PP perdi força…

5 febrer 2014

Redacció

Comparteix

L’advocat Josep López de Lerma, analista polític i exvicepresident del Congrés, ha qualificat aquest dimecres de “normal” que un partit com el PP perdi força per la dreta. En el Mirador de l’actualitat del programa El primer cafè de Ràdio Estel, López de Lerma ha dit que els populars "segurament no viuran un gran trauma polític i electoral per la creació del partit de dretes Vox o per la baixa d’homes com Aleix Vidal-Quadras i el distanciament d’antics dirigents com ara Jaime Mayor Oreja", i ha dit clarament que "serà una força més moderada". El problema, segons el també exdirigent de Convergència i Unió, és que “intentar agafar el vot des del centre fins a la dreta radical és altament difícil, perquè els contrapesos no s’hi donen”. En relació amb això, López de Lerma ha afegit, com a exemple, que “el senyor que està situat en el centre, i que pot votar el PP i després castigar-lo votant el PSOE o a la inversa, es troba incòmode amb la part més dretana”.

Josep López de Lerma ha contraposat l’existència, segons ell, “d’un PP dialogant i un PP embogit per la majoria absoluta”. Com a exemple, ha posat el govern del Partit Popular entre els anys 1996 i 2000 sense majoria absoluta, que ha definit com “el millor de la democràcia actual”, i el que després, amb el mateix José María Aznar, no va necessitar suports.

Per la seva banda, el diputat del PP al Parlament Antonio Sánchez Costa ha admès que un nou partit de dretes els pot perjudicar. També ha qualificat d’injust que dirigents de la vida política espanyola acusin l’actual govern popular de feble davant alguns temes, incloent-hi el terrorisme. “Alguns dels qui acusen el Partit Popular de tou i tebi són precisament aquells que, quan governaven van fer polítiques més toves i més tèbies que les practicades ara pel president Rajoy”, ha assegurat tot admetent que aquí també podria entrar algun membre del seu propi partit.

També ha participat en el col•loqui d’aquest dimecres l’historiador Joan Pallarès, que ha atribuït la fragmentació interna del PP a una manca de connexió amb la societat. “Amb lleis com l’avortament, l’independentisme o la llei d’educació, no és que hi hagi més defensors de l’avortament, més independentistes o més contraris a una llei com la LOMCE, sinó que el PP no ha sabut explicar què vol fer”, ha explicat Pallarès.

La renúncia de Jaime Mayor Oreja a encapçalar la llista per a les eleccions europees del 25 de maig, la baixa d’Aleix Vidal-Quadras i el distanciament de José María Aznar de la direcció actual són només alguns dels noms propis que expliquen aquests dies el terratrèmol intern que viu el Partit Popular. La creació de Vox, una nova força política de dretes liderada per l’exdiputat basc Santiago Abascal i l’exfuncionari de presons segrestat per ETA José Antonio Ortega Lara, és el principal exemple de tot plegat en forma d’escissió.

Podeu escoltar tot el col·loqui aquí (a partir del minut 26'18").

Més actualitat

RELIGIÓ

Xabier Gómez: "Aquest canvi de vida em provoca una mica de vertigen"

El nou bisbe de Sant Feliu de Llobregat assegura que assumeix el càrrec amb desig de servir la diòcesi "amb humilitat"

29 novembre 2024

Redaccció

ECONOMIA I FINANCES

Pepe Álvarez: “Parlar d'una vaga de lloguers té tot el sentit”

Pepe Álvarez sobre vaga de lloguers

El secretari general d’UGT creu que la vaga és una forma de protesta indispensable des del punt de vista de les llibertats

29 novembre 2024

Redacció

CULTURA

ÚS DE LA LLENGUA

2.000 paraules esperen torn per entrar al diccionari

noves paraules acceptades al català al 2024

'Batucada', 'anou' o 'càtering' són algunes de les noves paraules catalanes acceptades al diccionari aquest 2024

28 novembre 2024

Redacció