En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

Josep Maria Carbonell diu que el govern espanyol puja l´IVA perquè no pot controlar el sector

El president de la Fundació Joan Maragall, Josep Maria Carbonell, ha dit aquest dijous al matí que ''el govern espanyol, amb l’augment de l’IVA cultural al 21…

24 octubre 2013

Redacció

Comparteix

El president de la Fundació Joan Maragall, Josep Maria Carbonell, ha dit aquest dijous al matí que ''el govern espanyol, amb l’augment de l’IVA cultural al 21 per cent, no ha volgut precisament recaptar més diners'', sinó sobretot fer mal a un sector ''que és l’únic que no ha pogut controlar''. En el Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel, Carbonell ha recordat que “la cultura és molt més que un producte de consum, ja que forma part de l’essència i la personalitat de la societat”. En la mateixa línia s’ha pronunciat un altre dels participants en el debat, el lingüista i president de l’associació Llengua Nacional  Ramon Sangles, que ha definit la cultura com “l’ànima de la societat i del país”
El col·loqui, dedicat sobretot a l’impacte de l’IVA cultural del 21 per cent sobre totes les manifestacions culturals, també ha comptat amb la participació de la directora de l’Acadèmia de Cinema Català, Montse Majench, i amb el cap de Relacions Institucionals de l’empresa de gestió cultural Clipper’s, Miquel Fernández. Majench ha qualificat de ''gran èxit'' la Festa del cinema que s’ha fet aquests dies arreu d’Espanya, i ha destacat que ''el cinema és un reflex molt important de la realitat social i de la vida de tothom'', alhora que ha denunciat que ''a Espanya s’hagin de fer pel·lícules amb pressupostos molt més baixos en relació amb altres països europeus''. Per la seva banda, Miquel Fernández ha lamentat que ''s’estiguin perdent tants llocs de treball per l’augment de l’IVA'', però s’ha mostrat confiat que ''el govern espanyol l’abaixi aviat''.

Però no tot han estat visions negatives. Ramon Sangles ha recordat que ''els agents i les entitats culturals, incloent-hi el seu sector, que és el dels llibres, estan fent una gran feina de dinamització i reactivació, més enllà del govern de torn''. Josep Maria Carbonell ha dit que ''situacions com la que vivim ara també tenen un efecte positiu, en el sentit que tots els sectors de la cultura, amb les persones que hi ha a dins, estan més fortes i poden treballar amb més eficàcia''.

D’altra banda, Carbonell ha presentat la feina de la Fundació Joan Maragall, que presideix, com ''un pont permanent entre la fe i la cultura''. També ha recordat que l’entitat celebra aquest curs el seu 25è aniversari. ''Aquest dijous, a més, comença un curs sobre la relació de la cultura amb tots els àmbits de la societat, i anem seguint malgrat les dificultats del moment actual'', ha explicat Carbonell.

La cultura pateix la crisi econòmica en forma de menys consum i, com a conseqüència, menys producció i més atur, dins tota una oferta variada que de moment no remunta. A tota la situació conjuntural, cal afegir les conseqüències d’una mesura implantada ara fa poc més d’un any pel govern espanyol: la pujada de l’IVA, un increment que arriba al 21 per cent en tot el sector de la cultura. D’iniciatives per pal·liar aquesta difícil situació, no en falten. Una ben recent és la “festa del cinema”, que ha permès els ciutadans anar al cinema per només 2 euros amb 90 cèntims per sessió. Les federacions de productors, distribuïdors i cinemes espanyols, juntament amb l’Institut de Cinematografia i Arts Visuals, han aconseguit multiplicar per 10 l’assistència, de 49.000 a 495.000 espectadors, un èxit de públic en el que ha estat un autèntic revulsiu en temps difícils.

Més actualitat

EDUCACIÓ

"El val escolar impulsat pel Govern no serveix perquè les famílies estalviïn diners"

Una mare fent la compra de material escolar pel nou curs, a la botiga Abacus de Barcelona

Així ho creuen des de les Associacions Federades de Famílies, (aFFaC) que opinen que el curs escolar ha començat "sense avançar en temes importants com l'educació inclusiva".

27 setembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

Els criminòlegs calculen que només es denuncien un 5% dels casos d'agressió sexuals entre menors

Manifestació a Sant Vicenç de Castellet per denunciar la violació a una menor

El catedràtic en psicologia forense de la UB, Antonio Andrés Pueyo, creu que un càstig generalitzat "no és la millor solució" per reduir les agressions sexuals entre menors

26 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

Santi Rodríguez: "Feijóo continuarà passi el que passi"

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

El secretari general del PP català admet que si la investidura de Feijóo no prospera, el millor seria una repetició electoral

25 setembre 2023

Redacció