En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Josep Maria Garrell, rector de la Universitat Ramon Llull: "En 25 anys, hem passat de 3.000 alumnes a 18.500"

La Universitat Ramon Llull celebra aquest dimarts el 25è aniversari de la seva aprovació al Parlament de Catalunya. Actualment 14 centres i 3 instituts universitaris,…

9 maig 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
La Universitat Ramon Llull celebra aquest dimarts el 25è aniversari de la seva aprovació al Parlament de Catalunya. Actualment 14 centres i 3 instituts universitaris, tot dins 11 institucions d'ensenyament superior i de recerca, formen la URL, "amb vocació federal des del seu naixement" i amb personalitat aglutinadora de la diversitat. Josep Maria Garrell, rector de la Universitat Ramon Llull, ha destacat aquest dilluns que "aquesta efemèride és un goig i un moment històric". En una entrevista dins el programa El mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, ha recordat que la universitat, creada el 1990, "neix a partir de la consideració que algunes de les institucions que formen la URL podien unir-se perquè es podia fer molta més feina, amb una visibilitat molt més gran". També ha explicat que "ha passat de 3.000 estudiants el 1991 als 18.500 actuals"
El rector ha destacat que "la governança i l'estructuració de la URL és federal, perquè les institucions conserven la seva autonomia, mentre que determinades decisions comunes les prenen els òrgans de tota la universitat". Tot i que ha admès que "alguns qüestionaven la viabilitat" de la Ramon Llull, la institució "ha demostrat que podia tirar endavant". Pel que fa a la diversitat, ha destacat que "es troben molts avantatges en la dispersió de campus urbans i edificis". Ara bé, ha aclarit que "el funcionament, pel que fa a les grans decisions, des de la política acadèmica fins a molts altres temes, és molt semblant al de qualsevol universitat"
Josep Maria Garrell ha recordat que "la Universitat Ramon Llull té uns pares fundadors que van decidir no només que el govern de governança fos federal, sinó també que fos d'inspiració cristiana, perquè moltes obres són diocesanes de Barcelona i altres de congregacions religioses". En aquesta línia, ha recordat que "s'inspira en l'humanisme cristià, cosa que, en el món universitari occidental, permet veure que hi ha una gran sintonia entre totes les universitats catòliques o d'orientació cristiana".
La URL ofereix un plus d'ètica, segons ha dit també el rector Josep Maria Garrell. "Ho intentem, perquè no ens conformem que, de les nostres aules, surtin els millors professionals del món, sinó per al món, perquè entenem que han d'incorporar uns valors de l'humanisme cristià que han d'incorporar al seu dia a dia", ha comentat. I en relació amb això, ha explicat l'experiència de "realitzar una projecte tutelat, amb molts crèdits, en què s'intenta veure la pròpia reacció dels estudiants davant un problema o una realitat per aplicar-hi uns principis ètics, una activitat que es fa molt enriquidora".
El rector de la Universitat Ramon Llull ha recordat els orígens de la institució, amb noms propis com ara "el cardenal Narcís Jubany o el sacerdot i professor Salvador Pié, entre molts altres, persones totes molt visionàries i profètiques, davant els qui pensaven que no s'incrementaria el nombre d'estudiants". El 1989 es va crear la fundació, el 1990 la universitat i el 1991, va arribar l'aprovació parlamentària. Garrell ha recordat, a més, que "el procés va ser complex, amb el pas a la Llull d'institucions que formaven part d'altres universitats". Fins i tot ha afegit que "la URL va ser la primera universitat privada de l'Estat, amb la decisió de l'Arquebisbat de no ser el titular principal ni únic, sinó un membre més".
Commemoracions que coincideixen
Finalment, Josep Maria Garrell ha anunciat que l'acte central pel 25è aniversari se celebrarà el 6 d'octubre, coincidint amb l'acte acadèmic que inaugurarà el curs 2016-2017. "Estem preparant un llibre en què donarem veu a persones i institucions que han format part de la història i la realitat de la URL", ha explicat el rector. També ha valorat positivament "la coincidència casual d'aquests 25 anys amb l'Any Ramon Llull, un gran home de valors i que dóna tot a una institució com la Universitat".
D'altra banda, en la mateixa edició del programa El mirador de l'actualitat, el doctor en Filologia Catalana Francesc Tous, membre del Centre de Documentació Ramon Llull (Universitat de Barcelona), ha destacat la figura del beat mallorquí. "És un home de gran intel·ligència que va tenir una gran experiència de conversió i d'evolució cultural que el va portar a fer una gran aportació a la nostra literatura", ha destacat. Sobre l'Any Ramon Llull, ha subratallat el congrés d'experts que es farà al novembre a Barcelona, un ressò del que ja es va fer a Mallorca coincidint amb l'inici de la commemoració.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició del programa El mirador corresponent a aquest dilluns 9 de maig.

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció