En directe

El diumenge a Montserrat

RÀDIO ESTEL

Josep Maria Martí Bonet destaca Sant Jaume com "un fenomen" que ha revolucionat la tradició dels pelegrinatges

La figura de Sant Jaume, a les portes de la seva festa litúrgica aquest dissabte 25 de juliol, ha estat aquest dilluns el tema de…

20 juliol 2015

Redacció

Comparteix
La figura de Sant Jaume, a les portes de la seva festa litúrgica aquest dissabte 25 de juliol, ha estat aquest dilluns el tema de l'espai Sacràlia, a Ràdio Estel. Josep Maria Martí Bonet ha destacat que aquest apòstol "és molt popular especialment des de l'Edat Mitjana, quan van començar les onades de pelegrins a Compostel·la a partir del segle X". En aquest sentit, ha qualificat la devoció al sant de "fenomen en tots els sentits". Històricament, el delegat de Patrimoni de l'Arquebisbat de Barcelona ha dit que "és inqüestionable que Jaume va morir assassinat per Herodes l'any 43 a Palestina". Després, ja vénen les tradicions: "Els 7 deixebles de Sant Jaume van venir a la Península Ibèrica, després de Jaume, i van establir-hi les primeres esglésies en llocs com ara Guadix, Almeria, Àvila i altres zones"
El també canonge de la Catedral ha aclarit que "Jaume no va venir físicament a Espanya, segons la majoria dels historiadors, perquè científicament és gairebé impossible que els apòstols sortissin de Palestina abans de l'any 43". En canvi, Martí  Bonet ha assegurat que "ja és més probable que el sepulcre de la catedral de Santiago de Compostel·la sigui del cos autèntic de l'apòstol, perquè els estudis han demostrat que és d'un home de l'època romana". La raó per entendre que les despulles de Jaume es traslladessin a Galícia, segons ell, "és el fet de portar, quan començaven les persecucions de cristians, determinats sepulcres a llocs més segurs".
Josep Maria Martí Bonet ha explicat, finalment, que Compostel·la "ha estat i és històricament, des del segle X, un pelegrinatge de primer nivell que va començar sent alternatiu al de Palestina, juntament amb Roma". Dins les rutes del  Camí de Sant Jaume, "a  Catalunya, totes conflueixen en la muntanya de Montserrat", un fet que també té connexió "amb un abat que va viatjar a Galícia i va ser nomenat arquebisbe de Tarragona. Finalment, el delegat diocesà de Patrimoni ha reivindicat el Sant Jaume pelegrí per sobre de la imatge de cavaller "o fins i tot, com també es deia, de matamoros, a partir d'una llegenda d'una batalla medieval". Deixant de banda aquests capítols més foscos, Martí Bonet ha destacat la importància "d'un apòstol que va donar la seva vida per l'expansió del missatge de Jesucrist".
Es pot escoltar aquí tota l'entrevista a Josep Maria Martí Bonet.

Més actualitat

“Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció

Els consumidors veuen "insuficients" les mesures acordades entre el Govern Espanyol i la banca per la congelació de les quotes hipotecàries

Tres alts edificis al barri de Sants de Barcelona

Les associacions d'usuaris lamenten que no se'ls hagi tingut en compte durant la negociació del pacte

23 novembre 2022

Redacció