En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

Josep Mayoral, alcalde socialista de Granollers, diu que opta a la reelecció "amb la mateixa il·lusió del primer dia"

Granollers, que té actualment uns 60.000 habitants, elegirà 25 regidors per al seu Ajuntament aquest proper diumenge 24 de maig. En aquest últim mandat, l’alcalde…

19 maig 2015

Redacció

Comparteix
Granollers, que té actualment uns 60.000 habitants, elegirà 25 regidors per al seu Ajuntament aquest proper diumenge 24 de maig. En aquest últim mandat, l’alcalde Josep Mayoral, del Partit dels Socialistes de Catalunya, ha governat amb majoria absoluta, gràcies al suport dels 13 regidors que va obtenir ara fa 4 anys. En aquest període de govern local, el consistori ha tingut cinc grups. A més dels 13 representants del PSC, Convergència i Unió en té 6, el Partit Popular 4, Iniciativa-Esquerra Unida 1 i Esquerra Republicana, també 1. Ha estat un mandat còmode per a l’alcalde Mayoral, que governa la ciutat des de l’any 2004. El candidat socialista a la reelecció ha explicat aquest dimarts, en El mirador especial eleccions, que novament ofereix als ciutadans "una experiència i una maduresa, amb capacitat de sumar sensibilitats i esforços, que són dignes de la confiança dels ciutadans".
L'alcalde i candidat a la reelecció ha assegurat que "en aquestes eleccions el que compten són les ciutats i els pobles", i ha reiterat que ell treballa "per als ciutadans de Granollers". Això sí, ha defensat el dret dels catalans a decidir el seu futur. "L'encaix de Catalunya a Espanya s'ha de resoldre amb un referèndum", ha comentat. També ha reconegut que, en el PSC, "les posicions són diverses en aquest tema, però totes amb la voluntat de solucionar el problema": Sobre el programa per als propers anys, Mayoral ha destacat "la necessitat de seguir treballant sobretot per crear ocupació i desenvolupar el pla d'ara fa 4 anys per fomentar la dinamització econòmica de la ciutat i consolidar el procés de cohesió social".
Més enllà de la realitat política i del balanç municipal, Granollers mira també de prop l’horitzó immediat de grans canvis que es poden produir en molts ajuntaments catalans. Als cinc grups actualment representats a l’Ajuntament, es podrien afegir la CUP, que no ha tingut mai representació i de fet només s’havia presentat el 2007, i també Ciutadans, que en les dues últimes convocatòries d’eleccions locals, s’havia quedat lluny del 5 per cent mínim necessari per entrar a l’Ajuntament. Esquerra Republicana podria tornar a pujar després d’haver passat de 3 a 1 en les últimes tres cites amb les urnes. Així, en aquests comicis, els socialistes repeteixen amb Josep Mayoral com a candidat a la reelecció per a l’Alcaldia. Convergència i Unió presenta Àlex Sastre com a cap de cartell, el PP concorre amb Josep Maria Moya com a líder municipal, Esquerra aspira a fer alcalde Pep Mur i Iniciativa presenta Josep Casasnovas. Les candidatures es completen amb Ciutadans amb Enrique Meseguer, Guanyem Granollers amb José Miguel Acedo i Vox-Família i Vida amb Josep Canal.
Amb aquest panorama, el PSC argumenta, per tornar a demanar la confiança dels granollerins, unes polítiques de proximitat amb els ciutadans a través del foment de l’activitat econòmica, un pla de xoc contra la crisi per ajudar els qui més ho necessitaven i diverses iniciatives per defensar els drets socials dels qui viuen a la capital del Vallès Oriental. Tot això s’ha articulat sobretot amb l’elaboració, en l’inici del mandat, d’un Pla Director de Cooperació Municipal basat en la importància de sumar esforços entre els ciutadans de Granollers, amb les seves entitats i tot el seu capital social. També s’han inclòs diverses actuacions urbanístiques en un Programa d’Actuació Municipal pensat per modernitzar una ciutat molt oberta a la Catalunya interior, amb bones comunicacions ferroviàries i de transport públic, amb espais verds i també amb monuments importants com ara l’edifici renaixentista de la Porxada o la gran església de Sant Esteve, que té a dins des de fa pocs anys un dels millors orgues de tubs de Catalunya. Precisament sobre les relacions amb l'Església catòlica, Mayoral ha dit que "són bones i amb bon clima de diàleg sobre el present i el futur de la ciutat i de la comarca", i ha lamentat la recent mort del qui era rector de la Parròquia de Sant Esteve de Granollers, Lluís Pou.
L’alcalde Josep Mayoral, que no ha volgut fer pronòstic sobre els possibles resultats dels altres partits, es presenta per tercera vegada com a cap de cartell socialista a Granollers, després que va accedir a l’alcaldia el 2004 en substitució de Josep Pujadas, en el càrrec des de 1986 amb dos parèntesis, el període de dos anys amb el convergent Josep Serratusell en la legislatura del 91 al 95, i un any amb Maria Carme Esplugas del 98 al 99. En qualsevol dels casos, Granollers serà aquest diumenge una altra prova per verificar si, a nivell de Catalunya, els socialistes obtenen un resultat més digne o més dolent, segons el grau de davallada que pateixi. Recordem que el PSC havia arribat a dominar la majoria de les administracions locals en els municipis de més de 100.000 habitants des del restabliment de la democràcia i fins al 2007. Ara, la capital del Vallès Oriental serà un bon termòmetre, amb un candidat conegut i carismàtic, més enllà del que passi en altres llocs de referència, com ara l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ciutats com ara Tarragona, Sabadell o Terrassa i algunes localitats més petites.
Ens trobem ja en la recta final de la campanya electoral per a les eleccions municipals del 24 de maig. Fins a aquest proper divendres, El mirador de l’actualitat parla cada dia sobre un municipi diferent, del qual ens acompanya un candidat d’una de les llistes que s’hi presenten juntament amb dos dels nostres col•laboradors habituals. El balanç d’aquests quatre anys de mandat a l’ajuntament, la possibilitat de canvis en l’escenari polític al Consistori, les propostes del partit representat i molts altres aspectes, incloent-hi els generals que afectin el conjunt de Catalunya, formen part de l’agenda de temes que tractem. En una mostra representativa de tot el territori, fins ara hem parlat de Vic, Tarragona, Bossost (a la Vall d’Aran), Girona, la Seu d’Urgell, Barcelona i Lleida. Aquest dimarts hem parlat de Granollers i, els propers dies, els dedicarem a Badalona, l’Hospitalet de Llobregat i Tortosa. Aquests són els municipis que estem analitzant, com dèiem, un cada dia i amb candidats de diferents partits o coalicions.
Es pot escoltar aquí tota la conversa amb Josep Mayoral, alcalde de Granollers i candidat socialista a la reelecció.

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció