En directe

La Caravana

ALTRES

Josep Rull (CDC) diu que "les urnes no són un problema", i Arantxa Calvera (PSC) critica "una consulta no acordada"

El secretari d’Organització de Convergència, Josep Rull, ha defensat aquest dimarts al matí, a Ràdio Estel, la celebració de la consulta sobre la independència de…

14 gener 2014

Comparteix

El secretari d’Organització de Convergència, Josep Rull, ha defensat aquest dimarts al matí, a Ràdio Estel, la celebració de la consulta sobre la independència de Catalunya anunciada per al proper 9 de novembre. En el Mirador de l’actualitat del programa El primer cafè, Rull s’ha referit a “la voluntat política” com el principal argument “per resoldre una situació on la democràcia exercida pels catalans no ha de ser cap problema”. També ha comentat que “no ha de fer por escoltar la veu del poble de Catalunya, i encara més tenint en compte el que ens diuen les enquestes sobre la proporció majoritària de gent que vol ser escoltada i també el gran percentatge favorable a la independència”. Com a resposta, segons el dirigent nacionalista, “es poden fer dues coses: o dir que no es vol afrontar la realitat, perquè fa por, o bé posar les urnes”.

En la mateixa línia, Josep Rull ha explicat que “la reforma de la Constitució és tan complicada que ara mateix topa precisament amb la voluntat del poble de Catalunya”, i s’ha adreçat directament als socialistes per defensar el procés sobiranista: “És perillós proposar, com fan els socialistes, una reforma de la Constitució quan el PP s’hi nega i, a més, cal un procés molt complicat amb majories de dos terços al Congrés i el Senat, dissolució de les Corts, eleccions constituents, noves majories àmplies i referèndum a tot l’Estat”. Rull ha dit que, “com que el PP s’oposa al que plantejarà aquest dijous el Parlament, acollint-se a l’article 150.2 de la Constitució per cedir competències a la Generalitat, el més pragmàtic i més realista és plantejar la construcció d’un nou Estat que no pas reformar la Constitució d’un Estat que no vol ser modificat”.

En canvi, el diputat del PP al Parlament Fernando Sánchez Costa ha acusat sobretot Convergència i Unió i Esquerra de “crear, amb l’ambició independentista, un problema on no n’hi havia cap”, i ha negat que “la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut sigui la causa del procés sobiranista”. Sánchez Costa ha afegit que “hi ha hagut un grup de gent que, amb un llenguatge populista i amb la voluntat de furgar en les ferides passades, ha posat l’accelerador per crear problema”.

Per la seva banda, la viceprimera secretària de les Joventuts del PSC, Arantxa Calvera, ha elogiat “l’acord democràtic” del seu partit “contra la consulta no acordada”, malgrat algunes veus críques internes. La dirigent socialista ha expressat el seu suport a “la possibilitat que el pacte passi per convocar tots els espanyols a les urnes, cosa que obligaria a tenir en compte el resultat de Catalunya, especialment si hi ha un 55 per cent o un 60 a favor de la independència”.

El Parlament de Catalunya aprovarà aquest dijous una proposta dels partidaris del dret a decidir, que són Convergència i Unió, Esquerra i Iniciativa, per demanar al Congrés la cessió a la Generalitat de les competències per convocar un referèndum. En el col•loqui d’aquest matí a Ràdio Estel, els representants de CDC, PSC i PP no han trobat cap punt d’acostament sobre la consulta.

Més actualitat

AUDIOS

Quan podria sortir en llibertat Dani Alves?

Dani Alves en la primera jornada del judici | EFE

L'advocat penalista Juan Carlos Zayas valora la sentència de quatre anys i sis mesos de presó per agressió sexual al jugador de futbol

22 febrer 2024

Redacció

Sense categoria

Jaume Orra, alcalde de Vilanova de Sau: "Culpar a les hidroelèctriques del buidatge dels pantans és pixar fora de test"

En una entrevista a Ràdio Estel, l'alcalde es desmarca de les acusacions de l'anterior batlle a les hidroelèctriques de buidar el pantà de Sau "per fer llum"

22 febrer 2024

Redacció

POLÍTICA

Jordi Coronas (ERC): "Ara mateix no contemplem l'escenari de formar un tripartit d'esquerres a Barcelona"

El portaveu adjunt d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona assegura en una entrevista a Ràdio Estel que l'acord de pressupostos a Barcelona fa estirar el model del PSC cap al model republicà

21 febrer 2024

Redacció