En directe

Laudes

RÀDIO ESTEL

'Joves a l'atur', un programa de Càritas "que posiciona en el mercat laboral molts nois i noies" amb risc d'exclusió social

Desiré Garcia, tècnica del programa de formació i inserció laboral Joves a l'Atur de Càritas Barcelona, ha presentat aquest dimarts la iniciativa dins el programa L'Església no s'atura de Ràdio Estel.…

3 març 2015

Redacció

Comparteix
Desiré Garcia, tècnica del programa de formació i inserció laboral Joves a l'Atur de Càritas Barcelona, ha presentat aquest dimarts la iniciativa dins el programa L'Església no s'atura de Ràdio Estel. Ha explicat que els antecedents "vénen d'una convocatòria de projectes innovadors, impulsada pel Servei d'Ocupació de Catalunya, a partir d'un contracte que va utilitzar Càritas per a la formació i l'aprenentatge, tot just per a menors de 30 anys". En aquesta línia, Desiré Garcia ha afegit que "aquest contracte s'ha salvat de les successives reformes, cosa que ha estat una gran oportunitat", i que "s'ha començat a aplicar en el camp de la logística". Després, segons explica la tècnica de Càritas, "es tracta d'un contracte d'un any amb un 75 per cent de jornada laboral com a màxim, així com un 25 per cent de formació, és a dir, un total d'unes 400 hores que permeten tenir un certificat de professionalitat".

Desiré Garcia ha destacat el fet que Joves a l'Atur "permet que molts joves surtin amb experiència laboral d'un any, amb cotització a la Seguretat Social, fet que els posiciona en el mercat laboral". La tècnica ha dit que "el grau de satisfacció, per la formació que aporta el projecte, és molt alt". També ha assegurat que, "encara que el mercat laboral és el que és i no és bo, no s'ha de perdre mai l'esperança". Sobre els destinataris, ha explicat que, "a aquest programa de formació, hi accedeixen usuaris de Càritas que mostrin una bona voluntat d'accedir-hi, amb un acompanyament a la persona i a l'empresa". Els joves poden "estar a Feina amb Cor, ser usuaris de Càritas o altres", segons ha recordat Desiré Garcia, que ha afegit que "no és el mateix un jove sense experiència laboral, amb qui s'hauran de treballar coses bàsiques, que un altre de 25 anys que ja ha tingut feina i necessita altres estímuls".
La responsable de Joves a l'Atur ha comentat que Càritas "està segura que els qui troben feina segurament la perdran". I ha aclarit que l'entitat catòlica "dóna una activació perquè després hi tornin". A més, ha dit que "es vol fer aflorar les aptituds i les competències o capacitats transversals de la persona". I per demanar l'acompanyament d'aquest programa, Desiré Garcia ha animat els qui puguin estar-hi interessats a dirigir-se a la Càritas més propera, "amb la idea d'entrar en aquesta dinàmica d'ajuda". Ha explicat també que "es fa un diagnòstic del perfil de les persones, s'exploren les capacitat i se sotmet tot a la viabilitat del que pot fer aquell noi o noia en una possible feina, sense renunciar al somni que tingui, però amb realisme, i sempre sense empènyer el jove". Finalment ha conclòs que l'objectiu és "capacitar la persona per aconseguir una feina adequada a les seves capacitats i possibilitats, en un mercat complex en què hi ha moltes persones aturades".
I pel que fa al risc d'exclusió de la joventut, Desiré Garcia ha lamentat les desigualtat entre uns joves i uns altres, "uns molt preparats i altres gens". A nivell pràctic, ha destacat que "la formació no ha de ser una recepta per a tothom, perquè les empreses tenen unes dinàmiques molt diverses". En aquesta línia, la tècnica de Joves a l'atur ha afirmat que, "sense excloure la formació reglada, cal buscar alternatives més en la línia de la capacitació professional i el moviment en el mercat de treball". Finalment, ha recordat que "cal agafar amb pinces les xifres de l'atur registrat, com les conegudes aquest mateix dimarts, perquè no són reals". També ha subratllat el fet que, encara que es comenti poc, les dades del Ministeri de Treball donen, al febrer, un augment de més de 2.500 en la xifra de joves sense feina menors de 25 anys.
Es pot escoltar aquí tot el programa 'L'Església no s'atura' d'aquest dimarts.

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció