En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

'Joves a l'atur', un programa de Càritas "que posiciona en el mercat laboral molts nois i noies" amb risc d'exclusió social

Desiré Garcia, tècnica del programa de formació i inserció laboral Joves a l'Atur de Càritas Barcelona, ha presentat aquest dimarts la iniciativa dins el programa L'Església no s'atura de Ràdio Estel.…

3 març 2015

Redacció

Comparteix
Desiré Garcia, tècnica del programa de formació i inserció laboral Joves a l'Atur de Càritas Barcelona, ha presentat aquest dimarts la iniciativa dins el programa L'Església no s'atura de Ràdio Estel. Ha explicat que els antecedents "vénen d'una convocatòria de projectes innovadors, impulsada pel Servei d'Ocupació de Catalunya, a partir d'un contracte que va utilitzar Càritas per a la formació i l'aprenentatge, tot just per a menors de 30 anys". En aquesta línia, Desiré Garcia ha afegit que "aquest contracte s'ha salvat de les successives reformes, cosa que ha estat una gran oportunitat", i que "s'ha començat a aplicar en el camp de la logística". Després, segons explica la tècnica de Càritas, "es tracta d'un contracte d'un any amb un 75 per cent de jornada laboral com a màxim, així com un 25 per cent de formació, és a dir, un total d'unes 400 hores que permeten tenir un certificat de professionalitat".

Desiré Garcia ha destacat el fet que Joves a l'Atur "permet que molts joves surtin amb experiència laboral d'un any, amb cotització a la Seguretat Social, fet que els posiciona en el mercat laboral". La tècnica ha dit que "el grau de satisfacció, per la formació que aporta el projecte, és molt alt". També ha assegurat que, "encara que el mercat laboral és el que és i no és bo, no s'ha de perdre mai l'esperança". Sobre els destinataris, ha explicat que, "a aquest programa de formació, hi accedeixen usuaris de Càritas que mostrin una bona voluntat d'accedir-hi, amb un acompanyament a la persona i a l'empresa". Els joves poden "estar a Feina amb Cor, ser usuaris de Càritas o altres", segons ha recordat Desiré Garcia, que ha afegit que "no és el mateix un jove sense experiència laboral, amb qui s'hauran de treballar coses bàsiques, que un altre de 25 anys que ja ha tingut feina i necessita altres estímuls".
La responsable de Joves a l'Atur ha comentat que Càritas "està segura que els qui troben feina segurament la perdran". I ha aclarit que l'entitat catòlica "dóna una activació perquè després hi tornin". A més, ha dit que "es vol fer aflorar les aptituds i les competències o capacitats transversals de la persona". I per demanar l'acompanyament d'aquest programa, Desiré Garcia ha animat els qui puguin estar-hi interessats a dirigir-se a la Càritas més propera, "amb la idea d'entrar en aquesta dinàmica d'ajuda". Ha explicat també que "es fa un diagnòstic del perfil de les persones, s'exploren les capacitat i se sotmet tot a la viabilitat del que pot fer aquell noi o noia en una possible feina, sense renunciar al somni que tingui, però amb realisme, i sempre sense empènyer el jove". Finalment ha conclòs que l'objectiu és "capacitar la persona per aconseguir una feina adequada a les seves capacitats i possibilitats, en un mercat complex en què hi ha moltes persones aturades".
I pel que fa al risc d'exclusió de la joventut, Desiré Garcia ha lamentat les desigualtat entre uns joves i uns altres, "uns molt preparats i altres gens". A nivell pràctic, ha destacat que "la formació no ha de ser una recepta per a tothom, perquè les empreses tenen unes dinàmiques molt diverses". En aquesta línia, la tècnica de Joves a l'atur ha afirmat que, "sense excloure la formació reglada, cal buscar alternatives més en la línia de la capacitació professional i el moviment en el mercat de treball". Finalment, ha recordat que "cal agafar amb pinces les xifres de l'atur registrat, com les conegudes aquest mateix dimarts, perquè no són reals". També ha subratllat el fet que, encara que es comenti poc, les dades del Ministeri de Treball donen, al febrer, un augment de més de 2.500 en la xifra de joves sense feina menors de 25 anys.
Es pot escoltar aquí tot el programa 'L'Església no s'atura' d'aquest dimarts.

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció