En directe

Fórmula Estel

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

Comparteix

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé, segons l'informe de l'Associació Visión y Vida. La seva coordinadora, Elisenda Ibáñez, ha alertat a La Caravana de Ràdio Estel que el "sistema visual no està preparat pel canvi digital que ha fet la societat".

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

Ibáñez ha comentat que "el 42% d'adolescents té maldecaps i això és per un sobreesforç", i ha explicat que el cos és "intel·ligent i la miopia s'adapta". "Si tu estàs mirant de prop, s'adapta al sistema i veus malament de lluny. El sistema entén que vol veure de prop i, per tant, castiga la vista de lluny", ha matisat la coordinadora de l'entitat.

El 42% dels adolescents té maldecaps pel sobreesoforç que fa la vista davant les pantalles

Tot i això, Ibáñez ha explicat que les pantalles "no en tenen tota la culpa, però en part sí". "Tècnicament, tenen coses que propicien, però el problema és que hem passat de mirar de lluny a mirar de prop", ha comentat.

"Cada hora, s'incremental molt el risc de miopia"

La coordinadora també ha comentat que tots aquests sobreesforços poden avançar l'edat de tenir la vista cansada. "A partir dels quaranta arriba la vista cansada, perquè aquesta capacitat d'acomodació es va perdent, i per això necessites ulleres".

Recomanacions per reduir els efectes de les pantalles

Per mirar de reduir els greus efectes que provoquen les pantalles a la vista, Ibáñez recomana la regla "20-20-20". Cada 20 minuts, s'hauria de fer un descans de 20 segons parpellejant conscientment i mirant a l'infinit, a 20 peus, que traduït del sistema de mesura americà serien un 5-6 metres.

Entrevista a Elisenda Ibánez, coordinadora de l'Associació 'Visión y Vida'

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

Joan Carles Gallego sobre el Hard Rock: "El Govern s'ha de moure"

Joan Carles Gallego, diputat d'En Comú Podem, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el diputat d'En Comú Podem titlla l'acord de pressupostos entre ERC i PSC de "poc ambiciós, irresponsable i poc coherent"

1 març 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Els economistes avisen del retorn de l'IVA de la llum al 21%: "Pagarem un 15% més cada mes"

Contadors d'electricitat

En una entrevista a Ràdio Estel, Àngel Hermosilla, secretari general del Col·legi d'Economistes, creu que la sequera es notarà de manera lleu a la factura de la llum

29 febrer 2024

Redacció