En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

La basílica de Sant Josep Oriol, referent en el creixement de Barcelona, celebra aquest dissabte el seu centenari

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, presidirà aquest dissabte, a les 20.00 hores a la basílica de Sant Josep Oriol de Barcelona, una…

18 juny 2015

Redacció

Comparteix
El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, presidirà aquest dissabte, a les 20.00 hores a la basílica de Sant Josep Oriol de Barcelona, una Eucaristia amb motiu del centenari de la col·locació de la primera pedra d'aquesta església. El rector, Enric Termes, ha explicat aquest dijous, a Ràdio Estel, que "el 27 de juny farà 100 anys que el bisbe Enric Reig va posar la primera pedra del temple". En aquesta línia, ha dit que, amb la commemoració, "es valora l'inici del projecte arquitectònic d'Enric Sagnier i la reconstrucció de Josep Folguera després de la Guerra Civil, amb tota la vida, la història i el valor de l'edifici i la comunitat que hi ha"
Mossèn Termes ha destacat el vincle de la basílica amb Josep Oriol, "l'únic capellà barceloní sant, canonitzat el 1909 coincidint amb l'any de la Setmana Tràgica". Com a moments històrics rellevants, el rector ha destacat "el començament de les obres l'any 1915, l'inici del funcionament de la parròquia el 1918, la dedicació el 1931, la concessió del títol de basílica el 1936 i la destrucció de l'església al juliol del mateix any coincidint amb l'esclat de la Guerra Civil".
Enric Termes ha destacat que "el nou arquitecte, en la reconstrucció dels anys 40, situa la capella del santíssim al fons de la planta i reubica l'altar principal". El prevere, també delegat de Catequesi de l'Arquebisbat de Barcelona, ha recordat les exigències i les peculiaritats dels temples que han obtingut el títol de basílica menor. Com a dada curiosa, ha comentat que, "a l'entrada de Sant Josep Oriol, hi ha 7 imatges d'esglésies barcelonines que ara són basíliques, en un treball que es va fer abans que assolissin aquesta condició".
Es pot escoltar aquí (minut 31'00") tota l'entrevista a Enric Termes.

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció